Încă un bolnav încearcă să obţină tratamentul oncologic cu ajutorul instanţelor

Data:

De aproape 5 ani, Ministerul Sănătăţii nu a reuşit încă să reglementeze situaţia medicamentelor recomandate „off label”, pentru alte situaţii decât cele menţionate în prospecte. În majoritatea cazurilor, tratamentul reprezintă singura şansă a bolnavilor şi ultima variantă la care se mai pot gândi medicii pentru a le veni în ajutor. Bolnav de cancer, un ieşean a apelat la instanţă pentru a obţine medicamentele vitale.

M.U. a fost diagnosticat cu neoplasm bronhopulmonar, iar medicul oncolog i-a recomandat o combinaţie de trei medicamente, Tanfilar, Mekinist şi Xgeva. În prezent, combinaţia formată din Tanfilar şi Mekinist este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate doar pentru melanom malign, respectiv cancer de piele.

Nu şi pentru cel pulmonar. Xgeva este aprobată doar pentru tratamentul osteoporozei la femeile în menopauză, deşi una dintre complicaţiile metastazelor osoase este tocmai riscul de fracturi. În total, medicamentele recomandate de oncolog în cazul lui M.U. au un preţ total cuprins între 22.000 şi 44.000 lei, în funcţie de concentraţie, un cost prohobitiv în absenţa compensării. Or, legea nu permite compensarea decât pentru indicaţiile terapeutice aprobate în ţară.

Citește și: Procesul torționarilor lui Gheorghe Ursu, aproape de final. Mărturii din dosarul torționarilor – PRESShub

Pentru situaţiile în care mediciii propun utilizarea unui medicament pentru altă afecţiune, Ministerul Sănătăţii a iniţiat, în septembrie 2018, un proiect de lege privind constituirea unei comisii specializate.

Aceasta ar urma să analizeze fiecare caz în parte, aprobând decontarea medicamentelor şi pentru indicaţiile terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului.

Continuarea, în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Facebook Ministerul Sănătății

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan acuză mafia imobiliară din București, care intimidează prin procese în care cer despăgubiri uriașe

Nicușor Dan acuză mafia imobiliară din București, despre care...

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE este în România

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din...

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin, rudă cu moștenitorul lui Omar Hayssam | Aktual24

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin. Fostul primar...

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: Doar PSD rămâne același partid infect

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: „Oamenii se...