EXCLUSIV Abuzuri sexuale și tratamente „degradante și inumane”, și într-un centru din Teleorman

Data:

Abuzurile nu au loc doar în azilele de bătrâni, ci și în căminele pentru copiii abandonați. Avertizorul  în interes public Noni-Emil Iordache a sessizat de mai multe luni autoritățile statului privind situația gravă și abuzurile din aceste centre sociale, inclusiv cele trei despre care presa relatează în ultimele zile.

Un alt caz zguduitor semnalat de Noni Iordache, prin numeroase sesizări, dar și o scrisoarea deschisă adresată mai multor autorități, se referă la neregulile grave din cadrul DGASPC Teleorman, fiind vorba despre „suspiciuni de agresiune sexuală, viol și tratamente degradante și inumane”.

Citește și: Tortură în azile. Peste 50 de bătrâni au fost transportaţi la spitale. Poliţia face apel la aparţinători

DGASPC Teleorman știe și tace

DGASPC este instituția care, potrivit legii de funcționare, trebuie să vegheze asupra integrității fizice și psihice a copiilor. Dar nu este așa.

„Începând cu luna februarie a.c. am fost contactat de mai mulți angajați ai D.G.A.S.P.C Teleorman, care s-au constituit în avertizori în interes public și care mi-au adus la cunoștință aspecte care contravin dispozițiilor legale în vigoare, precum:

Citește și: Ciolacu, reacție după ancheta privind ororile din azilele de bătrâni. Premierul a cerut demiterea mai multor șefi de instituții

• separarea fraților cu nesocotirea hotărârilor judecătorești/Comisiei pentru Protecția Copilului;

• faptul că sunt cunoscute la D.G.A.S.P.C. Teleorman situațiile fetelor minore (chiar de 14 – 15 ani) care frecvent părăseau pentru câteva zile, săptămâni sau chiar luni centrul, ca să meargă la ”iubiții lor”;

• faptul că minorele sunt și acum lăsate să plece la ”iubiții” lor fără anchetă socială, toate acestea au loc cu învoirea verbală a șefului centrului; minore au rămas însărcinate și au născut;

• în cazul unei minore gravide a fost făcută reintegrare forțată la mama acesteia, iar în alt caz, cu acordul directorului general al D.G.A.S.P.C. Teleorman, o minoră în vârstă de aproximativ 15 ani a fost „măritată” cu un bărbat din Roșiorii de Vede pentru că era însărcinată;

• în luna decembrie 2022 a ieșit din centru o tânără care în luna noiembrie împlinise vârsta de 18 ani și care la data părăsirii centrului era gravidă;

• mulți dintre adolescenții care au părăsit centrul au avut suspiciuni cu privire la sumele acumulate în cont;

• în 29.07.2016, 9 copii din modulul T0 au fost sedați, existând suspiciuni că educatorul Lincan Florian le-a pus Clopixol în ceai. Toți au prezentat somnolență profundă, blocaj muscular. Doi dintre ei au fost duși de urgență la București, deoarece prezentau o formă de comă. Ciudat este faptul că șeful C.T.P.T.F. 2 Alexandria i-a lăsat la dispoziție tratamentul antipsihotic educatorului suspicionat, Lincan Florian”, se arată în scrisoarea deschisă a avertizorului de interes public.

Prim-ministrul Ciucă, informat din februarie. Degeaba

Noni Iordache l-a sesizat pe 24 februarie 2023 și pe prim-ministrul României cu privire la suspiciuni de agresiune sexuală, viol și tratamente degradante și inumane din C.T.P.T.F. Alexandria, document înregistrat la registratura generală.

Citește și: Consiliera Gabrielei Firea care apare în dosarul azilelor groazei s-a suspendat din funcție

Sesizarea a fost repartizată consilierului de stat Mădălina Turza, despre care avertizorul de interes public susține că nu și-a făcut treaba.

În aceste condiții, Noni Iordache a sesizat Corpul de control al Prim-ministrului, în martie 2023.

În 21 martie 2023, Iordache a formulat o petiție și către Avocatul Poporului, cu privire la aceleași aspecte înaintate și prim-ministrului României și Corpului de control al Prim-ministrului, dar tot fără succes.

Acuzații grave în notele interne vechi de 5 ani

Într-o notă internă din 2018, șeful CTPTF Alexandria face referire la „cazuri de abuz fizic și prin munca umilitoare a educatorilor asupra copiilor, dar și a copiilor asupra altor copii fiind asistați și îndrumați de către educatori, care priveau satisfăcuți victoria obținută.”

Citește și: Sex pe bani, droguri și lăutari. Proprietarul azilelor groazei, șoferul lui Firea, a cheltuit fondurile de la stat pe distracții și imobiliare

Deși, printr-o altă notă internă din 2019, șeful CTPTF Alexandria arată că, urmare a spargerii ușii apartamentului de la etajul 4, modul Intim, „[…] întrucât educatorul D. G. a plecat în timpul programului și a lăsat trei copii încuiați în apartament” și atrage atenția educatorilor că prin plecarea de la locul de muncă „[…] se pune viața în pericol a copiilor”, aceasta solicită frecvent educatorilor să părăsească locul de muncă pentru a o conduce cu autoturismele proprii în înteresul său personal. Bineînțeles, copiii rămân nesupravegheați.

Modulul T0, „batalion disciplinar”

„Concret vorbind, Modul T0, apartamentul nr. 9 (,,apartamentul de băieți’’) este folosit dintotdeauna de conducerea centrului ca „batalion disciplinar” pentru copiii/ tinerii care manifestă mai mici sau mai mari abateri disciplinare în celelalte module unde ei locuiesc, pe motivul ,,să nu îi strice și pe ceilalți’’, ignorând necesitatea menținerii fraților împreună, menținerea climatului afectiv și a relațiilor de atașament dezvoltate de copii […] mutarea în ,,T0’’ […] este răul maxim pe care îl pot primi […] niciunul dintre copii nu și-a modificat comportamentul în bine, ci dimpotrivă: majoritatea băieților au săvârșit fapte infracționale, au consumat substanțe halucinogene, au dezvoltat comportamente agresive și antisociale […], se arată în sesizările primite.

Citește și: Victimele din azilele groazei erau lăsate fără apartamente și pensii. Stenograme

O altă sesizare menționează că […] unii copii au avut boli contagioase sau cu transmitere sexuală, iar când personalul și copiii insistă să fie duși la control, asistenta îi induce în eroare și pe medici nedescriindu-le exact perioada de timp de când se manifesta simptomele, dacă au mai fost alte cazuri în centru, motiv pentru care primesc tratament pentru alta afecțiune. […]

Astfel de situații au fost pe Modul Intim când copiii au avut scabie, cred că timp de vreun an și au fost tratați de alergii; […] Un alt caz a fost cel al unui băiat de la apartamentul 9, care a contactat o boală cu transmitere sexuală […] el a fost diagnosticat și tratat ca având o alergie […]”.

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related