Dosare penale pe bandă pentru primarii USR, înaintea campaniei electorale. Nu a scăpat nici Nicușor Dan

Data:

Dosare penale pe bandă pentru primarii USR, deschise înaintea campaniei electorale. Până acum au fost vizați primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, primarului Bacăului, Lucian Viziteu, viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu. Nici Nicușor Dan nu a scăpat, fiind vizat indirect, prin dosare în care este anchetată Primăria Capitalei.

Apartament de 100 mp în centrul orașului

Cel mai recent dosar deschis de DNA îl vizează pe Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, primarul USR al Bacăului, acuzat de abuz în serviciu. Aceste este anchetat în legătură cu un apartament de serviciu în care locuia o angajată.

Citește și: Rusia distruge mediul din Ucraina. Apa contaminată: risc de epidemii, recolte puține, risc de foamete (II)

Potrivit procurorilor, o angajată a Primăriei din Bacău, membră USR, dar și primarul Viziteu, stau într-un apartament în centrul orașului de peste 100mp al municipalității.

Lucian Viziteu a scris recent pe pagina sa de Facebook faptul că i se pare surprinzător că acest caz a fost adus la lumină concomitent cu începerea campaniilor electorale.

Citește și: Garda Forestieră este complice la ilegalitățile din Munții Rodnei, acuză Agent Green

„Am să stric un subiect bun pentru presa de partid și am să anunț eu că în speța cu apartamentul de serviciu în care a locuit, pentru o perioadă, o angajată a primăriei, am fost informat ca am statut de suspect, alături de alți funcționari din primărie.

Aștept să se încheie rapid această poveste și am încredere că și procurorii își doresc același lucru.

Ca notă de subsol, vă anunț că astăzi a început, în mod oficial, campania electorală. Deloc surprinzătoare ziua aleasă pentru a resuscita acest subiect”.

Dosarul a plecat de la o anchetă de presă

Ziarul de Bacău a scris, pe 20 februarie că Cerasela Ionela Cocalea, membră USR și inspector de specialitate la Baze Sportive în cadrul Primăriei Bacău, locuiește într-un apartament de peste 100 mp, utilat și dotat modern, amplasat în apropierea noului sediu al Primăriei.

Dosare penale pe bandă pentru primarii USR. Clotilde Armand, reclamată de ANI

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, este inculpată în dosarul în care Agenția Națională de Integritate o acuză că s-a numit manager de proiect cu fonduri europene. Anunțul a fost făcut chiar de aceasta pe pagina ei de Facebook, la începutul acestei luni.

„Să vă mai dau un exemplu despre reacția sistemului PNL PSD la anunțarea candidaturii mele.

Probabil știți, sunt acuzată de fostul primar PSD (Diamante) că aş fi fost remunerată ilegal cu 2.500 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupţie la Primăria Sectorului 1. Am respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene şi am contestat în instanţă raportul ANI.

Apropos, în acelaşi timp în care au schimbat judecătorii, «Noaptea ca hoții!», m-au sunat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 că se schimbă calitatea de suspect în inculpat (exact în timpul în care avocatul pleda în speța despre care v-am zis mai jos)”.

Citește și: Trei din patru procurori din dosarul lui Clotilde Armand s-au transferat la alte instituții

Dosarul a luat amploare înainte de campania electorală

Ca și Lucian Daniel Stanciu Viziteu, Clotilde Armand acuză că aceasta este o mișcare politică, menită să strice imaginea membrilor USR.

„Campania electorală începe mâine, iar Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au nevoie de știri cu primarii USR care să fie filmați în fața parchetelor și să fie atacați în prime-time de televiziunile de casă.

Poate lumea nu vede ce dezastru economic patronează și ce tunuri financiare se dau în România. Oamenii nu mai pot fi mințiți cu astfel de montaje mediatice!”.

Primarul Sectorului 1 a scris și despre problemele pe care le vedea ea în derularea acestei anchete.

„Să vă spun ceva și despre modul profund defectuos în care s-a derulat ancheta. Nu am vrut să scriu nimic despre acest lucru, eram curioasă până unde vor merge.

