Profesorul de jurnalism Horea Bădău a încălcat codul de etică când a hărțuit studentele

Data:

Profesorul de jurnalism Horea Bădău a încălcat codul de etică al Comisiei de Etică a Universității din București. Acesta este cadru universitar la Facultate de Jurnalism și Științele Comunicării.

Mai multe studente l-au acuzat pe acesta că avea un comportament nepotrivit, fapte scoase la iveală de investigații făcute de Rise Project și Scena 9.

În decizia Comisiei de Etică se menționează că, în urma articolelor apărute în presă, au fost făcute mai multe sesizări „referitoare la mai multe posibile abateri de la etica universitara in comportamentul cadrului didactic”.

Citește și: Rise Project: Profesor de la Jurnalism, acuzat de abuz sexual și hărțuire

Comisia a primit mai multe sesizări

Comisia de Etică a analizat astfel mai multe sesizări, dar și punctul de vedere al cadrului universitar într-o ședință care a avut loc pe 4 martie.

În punctul de vedere al Comisiei se reține că faptele au fost săvârșite cu mult timp în urmă și că „deși unele dintre acestea au fost aduse la cunoștința unor cadre didactice și una dintre victime a fost sfătuită să facă plângere, aceasta nu a sesizat organele competente.

Cu toate acestea, Comisia de Etica reține că această împrejurare nu constituie un impediment pentru a analiza pe fond sesizările din punctul de vedere strict al încălcării normelor de etica și deontologie, care, în conformitate cu art. 10 din Codul de etica și deontologie al UB, nu se prescriu”.

Citește și: A murit Nicolae Manolescu. Critic literar, președinte al Uniunii Scriitorilor, candidat la președinția României

Profesorul de jurnalism Horea Bădău. Ce articol a încălcat

În plus, Comisia de Etică a decis că Horea-Mihai Bădău a încălcat art. 11 din Codul de deontologie și etică al Universității București, potrivit căruia:

„Responsabilitatea obligă membrii comunității academice la un comportament care exclude, atât offline cat și online, formularea în scris sau verbal de opinii tendențioase sau folosirea unui limbaj vulgar, jignitor, ireverențios, precum și hărțuirea, amenințarea, umilirea, intimidarea, bullying-ul, atacul la persoană, dezinformarea, calomnia sau denigrarea Universității din București, a facultăților, a unor programe sau persoane din propria instituție, a studenților sau a comunității academice în ansamblul ei. În mod specific, sunt interzise următoarele:

(1) Insulta verbală sau scrisă;

(2) Abuzul de putere;

(3) Hărțuirea, înțeleasă drept comportament degradant, intimidant sau umilitor prin care este afectată capacitatea unei persoane de a-și desfășura în mod firesc activitățile profesionale și de studiu sau de a-și exercita drepturile, indiferent de formele în care s-ar putea manifesta acesta (precum hărțuirea sexuală, șicanarea sistematică și altele asemenea)”.

Citește și: Contribuția României comuniste la nașterea terorismului islamic. Mărturia lui Pacepa

FJSC trebuie să ia măsuri cu privire la profesorul de jurnalism Horea Bădău

În decizia Comisiei de Etică a Universității București se menționează că Facultatea de Jurnalism trebuie să „analizeze situația și să ia toate măsurile care se impun pentru a preveni pe viitor asemenea abateri din partea cadrelor didactice și pentru a asigura, astfel, un climat sănătos indispensabil unui proces de învățământ de calitate”.

În finalul punctului de vedere scrie că se constată încălcarea articolului 11 din Codul de etică și deontologie al Universității din București de către profesorul în cauză, în special sub aspectul faptelor de abuz de putere și hărțuire sexuală.

Investigația Rise Projesc despre Horea-Mihai Bădău, lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București a arătat modul în care acesta interacționa cu mai multe dintre studentele lui.

Investigația a plecat de la mărturiile unor foste studente. Din poveștile lor, reiese un tipar de comportament al lui Bădău: în toți acești ani, a ales studente pe care le-a contactat în privat și, dacă ele i-au răspuns la mesaje, a dus conversația într-o direcție în care le-a sugerat repetat că au nevoie de un bărbat ca el în viața lor.

Însă profesorul nu se oprea aici. Acesta suna studentele noaptea, le invita în oraș sau chiar la el acasă. Însă, în momentul în care era refuzat, acesta ajungea să aibă un comportament de agresor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...