Oprimat de sistemul comunist și batjocorit de autoritățile democrate: a primit, după 6 ani de la decizia instanței, un „apartament” insalubru

Data:

Oprimat de sistemul comunist și batjocorit de autoritățile de azi. Un bărbat din Vrancea a primit, de la autoritățile locale, o locuință insalubră de opt metri pătrați, fără apă și curent și cu geamuri care nu se închid, ca măsură compensatorie pentru anii de teroare comunistă.

Viorel Ciubuc are 85 de ani și, de mai bine de 10 ani, se luptă cu autoritățile române să-i respecte, măcar acum, drepturile.

Viorel Ciubuc, de profesie inginer chimist, a fost, în anii ’70, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea. Incomod pentru sistem – fiu de „chiabur” și fost deținut politic și nemulțumit de ce se petrecea în țară – bărbatul și-a pierdut locul de muncă și nu a mai putut să se angajeze ca inginer chimist, ajungând să lucreze ca muncitor necalificat pe șantiere.

Potrivit dosarului Securității din arhivele CNSAS, Viorel Ciubuc se afla în „supraveghere prioritară” cu sistem de ascultare instalat în locuință.

„Ne interesează legăturile sale, discuțiile ce le poartă, natura lor”, scrie într-unul dintre numeroasele rapoarte din dosarul CNSAS. Într-un final, în anii ’80, a cerut azil politic și a reușit să emigreze în Statele Unite.

„Tatăl meu a fost chiabur și a fost deținut politic. Am fost de câteva ori dat afară din școală, am fost dat afară din serviciu. M-a luat în primire securitatea, un viitor general de securitate Cândea Petrache, și asta mi-a făcut viața un chin”, a povestit Viorel Ciubuc pentru TVR.

Oprimat de sistemul comunist și batjocorit de autoritățile de azi

În anii ’90, a încercat să se întoarcă în țară, crezând că lucrurile s-au schimbat. A început procese cu Statul Român, căutându-și dreptatea.

Abia în 2015, prin Decizia nr. 801 din 26 noiembrie 2015 a Tribunalului Vrancea, Viorel Ciubuc primea, în baza Decretului Lege 118/1990, dreptul la un apartament și un loc de veci.

Locul de veci l-a primit în 2018, după trei ani de la decizia instanței, iar ceea ce trebuia să servească drept apartament, în urmă cu câteva săptămâni. Locuința primită de la Primăria Focșani este, însă, o cameră de opt metri pătrați, fără apă și curent și cu ferestre care nu se închid, cameră în care a locuit, ultima dată, un om al străzii.

„Mi-e rușine de mine”, a comentat Viorel Ciubuc.

„Singura locuință disponibilă este cea care a fost repartizată prin hotărârea Consiliului Local. Din păcate, în această perioadă, din cauza Ordonanței 90, noi nu mai putem angaja alte cheltuieli”, a declarat primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, pentru TVR.

Deși și-a dorit să se întoarcă în țară, Viorel Ciubuc va rămâne, în continuare, departe de casă pentru că ceea ce i-a oferit Primăria Focșani nu poate servi drept locuință decentă.

Citește și: Ciolacu minte că nu a găsit documentele PNRR. Oamenii lui gestionează o structură care implementează și monitorizează planul

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related