Garda Forestieră este complice la ilegalitățile din Munții Rodnei, acuză Agent Green

Data:

Garda Forestieră este complice la ilegalitățile din Munții Rodnei, acuză Agent Green. Agent Green a publicat al șaselea episod din seria de investigații ” Jaf în Parcul Național Munții Rodnei” în care expune cum garda forestieră oprește fără justificare controlul în pădurile administrate de ocolul silvic Telciu.

Controlul a fost demarat în urma sesizării Agent Green pentru multiple ilegalități care includ tăieri de arbori verzi cu mare valoare economică sub pretextul că ar fi uscați. În schimb, arbori uscați care ar fi trebuit să facă obiectul tăierilor accidentale nu au fost marcați pentru tăiere. S-au sesizat și păienjenișul de drumuri forestiere ilegale, arbori marcați fără număr de inventar, lucrări cu utilaje grele pe vreme rea cu sol îmbibat cu apă.

Citește și Rusia distruge mediul din Ucraina. Apa contaminată: risc de epidemii, recolte puține, risc de foamete (II)

Controlul a debutat la sediul ocolului silvic unde Ioan Rus, inspectorul gărzii forestiere se plânge că sunt sesizate prea multe aspecte și că ar trebui să se mute în zonă câțiva ani. Trece cu vederea toate aspectele sesizate, iar în privința arborilor verzi tăiați în plus în cazul tăierilor accidentale spune că ”nimeni nu este 100% fecioară”. Acesta sugerează că ”Dacă lipsesc cu sutele e o problemă, dar 1-2 arbori furați e OK. Trebuie să judecăm în context. Nimeni nu e perfect. Iar regulile astea cu reconstrucția ecologică după exploatare sunt făcute de niște domni din birou. Eu sunt vânător și am văzut cum cerbii folosesc drumurile forestiere.”

După multe ore petrecute în biroul ocolului se merge în pădure abia la ora 11, dar nu înainte ca inspectorul gărzii să își cumpere bilete la loto. Inginerul Pupeză Luca, șeful ocolului silvic Telciu a interzis Agent Green accesul în pădure, dar investigatorii organizației i-au urmărit la 50 de metri în urmă. Inginerul Chitul Traian, responsabilul fondului forestier le-a spus investigatorilor că le va face sesizare la poliție. Aceștia au continuat să îi urmărească și au văzut că inspectorul gărzii forestiere merge cu mâinile în buzunar, nu face nicio fotografie și nu are niciun fel de echipament pentru a culege dovezi despre ilegalitățile sesizate. Acesta a ales să oprească controlul imediat după ce l-a demarat și să petreacă restul zilei la petrecerea primarului din Telciu.

YouTube player

Cele șase episoade despre jaful din Rodna pe care le-am publicat până acum indică o structură de crimă organizată care include garda forestieră, poliția, ocolale silvice , primăria și firmele de exploatare. Îl vom informa pe ministrul mediului și pe procurorii ministerului public” a anunțat Gabriel Păun, președintele Agent Green. Mai multe citiți în Săptămâna Online.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...

Un nou lot din Autostrada Unirii, pregătit pentru licitație | Ziarul de Iași

Documentația lotului Leghin/Tg. Neamț-Pipirig, parte din A8, Autostrada Unirii,...

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași | Ziarul de Iași

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași, proiect...