  • Au schimbat trei procurori până au găsit pe cineva care să semneze actele de acuzare împotriva mea.
  • Cel care conduce ancheta este un polițist care a promovat anul trecut în timpul anchetei de la Poliția Sectorului 1 la Poliția Capitalei.
  • Avocații mei au cerut informații de la procuror despre aceste schimbări. Nu am primit niciun răspuns!
  • Am făcut plângeri la șefii din Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 și din Parchetul General cum este posibil să fie schimbați, fără nicio explicație, procurorii de caz? Nu am primit niciun răspuns!
  • Am făcut plângeri și la Inspecția Judiciară. Niciun răspuns!

Se pregătesc să termine rapid rechizitoriul și să mă trimită în judecată până pe 9 iunie. Oamenii nu mai pot fi mințiți cu astfel de montaje mediatice”.

Agenția Națională de Integritate a acuzat-o pe Clotilde Armand în 2022 de conflict de interese administrativ, pentru că și-ar fi acordat 18.720 de lei după ce „s-a numit pe sine” manager al unui proiect finanțat din fonduri europene. Pentru că aceasta era și primar, ANI a acuzat-o de incompatibilitate.

Agenția Națională de Integritate a anunțat în noiembrie 2022 că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce Clotilde Armand a semnat 5 dispoziții care i-au adus venituri în plus.

Citește și: Judecătorul din dosarul Clotilde Armand-ANI, schimbat peste noapte, fără explicații

Dosar și pe numele viceprimarului din Brașov

Flavia Boghiu, viceprimarul USR din Braşov, şi şeful Serviciului Administrarea Patrimoniului din Primăria Brașov sunt urmăriți penal de DNA pentru abuz în serviciu. Cei doi au fost acuzați că au permis unei asociații să folosească în mod ilegal și gratuit un imobil.

DNA arată, într-un comunicat de presă că în perioada 1 aprilie – 10 august 2021, „cele două suspecte, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi fără aprobarea autorităţii publice deliberative (Consiliul local), ar fi permis, în mod nelegal şi cu titlu gratuit, unei asociaţii, să folosească imobilul denumit «Catacombe Braşov», aflat în proprietatea Primăriei municipiului Braşov, pentru organizarea unor evenimente. (…)

Prin demersurile menţionate mai sus ar fi fost produs Primăriei municipiului Braşov un prejudiciu total de 304.010 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru asociaţia respectivă”.

Flavia Boghiu a susținut la acel moment că ancheta a plecat după ce viceprimarul PNL Sebastian Rusu a depus plângere la DNA.

„În anul electoral 2024, în urma unei plângeri făcute de viceprimarul PNL Sebastian Rusu și dezvoltatorul imobiliar Garbis Kehayian care voia să construiască blocuri pe dealurile Brașovului, am fost invitată astăzi la DNA pentru a mi se aduce la cunoștință o calitate generică de suspect în dosarul Catacombelor de După Ziduri. (…)

Sunt nevinovată și voi colabora cu organele de anchetă în speranța ca acest dosar să fie soluționat cât se poate de repede, iar în acord cu principiile și valorile în care cred vă spun aici ca să rămână scris: În cazul în care acest dosar va fi trimis în judecată, îmi voi da imediat demisia din funcția de Viceprimar al Brașovului și din funcția de Consilier Local, dar și din toate funcțiile pe care le dețin în USR”, a scris Flavia Boghiu.

Dosare penale pe bandă pentru primarii USR. Nici Nicușor Dan nu a scăpat de dosare. Indirect

Și numele primarului Capitalei este atras în dosare penale, care vizează Primăria Generală a Bucureștiul. Unul dintre aceste dosare vine în urma unei plângeri penale depusă de un dezvoltator imobiliar.

La finalul lunii februarie, polițiștii DNA au ridicat vineri, 15 martie, mai multe documente din Primăria condusă de Nicușor Dan, dar și din Poliția Locală, într-un dosar in rem deschis în cazul schimbării șefului Poliției Locale înaintea amenzii de 35 milioane de euro aplicate de către Poliţia Locală proprietarilor celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR .

„Direcția Națională Anticorupție a confirmat că „cercetările se desfășoară doar cu privire la faptă (in rem)” și a adăugat că ridicarea documentelor s-a făcut în cadrul „unui dosar penal, deschis ca urmare a unei sesizări depuse de mai multe persoane”, a scris Libertatea.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. „…coincidente…”___–___cand prea multe „coincidente” se suprapun unui anume eveniment, pare destul de evident ca sunt comandate, ceace spune un lucru si mai ingrijorator, anume ca o parte din procurori sunt inregimentati politic, lucru extrem, extrem de grav…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related