„Domeniul energiei are nevoie de multe schimbări legislative” – de vorbă cu Silvia Vlăsceanu, directoarea HENRO – Asociația Patronală a Producătorilor din Energie

Data:

Pentru a avea o producție energetică competitivă, sunt multe legi care ar trebui modificate. Enumerăm: legislația privind organizarea producției, pentru că existența companiilor monoconbustibil este o eroare; legislația achizițiilor publice care îngreunează realizarea investițiilor; și legislația piețelor de energie, care au nevoie de mai multă transparență pentru a duce și la prețuri mai mici.  

Silvia Vlăsceanu este o bună cunoscătoare a industriei energetice naționale, inginer fiind, a participat la scrierea legislației în domeniu. Este invitata celui de al 10-lea episod „Zinergy”,  singurul podcast românesc care dezbate probleme din energie. Nici de această dată nu a fost  „o discuție lejeră pe problemele serioase ale energiei!” 

Prețul energiei depinde de producători, peste 70% dintre aceștia sunt companii de stat. Am putea spune ca HENRO este cea mai puternica asociație patronală din România, deoarece îi reunește pe cei mai importanți producători de energie.   

Silvia Vlăsceanu, directoarea HENRO, pledează pentru o reorganizare a producției și asta se face numai prin legiferare.  

Citește și: Sebastian Burduja: Pentru liberalizare, „trebuie să facem lumină în piața energiei” 

Acum aproximativ 13 ani s-a propus să existe doar o singură companie de producție de energie electrică, după modelul Franței.  

S-a ales însă soluția cea mai proastă: companiile să se organizeze după tipul de combustibil folosit. S-a demonstrat însă că într-o piață ce se dorește competitivă nu poți să pui să concureze costul de producție al unui MWh din cărbune cu cel al unui MWh din regenerabil.   

Iată și alte subiecte discutate: 

  • Una dintre cele mai mari probleme este lipsa forței de muncă, nu numai în producție, dar și în instituțiile care administrează industria energetică, adică Ministerul Energiei și ANRE-ul, în proiectare și cercetare.  
  • Introducerea sistemului de amendare a poluării, folosind sistemul european al certificatelor de CO2, a afectat competiția între producători, a creat probleme în piață și a scumpit energia.  
  • Este necesară o instituție de prognoză economică și energetică și o regândire a arhitecturii sistemului energetic național. 
  • Transelectrica și Transgaz trebuie să fie sub Ministerul Energiei. 
  • Rețelele de distribuție sunt slabe și nu fac față injecției de energie regenerabilă intermitentă. 
  • Avem 30.000 MW cu autorizații tehnice luate, dar nimeni nu se apucă de investiții. Acest lucru arată că de fapt există „o industrie a hârtiilor și aprobărilor” făcută de „șmecherii” din energie. Cu toate acestea, România rămâne atractivă pentru investitori deoarece timpul de realizare a unei investiții este mic în comparație cu alte țări. 

Noul episod din Zinergy, podcastul lui Cosmin Păcuraru pe probleme de energie, poate fi ascultat/vizionat AICI sau AICI.  

YouTube video

Citește și: „China nu are nevoie de o Rusie competitoare”- Vasile Simileanu în primul podcast Zinergy, realizat de Cosmin Pacuraru

Citește și: Manipularea piețelor de gaze. Securitatea energetică națională pusă pe butuci

Citește și: De ce prețul la gaze în România este uneori mult mai mare decât in Europa?

Citește și: „Trump a băgat în priză geopolitica mondială”- Cristian Barna la Zinergy, podcastul realizat de Cosmin Păcuraru

Citește și: Investițiile energetice ale României între oportunitate și riscuri geopolitice

Citește și: „România crește dar nu se dezvoltă” , spune analistul economic Bogdan Belciu

Citește și: Efectele corupției în energie. Nimic despre cauze!

Citește și: Cum se va dezvolta industria energetică fără forță de muncă? Și cum poate fi salvat sistemul de încălzire din București?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cosmin Gabriel Păcuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru lucrează în industria energetică în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României (2013). Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018), „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), „Geopolitica și securitate energetică” (2024). A publicat numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related