Contribuția României comuniste la nașterea terorismului islamic. Mărturia lui Pacepa | Aktual24

Data:

Contribuția României comuniste la nașterea terorismului islamic reiese dintr-o mărturie a lui Pacepa.

Țara noastră a participat până în 1989, sub coordonarea Moscovei, la Operațiunile SIG și Taifun, prin care Rusia sovietică a contribuit masiv la nașterea fenomenului terorist arab și, apoi, la sprijinirea terorismului din spațiul occidental.

Subiectul, complet absent din preocupările cercetătorilor români după căderea comunismului, a fost tratat de generalul Ion Mihai Pacepa, fostul adjunct al DIE (Direcția de Informații Externe) fugit în Statele Unite în iulie 1978, în cartea sa „Dezinformarea“, pe care a scris-o împreună cu profesorul Ronald J. Rychlak și a publicat-o în 2013.

În România, volumul a fost publicat de Editura Humanitas în 2015 și reeditat în 2023.

Citește și: Sondaj Avangarde pentru Digi24. Piedone ar câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan, pe locul 2

Pacepa, studiat în școlile de formare a ofițerilor americani

Încă vizat în România și azi, la 35 de ani distanță după căderea comunismului, de ample campanii de denigrare, acuzat de foștii camarazi și de istorici aflați în siajul serviciilor secrete că „și-a trădat țara“, Pacepa (28 octombrie 1928-14 februarie 2021) este studiat în școlile de formare a ofițerilor americani.

Cărțile și articolele sale sunt în programa cursanților, fiind considerate relevante pentru modul de lucru al serviciilor secrete rusești ori de inspirație rusească.

În lipsa oricărei cercetări istorice profesioniste și obiective în România pe această temă – autoritățile de la București păstrează o tăcere mormântală –, nu avem la dispoziție azi decât depozițiile fostului șef al spionilor lui Ceaușescu. Iar acuzațiile sunt de o gravitate excepțională.

Implicarea directă a Securității în atentatele și tentativele de asasinat împotriva disidenților români din Occident arată predispoziția regimului comunist la operațiuni violente, de natură criminală.

Citește și: Şefii judeţului Iași trag terenul de sub Spitalul Mobil Leţcani. Unitatea medicală ar urma să fie dusă bucată cu bucată în Şorogari

Contribuția României comuniste la nașterea terorismului islamic

În mod evident, dezvăluirile și afirmațiile lui Pacepa trebuie primite și privite cu o doză de circumspecție. În mod clar, ofițerul a fost subiectiv și, de asemenea, a urmărit propriile scopuri atunci când a scris cărțile respective.

Pe de altă parte, românii știind cum funcționau serviciile secrete ale lui Ceaușescu, e greu de crezut că Pacepa a fost foarte departe de adevăr.

E suficient să ne amintim că Nicolae Ceaușescu a comandat (și Securitatea a executat) asasinate și tentative de asasinat asupra disidenților români din Occident.

Legăturile cu teroriștii internaționali precum Carlos Șacalul ori cu grupurile teroriste arabe sunt documentate și de notorietate.

Azi știm că Monica Lovinescu a fost aproape omorâtă în bătaie la Paris, în 1977, de doi militanți palestinieni trimiși de Securitate la ordinul lui Ceaușescu.

Scriitoarea și jurnalista a scăpat ca prin minune, pentru că întâmplător, la față locului a apărut un parizian (poștaș) care a intervenit, iar asasinii au fugit, de teamă să nu fie recunoscuți.

Articolul integral, în Aktual24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după o vizită la Moscova | Aktual24

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...