Dosarele făcute pe genunchi de DNA: fost primar și fost șef de Poliție, achitați și cu despăgubiri plătite de contribuabili

Data:

Oalele sparte dintr-un dosar de doi bani întocmit de procurorii DNA vor fi plătite de contribuabilii ieşeni. Fostul primar al oraşului Hârlău şi fostul şef al poliţiei din localitate au obţinut despăgubiri pentru spectacolul pus în scenă de DNA în urmă cu 7 ani. În momentul respectiv, cei doi şi-au pierdut posturile. După achitare, cei doi au contraatacat, câştigând în primă instanţă.

Constantin Cernescu şi Dumitriu Simionescu au fost trimişi în judecată în primăvara lui 2016 pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi beneficiat de mai multe cantităţi de lemne de foc, primite de la Ocolul Silvic Hârlău fără documente legale sau menţionându-se ca fiind vândute lemne de o valoare inferioară. Lui Cernescu i s-a reproşat şi faptul că ar fi dispus recepţionarea lucrării de extindere a reţelei de apă în satul Pârcovaci, înainte de finalizarea propriu-zisă a acesteia. Paguba suferită de primăria Hârlău a fost stabilită de procurori la valoare de 2.433 lei. În primă instanţă, cei doi au fost condamnaţi. În cele din urmă însă, decizia finală a justiţiei a fost de achitare a amândurora. Ca urmare, în august 2021, amândoi au dat în judecată statul român, prin Ministerul Finanţelor, cerând despăgubiri.

Citește și Primarul care a încasat spor pentru proiecte cu bani europeni, deși în comuna sa nu existau astfel de proiecte

În acţiunea sa, fostul primar al Hârlăului a arătat că reţinerea sa de către procurori şi ulterior, trimiterea sa în judecată au provocat încetarea de drept a celui de-al patrulea mandat al său, în ianuarie 2016, cu câteva luni înaintea alegerilor locale. Cernescu a apreciat că avea toate şansele de a câştiga un nou mandat, neavând un contracandidat cu şanse reale. Ca urmare, salariul de 10.000 lei lunar pe care l-ar fi putut încasa în cel de-al cincilea mandat a fost considerat de Cernescu drept un prejudiciu cert. El a cerut astfel 480.000 lei, ca daune materiale. La acelaşi capitol, Cernescu a trecut şi onorariile în sumă de 10.100 lei plătite avocaţilor şi cei 4.000 lei pe care i-ar fi cheltuit pentru combustibilul necesar deplasării la cele peste 60 de termene ale procesului său de corupţie. O sumă suplimentară de 50.000 euro a fost solicitată ca daune morale. În aprecierea lui Cernescu, achitarea sa demonstra faptul că reţinerea lui fusese nelegală, ceea ce justifica acordarea de despăgubiri. Pe parcursul procesului, fostul primar a renunţat la cei 480.000 lei, indemnizaţii neîncasate.

Citește și Tânăr bătut cu bestialitate de polițiști, într-un centru educativ pentru deținuț

La rândul său, fostul şef al Poliţiei Hârlău a cerut plata unor daune morale de 50.000 euro. În plus, el a arătat că în urma punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, a fost pus la dispoziţie de către conducerea Inspectoratului Poliţiei Judeţene. Acest lucru însemna practic că rămânea simplu ofiţer de poliţie, fără funcţii, pierzând astfel sporurile la salariul de bază. După achitare, primise o parte din aceste sporuri, dar considera că ar fi trebuit să primească încă 20.000 lei. Şi el a cerut decontarea combustibilului, apreciat la o valoare de 5.000 lei şi a onorariilor plătite avocaţilor, în sumă de 30.000 lei. Pe parcursul procesului de corupţie, automobilul îi fusese sechestrat. Îl primise înapoi, dar timpul scurs dusese la o scădere a valorii de piaţă a acestuia, diferenţa fiind estimată de Simionescu la 3.000 de euro. Fostul şef al Poliţiei Hârlău a cerut până şi decontarea costurilor de 1.675 lei pentru depozitarea la un armurier specializat a celor două arme pe care le deţinea, ca şi a cotizaţiei plătite degeaba la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor, de 788 lei, titrează Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF Iași | Ziarul de Iași

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF...

Ouă vopsite de Paște? Protecţia Consumatorilor avertizează | Monitorul de Botoșani

Ouă vopsite de Paște? Protecţia Consumatorilor avertizează asupra faptului...