Guvernul a amânat austeritatea pentru bugetari după alegeri, mediul privat duce povara în 2024

Data:

Guvernul a amânat austeritatea pentru bugetari după alegeri, prin ordonanţa de urgență publicată vineri noapte în Monitorul Oficial.

Cabinetul Ciolacu a amânat exact măsura despre care guvernul PSD-PNL a spus că va aduce cele mai mari economii bugetare.

Amânarea până după alegerile europarlamentare a reorganizării bugetarilor înseamnă că mediul privat este singurul afectat serios de măsurile de austeritate: creșteri de taxe, instituirea de noi impozite și eliminarea unor facilități fiscale, scrie Economia.

În toamna anului 2023, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș recunoșteau o gaură de 20 de miliarde de lei la buget și anunțat măsuri de austeritate atât pentru mediul privat, cât și pentru bugetari.

La acel moment, Ciolacu (PSD) și Boloș (PNL) anunțau că, pe lângă taxele și impozitele noi impuse firmelor, și bugetarii vor fi părtași la strângerea curelei prin reorganizarea instituțiilor publice.

Guvernul a amânat austeritatea

Acum însă, guvernul PSD-PNL a decis să amâne pentru șase luni reorganizarea instituțiilor publice. Astfel, reorganizarea instituţiilor publice a fost amânată până la data de 30 iunie 2024, textul actului normativ specificând la Articolul LXIX: „Termenele prevăzute la alin. (3) al art. XVII, alin. (6) al art. XVIII, la alin. (7) al art. XX şi la alin. (7) al art. XXIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung se prorogă până la data 30.06.2024”.

Citește și România TV, atacuri violente la adresa celor două femei de la „Dăruiește Viață” care au reușit să ridice un spital (Aktual24)

În plus, ordonanța de urgență adoptată de guvernul PSD-PNL prevede creșterea generală a salariilor tuturor bugetarilor cu 5% de la 1 ianuarie 2024.Una dintre puținele măsuri de austeritate pentru bugetari e prevederea că bugetarii nu vor primi bani în 2024 pentru orele suplimentare, ci zile libere.

Există însă și excepții: categoriile de „speciali” (polițiști, jandarmi, militari, angajații serviciilor secrete) care vor primi bani pentru munca suplimentară, potrivit OUG 115/2023.

Creșterile de taxe, impozite sau eliminarea facilităților fiscale – toate decise printr-o lege din octombrie 2023, rămân însă în vigoare.

Pachetul de măsuri fiscale care introduce și majorează taxe a fost adoptat după ce Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.

Mai multe puteți citi în Economedia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto – Ilona Andrei / G4Media

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de ore

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de...

Efectele țigărilor electronice asupra sănătății | Ziarul de Iași

Efectele țigărilor electronice asupra sănătății. Conform Institutului Național de...