Apa se scumpește masiv din nou: 33% potabila, 45% canalizarea

Data:

Un metru cub de apă potabilă va fi cu 33 la sută mai scump anul viitor, în vreme ce serviciile de canalizare vor costa cu 45 la sută mai mult decât în 2022.

ApaVital a anunțat tarifele pe care le va aplica serviciilor sale în anul următor. Societatea de apă arată spre previzionările făcute odată cu lansarea proiectului de extindere a rețelelor de apă și de canalizare, care o obligă să ajusteze aceste prețuri. Doar că majorările sunt mai mari decât cele estimate în 2020, când se lucra la documentația proiectului.

„Strategia tarifară constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile”, explică cei de la ApaVital motivul principal al scumpirii.

Citește și: Judecătoarele care aveau în lucru dosarele Puiu Popoviciu și Duță, excluse din magistratură

Practic, societatea de apă Acum, ApaVital are de rambursat împrumutul făcut la BERD pentru partea de cofinanțare a proiectului, de peste 25 de milioane de euro. Ajustările de prețuri/ tarife au fost aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.

Practic, de la 1 ianuarie, apa potabilă va costa cu 2 lei mai mult pentru fiecare metru cub consumat, adică 8,15 lei, iar tarifele la serviciile de canalizare/ epurare vor crește cu 2,33 de lei/mc, respectiv până la 7,38 lei (inclusiv TVA).

Prețul apei potabile produse și transportate în vederea redistribuirii va crește cu 35 de bani/mc cub (TVA inclus). De altfel, majorările cele mai mari de pe parcursul derulării proiectului sunt cele prevăzute pentru anul 2023.

Continuarea în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„România regală, un răstimp de progres”, conferință dedicată Reginei Maria a României | Bihoreanul

„România regală, un răstimp de progres", conferință dedicată Reginei...

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere | Ziarul de Iași

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere....

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu rotile, voluntar în Ucraina | Info sud-est

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu...