FOTO | VIDEO Prima Doamnă a SUA, către mamele ucrainene cu care s-a întâlnit la Bucureşti: „Sunteți incredibil de puternice și este uimitor că românii vă primesc în casele și în inimile lor”

Data:

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, şi soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis, s-au întâlnit sâmbătă, la Şcoala Gimnazială „Uruguay” din Sectorul 1 al Capitalei, cu mame şi profesoare refugiate din Ucraina.

„Sunteți incredibil de puternice, rezistente și este uimitor că românii vă primesc în casele și în inimile lor, cred că acest lucru a fost extrem de important pentru voi. Vă suntem alături”, le-a spus Jill Biden mamelor din Ucraina.

Mamele din Ucraina au vorbit despre greutăţile prin care au trecut de la începutul războiului până la venirea lor în România şi despre ajutorul primit din partea poporului român.

„Proiectul meu a venit din cauza fricii”

Una dintre profesoare a explicat că la Şcoala Gimnazială „Uruguay” a fost amenajat un spaţiu educaţional pentru copii ucraineni, în cadrul unui proiect mai amplu, destinat să ofere şi sprijin financiar, cazare şi îngrijiri medicale mamelor, potrivit Agerpres.

„Proiectul meu a venit din cauza fricii. Mă gândeam doar cum să îmi salvez copilul. Mulţumim poporului român pentru că a fost alături de noi, ne-au ajutat atât de mult. Au făcut atât de mult voluntariat, că nici România nu se aştepta că pot fi atât de primitori. Am văzut aceşti copii care sunt într-un spaţiu sigur.

Am venit aici pe 1 martie şi nimeni nu auzise de acest proiect educaţional. Oamenii aveau alte griji. M-am dus la Ambasada Ucrainei şi nu au avut timp pentru mine.

M-am dus la Gara de Nord şi am început să strig: «Eu sunt o profesoară şi pot să mă ocup de educaţia copiilor». Era o maşină care aştepta un tren şi lumea mi-a spus: «Nu mai speriaţi oamenii!». Cineva mi-a spus că primarul organizează un spaţiu pentru copii, dotat cu ce trebuie. Voluntarii mi-au dat numărul ministrului Educaţiei şi l-am sunat: «Ne puteţi ajuta cu nişte clase pentru copii?».

Apoi ni s-a spus că ne pot da nişte clase pentru copii. Vreau să mulţumesc poporului român pentru ce a făcut pentru noi”, a povestit o altă profesoară ucraineană.

„Cred că voi sunteţi cele uimitoare. Nu-i aşa?”

O altă femeie refugiată din Ucraina a declarat că a fost impresionată de comportamentul şi primirea de care ea şi copiii săi au avut parte în România.

„Cred că voi sunteţi cele uimitoare. Nu-i aşa? V-am spus acest lucru la prânz, cât de uimitoare sunteţi! (…) Este uimitor cum aţi venit cu ideea acestei şcoli, structurată special pentru copiii ucraineni. Avem aceste mame incredibile aici, aşa că vă mulţumesc foarte mult.

Vreau să-i mulţumesc Primei Doamne a României pentru că a primit toţi aceşti oameni. Oamenii dumneavoastră sunt atât de minunaţi. Nu ştiu dacă vreţi să spuneţi câteva cuvinte despre poporul dumneavoastră, pentru că voi sunteţi eroi. Vă mulţumesc foarte mult”, li s-a adresat Jill Biden mamelor din Ucraina.

„Doctor Biden, suntem foarte recunoscători că aţi iniţiat această activitate, acest eveniment de astăzi. Sunt foarte recunoscătoare că v-aţi făcut timp şi aţi făcut efortul să ne vizitaţi. Noi i-am iubit întotdeauna pe americani şi suntem bucuroşi că ne asiguraţi securitatea.

Trăim în momente şi într-o situaţie foarte tensionată, de aceea este foarte important să fim uniţi. Vă mulţumesc foarte mult pentru această oportunitate, pentru că aţi venit alături de noi, ne-aţi adus speranţă şi avem sentimentul că ne putem baza pe dumneavoastră.

Este foarte important pentru noi toţi, atât pentru prietenii ucraineni, cât şi pentru noi”, a declarat Carmen Iohannis.

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii a ajuns vineri în România, la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu militarii americani şi ai NATO.

Vizita în România este parte a unei deplasări de patru zile pe care Jill Biden o efectuează în ţara noastră şi Slovacia pentru a sublinia angajamentul SUA pentru refugiaţii ucraineni.

Citește și: Jill Biden a ajuns în România. Baza Kogălniceanu, prima oprire a soției președintelui SUA

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iași: Copoul devine ghetou sub egida primarului: blocuri-turn cu 9 m distanță între ele

Iași: Copoul devine ghetou sub egida primarului: blocuri-turn cu...

Instanța supremă convocată de urgență, în prag de noapte, pentru a sesiza CCR pe legea fugarilor

Din grijă pentru infractorii condamnați definitiv, șefa instanței supreme,...

Culmea eficienței în administrație: o centură ocolitoare pe care am așteptat-o 30 de ani a fost gata în 8 luni!

Culmea eficienței în administrație: centura ocolitoare a orașului Beclean a fost deschisă circulației rutiere de Ziua Națională a României, exact pe 1 decembrie 2023. Pe 29 noiembrie o comisie a stabilit că se poate da drumul la circulație, potrivit Săptămâna.online.

Aktual24 | Nigerul în mâinile Rusiei. Româncă, angajată a UE: „Avem 6 luni să evacuăm”

Nigerul în mâinile Rusiei, iar luni junta a renunțat...