Firma fostului șef al ISU Prahova care trebuia să evite tragedia de la Ferma Dacilor, 27 contracte cu statul

Data:

Firma fostului șef al ISU Prahova, colonelul Dumitru Elisei, a avut 15 contracte cu instituții ale statului numai în 2023, pentru servicii de consultanță în protecția contra incendiilor, a exploziilor și în controlul incendiilor.

Adică exact de ce ar fi trebuit să se ocupe cât a fost în funcție, astfel încât tragedii ca cea de la Ferma Dacilor să nu mai existe.

Dumitru Elisei și șeful său, fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan, s-au pensionat medical în 2021 la 45, respectiv 46 de ani.

Nu se știe boala care a lovit în același timp în ambii șefi ai ISU Prahova, cert este că pensionarea a avut loc imediat după ce au apărut suspiciuni în ceea ce privește controalele la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor.

Cei doi șefi ai ISU Prahova s-au pensionat medical la scurt timp după ce Direcția Generală de Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne le-a retras accesul la informații clasificate și secrete de stat, potrivit jurnaliștilor de la G4media.

Opt oameni – trei copii și cinci adulți – au murit în incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor, din satul Tohani, județul Prahova, care a functionat un deceniu fără autorizații de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare.

Citește și: Patronul Fermei Dacilor a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Șeful ISU Prahova lucrează cu statul

Imediat după pensionare, colonelul Dumitru Elisei și-a înființat o firmă, EDELIS PREST SRL, cu sediul în satul Blejoi din Prahova, care oferă servicii de consultanță domeniul situațiilor de urgență.

Deși în 2021 nu avea niciun angajat, iar colonelul Elisei era pensionat medical, totuși norocul i-a surâs și două instituții importante din Prahova i-au oferit contracte substanțiale.

Este vorba despre Spitalul Județean de Urgență Ploiești, care a încheiat cu firma colonelului Elisei un contract de 90.000 de lei, prin încredințare directă, și de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, tot prin încredințare directă, un contract în valoare de 15.600 de lei, cât să treacă iarna.

Primul contract era pentru servicii de consultanță profesională, iar cel de-al doilea pentru servicii de consultanță în protecția contra incendiilor, a exploziilor și în controlul incendiilor.

În 2022, firma colonelului pensionat special a avut 10 contracte cu instituții publice, printre care Centrul Cultural „Nicoale Iorga”, Colegiul Național „Nicolae Iorga”, Grădinița nr 1, Școală gimnazială, Liceul Tehnologic, Spitalul Orășenesc – toate din Vălenii de Munte, comunele Florești și Blejoi, Primăria orașului Azuga, toate încredințate direct.

În 2023, firma fostului șef al ISU Prahova a încheiat alte 15 contracte cu instituții publice, printre care liceul Mihail Cantacuzino din Sinaia, Regia Națională a Pădurilor Romsilva, colegii și grădinițe din județ.

Potrivit datelor financiare, cifra de afaceri în 2021 a fost de 9.000 de lei, ca în 2023 să ajungă la 400.000 de lei.

Șeful DSU, Raed Arafat: Cei doi șefi ISU Prahova nu au plecat din voia lor

Imediat după incendiul devastator de la Ferma Dacilor, colonelul Dumitru Elisei a încercat să-și șteargă urmele de pe rețelele de socializare. Bunăoară, contul lui de pe Linkedin a fost șters chiar a doua zi.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat  pe 28 decembrie, la Digi24, că foștii șefi ai pompierilor prahoveni din perioada când Ferma Dacilor a fost controlată, Mihai Drăgan și Dumitru Elisei, au fost nevoiți să iasă la pensie din cauza unor nereguli.

„Fostul inspector șef al Inspectoratului Județean Prahova și fostul prim-adjunct al Inspectoratului Județean Prahova, care amândoi au plecat acum doi ani, nu au plecat, și vreau să subliniez, nu au plecat de voia lor.

Deci ei au plecat în urma mai multor sesizări și în urma chiar ridicării accesului la documente clasificate, în urma unor constatări asupra activității lor în relație cu mai multe situații.

