Fostul europarlamentar Laurențiu Rebega, pion în rețeaua de influență a agenților ruși

Data:

Fostul europarlamentar Laurențiu Rebega, pion în rețeaua de influență a agenților ruși. Laurențiu Rebega a făcut parte, în perioada 2014-2019, când își exercita mandatul de europarlamentar, dintr-o rețea dirijată de agenți ruși ce acționau în interiorul Uniunii Europene, coordonată direct de la Moscova, creată cu scopul de a influența opinia publică europeană în interesele Kremlinului față de anexarea ilegală a Crimeii.

O investigație a organizației OCCRP a arătat că politicianul rus Sargis Mirzakhanian a coordonat o rețea de agenți ruși în Europa, iar printre agenții cu care a colaborat el s-au numărat politicianul polonez Mateusz Piskorski, anchetat de procuratura poloneză de spionaj în favoarea Rusiei și fostul jurnalist german pro-rus Manuel Ochsenreiter, decedat la Moscova în anul 2021 în urma unui atac de cord.

Scurgerile de e-mailuri către OCCRP arată cum Mirzakhanian, membru al Dumei, a construit o rețea de analiști, jurnaliști și alte persoane care l-au ajutat să promoveze interesele Kremlinului în străinătate.

Citește și: Pseudo-educația

Fostul europarlamentar Laurențiu Rebega și mailurile către Mirzakhanian

Potrivit aceleiași investigații, Mirzakhanian a schimbat peste 1.000 de e-mailuri între 2014 și 2017 cu Inal Ardzinba, angajat în administrația prezidențială de la Moscova, asistentul lui Vladislav Surkov, pe atunci un consilier-cheie al lui Vladimir Putin.

În același timp, în anul dinaintea arestării sale pentru spionaj în favoarea Rusiei, Mateusz Piskorski a făcut schimb de peste 100 de e-mailuri cu politicianul rus Sargis Mirzakhanian.

Cercetătorul ucrainean Anton Shekhovtsov, renumit în mediul academic pentru investigațiile sale referitoare la conexiunile dintre Kremlin și politicienii de extremă dreapta din UE, dezvăluie în ultima sa carte publicată în această toamnă („Russian Political Warfare).

Essay on Kremlin Propaganda in Europe and the Neighbourhood, 2020-2023”) că inclusiv românul Laurențiu Rebega a avut un rol în interiorul acestor rețele coordonate de Kremlin.

Citește și: „Câștigi 140.000 de euro/an din propriul tău parc fotovoltaic.” Este adevărat?

Presupus citat din Rebega care sugera că și el ar fi participat la forum

Shekhovtsov a avut acces la corespondența pe email dintre soția lui Mateusz Piskorski, Marina Klebanovich și jurnalistul german Manuel Ochsenreiter care arată că în septembrie 2016, Ochsenreiter a scris un text despre „situația economică din Ucraina” în numele europarlamentarului român Laurențiu Rebega, care, la acea vreme, era membru al grupului de extremă dreapta Europa Națiunilor și Libertății din Parlamentul European.

„Se presupune că Ochsenreiter a primit acceptul lui Rebega pentru text și apoi l-a trimis lui Klebanovich. Aceasta din urmă i-a transmis textul lui Mirzakhanian, adăugând la mesajul de e-mail o linie pe care scria „3.000 de euro”, ceea ce poate fi înțeles ca o taxă pe care Mirzakhanian sau superiorii săi să o plătească pentru acest serviciu.

Întrucât textul se referea la Ucraina, Mirzakhanian l-a transmis unei echipe rusești care desfășura operațiuni de influență malignă în special împotriva Ucrainei. Echipa a inventat o știre falsă, folosind părți din textul lui Ochsenreiter.

Povestea relata despre un „forum economic internațional” desfășurat în capitala Ucrainei, Kiev, care se presupunea că ar fi cerut restabilirea relațiilor economice cu Rusia, și conținea un presupus citat din Rebega care sugera că și el ar fi participat la forum, deși nu există nicio dovadă în acest sens”, scrie Anton Shekhovtsov în cartea sa.

Continuarea pe blogul Sidoniabogdan.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Captură video)

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Tribunalul...

Sindicatele din penitenciare se alătură protestului declanșat de militarii rezerviști

Sindicatele din penitenciare se alătură protestului declanșat de militarii...

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA, pentru săvârşirea...

Savantul din România cu șanse la Nobel. Este fizician

Savantul din România cu mari șanse la câștigarea Premiului...