Foştii poliţişti cu pensii grase vor primi şi dobânzi la sumele reţinute şi înapoiate de stat

Data:

Foştii poliţişti cu pensii grase vor primi şi dobânzi la sumele reţinute şi înapoiate de stat. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că au fost obligaţi temporar să plătească impozit la pensii. Pe rolul instanţelor ieşene au ajuns numeroase dosare în care Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne apare ca pârât. Reclamanţii cer, în esenţă, acelaşi lucru: dobânzi şi actualizări cu inflaţia la banii de care au fost lipsiţi timp de un an.

La sfârşitul anului 2021, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare. Printre altele, era eliminată scutirea totală de contribuţii de asigurări sociale e sănătate şi impozit pe venit a pensiilor. Astfel, pensiile mari erau supuse contribuţiei la asigurările de sănătate într-o cotă de 10% pentru partea care depăşea suma de 4.000 de lei. În plus, după scăderea acestei contribuţii, partea care depăşea suma de 2.000 de lei era supusă impozitului pe venit.

Măsura fiscală a fost de scurtă durată. Pensiile mari au fost impozitate doar timp de un an. În decembrie anul trecut, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile ordonanţei de urgenţă referitoare la impozitarea pensiilor. Ca urmare, la începutul acestui an, o nouă ordonanţă stabilea restituirea sumelor încasate. Banii urmau să fie înapoiaţi pensionarilor afectaţi în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024. A fost prea târziu pentru a stăvili valul de procese, pornit spre sfârşitul anului trecut.

Citește și Fugari din carantină, dați în judecată de stat pentru recuperarea cheltuielilor

Printre cei nemulţumiţi de impozitarea veniturilor după retragerea din activitate s-au numărat şi Costel şi Mariana S., pensionaţi în 2016, respectiv 2006, conform legii pensiilor militare de stat. În acţiunea depusă la Tribunal pe 30 decembrie anul trecut, ei au cerut restituirea sumelor reţinute lunar din pensii, actualizate cu coeficientul de inflaţie pentru 2022, la care să se aplice şi dobânda legală penalizatoare, egală cu dobânda de referinţă a Băncii Naţionale, plus 4 puncte procentuale. Aceştia au invocat faptul că, printr-o serie de decizii ale Curţii Constituţionale, s-a stabilit că restrângerea unor drepturi, cum este şi cel la pensie, se poate face doar prin lege, nu printr-o ordonanţă de urgenţă. În plus, prin impunerea contribuţiei la asigurările de sănătate doar pentru o parte a pensionarilor, cei cu pensii mai mari de 4.000 de lei, se crea o discriminare. Prin lege, pensionarii beneficiază de serviciile sistemului sanitar naţional în mod gratuit.

Faptul că statul a început deja să returneze banii încasaţi din pensii pe parcursul anului trecut a fost invocat în instanţă de reprezentanţii Casei de Pensii a MAI. Pe fond, ei au arătat că nu se putea vorbi de o discriminare. Constituţia garantează dreptul la pensie, dar nu şi cuantumul acesteia. Legiuitorul are prerogativa de a modifica criteriile de acordare, modul de calcul şi cuantumul valoric. „Egalitatea nu înseamnă uniformitate, iar situaţiile diferite sub aspect obiectiv şi rezonabil impun diferenţe de tratament juridic”, au arătat aceştia. Mai multe aflați din Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
1 COMENTARIU
  1. Așa și? Eu vreau ca cei de care poate să depindă viața mea sau a familiei mele să se gândească numai la meseria lor nu și la alte probleme. Doctorul, polițistul, pompierul vreau să fie bine răsplătiți pentru munca lor, să fie apți fizic (nu vreau să aștept să fiu salvat de un pompier de 65 de ani).
    Apropo!!! Ziariștilor independenți, de ce nu vorbiți de pensiile grase speciale acordate jurnaliștilor? De ce nu vorbiți că scoaterea voastră din tăierea pensiilor speciale prin PNRR a fost o șpagă dată de Ghinea și de USR?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O columbiancă a ajuns în arest, la Iași. Avea droguri în bagaj | Ziarul de Iași

O columbiancă a ajuns în arest, la Iași, pentru...

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din Ucraina | Info sud-est

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din...

Proteste de Noaptea Muzeelor. Sindicatele acuză subfinanțarea | Crișana

Proteste de Noaptea Muzeelor. Sindicatele acuză subfinanțarea Culturii, un...