Așa că plecarea lor atunci a arătat că ministerul a sesizat că sunt probleme, motiv pentru care ei au trebuit să treacă în rezervă”, a spus Raed Arafat.

Cei doi  foști șefi, actualmemte pensionați medical,  sunt și cei care au organizat la Ferma Dacilor o masă de protocol pentru ISU Prahova la scurt timp după ce au realizat controlul care nu s-a finalizat cu o închidere, ci cu un avertisment.

Citește și: Fost membru CSM, angajat consilier pe lângă conducerea instanței supreme

Fostul șef al ISU Prahova, vizat de un dosar DNA

De altfel, colonelul Dumitru Elisei Dumitru a fost vizat de un dosar al DNA, clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe.

DNA a investigat posibila implicare în mod direct a colonelului Elisei Dumitru Tiberiu în activitatea subordonaţilor, cărora le-ar fi solicitat să nu amendeze mai mulţi agenţi economici din Prahova pentru abateri în ceea ce privește securitate la incendiu.

Dosarul Serviciului pentru militari al DNA viza faptele posibil comise de prim adjunctul ISU Prahova, col. Dumitri Elisei şi alţi patru inspectori de prevenire din cadrul ISU.

Direcția Națională Anticorupție va redeschide redeschide dosarul de la ISUJ Prahova care vizează problemele cu autorizația de incendiu de la pensiunea „Ferma Dacilor”, acolo unde a avut loc incendiul din noaptea de Crăciun, în care opt persoane au fost carbonizate.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Ce așteptări aveți de la PRESShub? Haideți să ne cunoaștem mai bine

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.
20 COMENTARII
  1. Oare dl Arafat e chiar imaculat? Imi aduce aminte de Iliescu si PSD-ul.Cam asa e Arafat cu ISU
    Nu o mai fi nimeni in tara asta care sa fie bun la situatii de urgentza? S au intamplat atatea ..cand incercam si cu alti profesionisti?

  2. Oare dl Arafat e chiar imaculat? Imi aduce aminte de Iliescu si PSD-ul.Cam asa e Arafat cu ISU
    Nu o mai fi nimeni in tara asta care sa fie bun la situatii de urgentza? S au intamplat atatea ..cand incercam si cu alti profesionisti?

  3. A se vedea modalitatea in care ISU Vrancea a protejat si incurajat timp de 3,6 ani functionarea ilegala a restaurantului Javu apartinand SC EXPERT TRADE BOTHERS SRL din Focsani str. Cezar Boliac nr. 24.
    Locatia apartine unui fost ofiter DGPI, finul d-nei Secreta General al C.J. VN, Raluca Dan.

  4. Oameni buni suntem sănătoși la cap ,este o întreagă rețea de pensionat pompieri la 40 și ceva de ani indiferent de funcție și grad. Ap limitat se spune. Pe lângă faptul că sunt buni de muncă mai și rad ca proștii de situație. Nu trebuie să ne minunăm asta-i țară care ne-am dorit o când ne-am omorât președintele în ziua de Crăciun.

  5. Vizat de un dosar DNA? Nu,dlor procurori! Deja trebuia legat pentru ca probe sunt! El este cel care a „avizat” construcțiile ilegale ca fiind conforme la incendii! NU mai căutați acul în carul cu fan și impuneți legea facandu-va lecțiile asa cum trebuie!

    • Corect comentariu așa că și unii procurori intra in ceeasi oala cu cei de la ISU și de laA Raft pleacă crimele in incendii

    • Corect comentariu așa că și unii procurori intra in aceeasi oala cu cei de la ISU și de laA Raft pleacă crimele in incendii

  6. Tot aud de foștii șefi, înțeleg au fost nereguli în 2019 , s-au dat avertismente atunci , dar din 2019 pana în 2023 de ce nu s -su făcut controale pentru a verifica dacă cele 6 nereguli au fost rezolvate ? Actualiii șefi de ce nu au verificat ? Amendat ? Închis?
    Mi se pare incredibil de ce întâmplă în tara asta , incredibil …..
    Ma întreb câte cluburi după tragedia de la Colectiv funcționează fără autorizație ISu ? câte societăți comerciale gen Crevedia și câte hoteluri , pensiuni nu au aceasta autorizație.?Și care au sunt masurile ? Câți oameni mai trebuie sa moara în tara asta pentru a se face ceva ?

