Europol, mai puternic în lupta împotriva terorismului și crimei organizate. Măsuri aprobate de Parlamentul European

Data:

Parlamentul European (PE) a aprobat mai multe puteri pentru Europol în lupta împotriva terorismului și a crimei organizate, în contextul provocărilor aduse de transformarea digitală și de pandemia Covid-19.

Europol are atribuții în combaterea terorismului, a traficului de droguri, spălării de bani, traficului de ființe umane, abuzurilor și exploatării sexuale și are ca obiectiv sprijinirea și întărirea cooperării între forțele de ordine din statele UE.

Instrumente IT moderne pentru Europol

Potrivit PE, a existat o creștere vizibilă a criminalității cibernetice din cauza unor factori precum noile tehnologii, globalizarea, interconectivitatea, transformarea digitală și, mai recent, pandemia. Aceste schimbări au complicat aplicarea legii în UE, ceea ce a dus la necesitatea procesării unor seturi mari de date și a utilizării criptării pentru a combate criminalitatea.

„Parlamentul a mai cerut și în alte ocazii întărirea agențiilor UE, inclusiv Europol, pentru a face față provocărilor criminalității financiare și pe internet. În timpul primelor sesiuni plenare din mai și iunie, deputații au susținut propunerile de a acorda Europol mai multă putere de combatere a criminalității și terorismului.

Acest lucru ar permite Europol să îmbunătățească schimbul de informații printr-o cooperare sporită cu actori din domeniul privat, o mai bună prelucrare a seturilor de date mari și complexe și prin consolidarea rolului agenției în cercetare și inovare privind aplicarea legii. În cazuri ce implică conținut terorist sau de abuz sexual asupra copiilor, Europol va putea primi date de la companii private, de exemplu furnizori de comunicații. În prezent, Europol poate primi date de la părți private doar indirect.

În plus, pentru a face față provocării cantității enorme de date, reforma stabilește reguli clare și o bază legală pentru prelucrarea seturilor de date mari și complexe. Prin cercetare și inovare, Europol ar putea, de asemenea, să identifice noi tehnologii gata de a fi utilizate de organele de aplicare a legii și să le doteze cu instrumente IT moderne, cum ar fi inteligența artificială sau procesul decizional algoritmic”, a precizat Parlamentul European.

Citește și: „Nu putem accepta ca familiile să aleagă între plata facturilor și alimente”

Noile reguli vor permite o cooperare consolidată cu țările din afara UE, deoarece infracțiunile grave și terorismul au adesea ramificații în afara Uniunii, iar Europol va putea propune statelor membre să adauge în Sistemul de Informații Schengen (SIS) alerte din țările din afara UE despre suspecți și criminali, în special luptători străini. De asemenea, Europol și țările UE ar putea schimba mai multe informații cu ofițerii din prima linie despre mișcările teroriștilor care nu sunt cetățeni ai UE.

Măsuri pentru protejarea drepturile fundamentale și protecția datelor

Ca parte a reformei mandatului Europol, Parlamentul a solicitat garanții pentru a proteja drepturile fundamentale și datele utilizatorilor printr-un cadru consolidat de protecție a datelor.

“Datorită Grupului comun de control parlamentar, va exista o supraveghere parlamentară mai puternică. Europol va numi un ofițer pentru drepturile fundamentale, iar Autoritatea UE pentru protecția datelor – autoritatea de protecție a datelor pentru organismele UE – va supraveghea prelucrarea datelor de către Europol. De asemenea, Europol va colabora mai strâns cu Parchetul European”, a transmis Parlamentul European.

Citește și: Parlamentul European, sprijin pentru aderarea României la Schengen

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

S-a semnat contractul pentru reabilitarea Filarmonicii Iași

S-a semnat contractul pentru reabilitarea Filarmonicii Iași. Proiectul a...

Dragoș Ciobotaru va fi președinte interimar la PNL Vrancea, Valentin Resmeriță va conduce PNL Focșani

Dragoș Ciobotaru va fi președinte interimar la PNL Vrancea....

Ceasuri care spun o poveste. Steve McQueen și Tag Heuer

Steve McQueen și Tag Heuer. Anii 1960 au fost...

Ceasuri care spun o poveste: Le Corbusier și Girarad Perregaux

Ceasuri care spun o poveste. Girard-Perregaux, una dintre mărcile...