Familia baronului Marian Oprişan a descălecat pe banii ieşenilor: o afacere în Copou, pe „încredinţare directă”

Data:

Fratele baronului vrâncean Marian Oprişan a descălecat la Iaşi. Primăria a achiziţionat de la o firmă a acestuia servicii de întreţinere a terenurilor de iarbă din Copou: stadionul şi baza de antrenament. Surse apropiate achiziţiei spun că „descinderea” lui Adrian Oprişan, prin firma Gama Verde SRL, nu este una întâmplătoare: negocieri în acest sens se duc de mai mult timp, iar achiziţia recent făcută de Primărie nu va fi şi singura. 

Cu toate că presa de specialitate a scris că Oprişan a făcut şi gazoane de calitate, el a avut şi cel puţin două eşecuri notabile, respectiv meciurile României cu Danemarca (2-5, în anul 2003) şi cel cu Franţa (0-0, la inagurarea Arenei Naţionale în 2011), momente în care terenul a ajuns să fie ca o arătură de toamnă. În schimb, Oprişan continuă să fie unul dintre cei mai importanţi „jucători” pe piaţa de profil din ţară: de exemplu, în 2020, firma care a încheiat contractul la Iaşi a avut un profit de peste un milion de lei.

Ce lucrări se vor face şi ce valoare are contractul

Gazonul de pe stadionul Emil Alexandrescu a fost schimbat în anul 2020, în urma unui contract de aproape 450.000 lei încheiat de Primărie cu Rulouri de Gazon SRL (Giurgiu). În schimb, aşa cum „Ziarul de Iaşi” a relatat la vremea respectivă, lucrările au fost realizate deficitar, iar terenul de la Iaşi a ajuns să fie ţinta criticilor din ţară. Ulterior, lucrări de întreţinere au început să fie făcute de către Servicii Publice Iaşi (SPI), societatea Primăriei. „Am lucrat lunar de prin 2020, cred. Dar, noi nu suntem specializaţi în gazon sportiv. Am realizat lucrări de întreţinere şi, de exemplu, nu am intervenit la sistemul de drenaj, acolo unde sunt probleme”, a declarat directorul SPI Laurenţiu Ivan.

Surse din administraţia locală ne-au precizat că Primăria încearcă de mai mult timp să identifice o firmă care să se ocupe de gazon, iar toate drumurile au dus la Oprişan în virtutea contractelor pe care acesta le mai are în ţară. În final, ieri, Primăria a atribuit direct un contract în valoare de 130.000 lei, fără TVA, către firma Gama Verde SRL. Contractul are o valabilitate doar pentru anul în curs, iar lucrările se vor desfăşura pe stadion (Copou 1) şi pe terenul de iarbă pentru antrenament (Copou 2).

„Programul de întreţinere trebuie să includă un set complex de operaţiuni mecanice de îngrijire agronomică pentru stratul de gazon şi furnizarea materialelor aferente pentru decompactarea terenului, ameliorarea stucturii solului prin adaos de material drenant şi pentru refacerea densităţii şi omogenităţii stratului de gazon, în vederea aducerii şi menţinerii suprafeţelor sportive în bună stare estetică şi funcţională, conform normelor FRF, FIFA, UEFA”, este obiectul general al achiziţiei făcute de Primăria la Gama Verde SRL. Contractul a fost încredinţat direct, prin intermediul portalului de achiziţii publice: achiziţia a fost iniţiată în dimineaţa zilei de 6 iunie, ofertantul a răspuns în circa 2 ore, dar încredinţarea a fost făcută două zile mai târziu (8 iunie), titrează ZIARUL DE IAȘI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ploaie torențială la Electric Castle. Festivalul și istoria sa „ploioasă” | Monitorul de Cluj

Ploaie torențială la Electric Castle. Unul dintre cele mai...

Mircea Geoană a fost huiduit pe scenă la un eveniment în Olt

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost huiduit...

Marea sărbătoare a cojocarilor, de Sfântul Ilie, în Slatina de altădată | Reporter 24

În Slatina de altădată, de Sfântul Ilie era mare...