  7. Corupție care este girată de COVRIGAR.
    Daca vrei sa te angajezi,fără pile,nu poți,nepoții,rudele,amantele,celor de sus câștigă întotdeauna.
    Evident în Poliție,incompetenții,spagarii, sunt la putere.Ei au dreptul să se pensioneze la 45 de ani,să își facă firme care pe urma au contracte cu statul.Noi plebea,țăranii, slugile,acestor COVRIGARI MUNCIM PANA LA 65DE ANI CA SA LE PLATIM LOR PENSIILE,SPAGILE,ETC

  8. Toți pensionarii de lux, foști bugetari, mulg în continuare statul prin reangajări la stat, firme care au contracte cu statul. Nici un fost bugetar nu este capabil să facă ceva în producție proprie, să creeze plusvaloare. Este o mafie bugetară instituționalizată.

  9. „Specialisti” SU sunt o gramada. Ca cei doi si-au facut o firma care ofera servicii de consultanta privint SU ( situatii de urgenta) nu inseamna nimic. Si institutiile statului trebuie sa aiba un „cadru tehnic”. Asa ca gasiti dracului subiecte interesante, nu porcarii. Siktir!

  10. Cei abilitati sunt obligati sa se autosesizeze ,cum se face de avem pensionari pe caz de boala in marea lor majoritate oameni corupti care au eludat legile si nu in ultimul rand sa fie anchetati si cei ce au acordat documentatia necesara! (dar in Romania ,slabe sperante!)

  11. A ajuns ISU cu Arafat oaia neagră a României din cauza corupției mor suflete așa că această țară e neguvernata sau mai bine spus e guvernată de criminali

  12. Tara milițienilor și schmechilor ISU!!!! Alaturi de procurorii corupți și judecătorii nedrepți , care oricât ar primii net nu le ajunge…..
    Romania a ajjns o colonie ,lăcomie ffffff mare ce nu mai are margini.
    Ajjungem rău de tot!!!!

  13. Dacă cineva vroia să vadă cum stam cu documentele ISU, certificatele sanitar-veterinare și alte documente, până acum cerea în fiecare județ situații concrete cu cine este în regula și cine nu. Nu vor face nimic ptr că pe acolo își înmoaie mustățile în mâncare, bautură și bani de buzunar. Dacă toată lumea ar fi în regulă, ei ce-ar avea de câștigat?

  14. Sunteți cretini?! Gândiți puțin înainte sa faceți astfel de articole ai comentarii. Din 2019 ce s-a făcut??? Cei de la ISU in 2019 și-au făcut datoria. Conform legii nu putea sa închidă Ferma Dacilor, au voie sa dea avertisment, amenda, dar nu sa închidă. Așadar de atunci și pana acum ce măsuri s-au luat??
    Hai sa dam vina pe cei doi de la ISU și sa uitam de toți ceilalți care sunt Defapt de vina.
    Presa este doar o sursa de prostie și dezinformare iar doamna care a scris articolul este de o incompetenta teribila și neinformata total. Scrie și ea articole sa își facă numărul și sa iasă in evidentă ca toate pitipoancele care vor ma și ele sa aibă un cuvant de spus in societate. Marș la citit ai studiat nu la bârfe ieftine și luat cu copy paste din alte surse. Imbecililor!

    • Corect! Nimeni nu pune problema celor ce au ramas ulterior sau ca au fost fortati de superiori sa inchida ochii. In toate tragediile din Ro s-a dorit sa se gaseasca o pers vinovata indif daca adevarul este altul. Nu mai luati de bun tot ce se scrie. Pana si judecatorii sunt corupti. Fereasca Dzeu sa fie cibeva prins intr-o astfel de movirla!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related