Dosarul lui Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani închisoare, în pericol de prescriere, după ce un judecător a fost promovat la CSM

Data:

Dosarul lui Marian Vanghelie, în pericol de prescriere. Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în urmă cu două zile, detașarea unui judecător la CSM. Asta înseamnă că procesul lui Marian Vanghelie va fi reluat la Curtea de Apel București pentru continuitatea completului de judecată, lucru care va conduce la prescrierea faptelor, susțin surse judiciare. Metoda de detașare la CSM este folosită de câțiva ani pentru a tergiversa dosarele mediatizate.

Pe 27 septembrie, judecătorii din CSM au decis, în unanimitate, „detaşarea la Consiliul Superior al Magistraturii a domnului Răileanu Toma Cătălin, judecător la Curtea de Apel București, pe o perioadă de 3 ani, începând cu data de 02.10.2023”.

Asta înseamnă că procesul se va relua de la zero în faza de apel, lucru care va conduce la închiderea dosarului deoarece intervine prescripția. În acest dosar, fostul primar al Sectorului 5 are o condamnare la fond de 11 ani și 8 luni închisoare.

Pe 13 mai 2021, Marian Vanghelie era condamnat la 11 ani și 8 luni închisoare și pe 18 mai același an Tribunalul București și-a motivat decizia. Asta înseamnă că dosarul a plecat imediat la Curtea de Apel București, instanță care a stabilit primul termen abia peste 8 luni, în ianuarie 2022.

În luna mai anul trecut, Vanghelie a chemat 30 de martori care să-i dovedească nevinovăția, din care au fost acceptați 17.

Primul judecător schimbat

În ianuarie 2023, avocații inculpaților au cerut reaudierea martorilor și reluarea unor expertize pe motiv că unul dintre judecători din complet a fost schimbat. Procurorul DNA a susținut atunci că principiul nemijlocirii nu este încălcate atât timp cât, cel puţin unul din membrii completului de judecată a fost prezent la toate termenele de judecată.

Acum, judecătorul care a analizat de la început dosarul la CAB a fost detașat la CSM.

La Curtea de Apel aceștia au făcut tot ce le-a stat în putință să amâne procesul. De la lipsa avocaților până la martori care nu pot fi găsiți de poliție, inculpații s-au folosit de tot arsenalul judiciar posibil pentru a nu rămâne în pronunțare.

La ultimul termen au fost audiați 6 martori și procesul s-a amânat pentru a fi citat un altul, căruia nu i s-a stabilit adresa corectă.

Codul penal prevede un termen de prescriptie de 8 ani pentru infractiuni pedepsibile cu inchisoarea intre 5 si 10 ani, cum e cazul infracțiunilor de luare de mită și spălare de bani.

Grabă suspectă, detașare de urgență

Potrivit ziare.com, în iunie 2023, judecătorii Anastasia Gargale (președinte) și Cătălin Toma Răileanu au hotărât ca dezbaterile în apel din dosarul lui Marian Vanghelie să continue atât pe perioada protestului magistraților, cât și în luna august, în timpul vacanței judecătorești.

Odată cu plecarea lui Răileanu, se va dispune, cel mai probail reaudierea tuturor martorilor, lucru care va conduce la prescrierea faptelor din acest dosar.

Judecătoarea Andrea Chiș, fost membru al CSM, a dezvăluit, recent, metoda prin care anumite procese mediatizate sunt tergiversate prin politica de detașare a judecătorilor la CSM și ulterior delegarea acestora pe funcții de conducere în cadrul instanțelor.

Ademeniți cu funcții și implicit cu salarii mai mari, judecătorii acceptă detașarea, lasă baltă dosarele în lucru, iar avocații inculpaților cer readministrarea probelor lucru care durează luni sau chiar ani de zile în cazul unor dosare.

Rolul CSM

Judecătoarea arată că CSM și-a făcut un obicei din a detașa în aparatul propriu judecători de la anumite instanțe, într-un mod total netransparent.

Nu se cunosc posturile care se doresc a fi ocupate, iar numele acestora nu apare pe ordinea de zi a ședințelor Secției pentru judecători.

„Aceste detașări constituie în sine posibile recompense, pentru că presupun un venit mai mare (incluzând de multe ori și diurne) și, în foarte multe situații, un volum de activitate mai mic decât în instanțe. Judecători care se întorc în instanțe sunt promovați înaintea colegilor care au rămas să judece dosare.

În cazul judecătorilor penaliști, în special al celor de la curțile de apel care judecă apeluri în cauze de mare corupție, pronunțând hotărâri definitive, detașarea în CSM poate să însemne reluarea probațiunii, ceea ce poate conduce la prescripția răspunderii penale”, atrage atenția Andrea Chiș.

Ea a observat că acest lucru se întâmplă mai ales la Curtea de Apel București, fieful actualului șef al CSM, judecătorul Daniel Grădinaru.

În mai 2021, fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat la 11 ani și 8 luni închisoare pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, decizia Tribunalului Bucureşti nefiind definitivă. Vanghelie fusese trimis în judecată pentru că ar fi primit 20% din valoarea contractelor oferite de Primăria Sectorului 5 firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20 la sută din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru.

În condiţiile în care costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, ar fi fost de cel mult 60 la sută din valoarea contractelor,  prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracţională a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la 295.207.000 de lei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Tribunalul...

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid

Foști judecători „apolitici”, candidați pe liste de partid. Printre...

Savantul din România cu șanse la Nobel. Este fizician

Savantul din România cu mari șanse la câștigarea Premiului...