Fermierii, loviți de amânări și promisiuni încălcate. Nevoile agricultorilor, „virusate” periodic de IPA-Online

Data:

Ca și cum concurența neloială a produselor agroalimentare din Ucraina, seceta din ultimii ani sau dificultățile întâmpinate în valorificarea producției pe lanțuri logistice coerente din care să rezulte rentabilitate pentru toți cei implicați nu erau de ajuns, fermierii români au un nou inamic: aplicația informatică a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Mai întâi, actualizarea IPA-Online la noul Plan Național Strategic (PNS) 2023-2027 a întârziat eliberarea adeverințelor ce permit fermierilor să ia credite în baza subvențiilor care urmează să le intre în conturi în acest an (vezi și Galațiul ar putea elibera mai devreme adeverințele APIA pentru marii fermieri). Fermierii s-au săturat de promisiuni, ba că se rezolvă lucrurile de la 1 aprilie, ba de pe 10 sau până la Paște, când anul trecut situația era clarificată încă din martie.

Citește și România va permite importul de cereale din Ucraina. Ministrul Agriculturii vrea introducerea unor taxe vamale pentru marfa importată

Cei mai afectați sunt marii cultivatori din sectorul vegetal, care astfel pot avea probleme cu campaniile de însămânțare din această primăvară. Dacă își imaginează cineva, prin ministerul de resort sau agenții, că așteaptă ciclul de producție să se mute vreo hârtie de pe un birou pe altul sau, ca acum, vreo informație dintr-o aplicație în alta, înseamnă că agricultorii și guvernanții trăiesc în lumi paralele.

De la marile suprafețe, la creșterea animalelor

Mai nou, problemele informatice par a se fi mutat în sectorul zootehnic. „Având în vedere că termenul de depunere a Cererilor de plată APIA – Campania 2023 este 15 mai, vă rog să urgentați digitizarea suprafețelor și actualizarea culturilor, în aplicația IPA. Pentru moment, se primesc cereri doar cu suprafață și fără animale. În momentul în care dețineți adeverințele de suprafață, eliberate de către Primărie, vă rog să mă contactați telefonic în vederea verificării și închiderii cererii de plată”, se arată într-un mesaj primit de la agenție de un fermier gălățean, marți dimineață, 25 aprilie, titrează Viața Liberă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...