INCESA, hub modern de cercetare la Craiova realizat cu fonduri europene: Au atras în trei ani 10 milioane de euro pentru zeci de proiecte

Data:

Studenții studiază într-o sferă de realitate virtuală mișcările corpului uman, pe care le pot introduce apoi în jocuri care apar pe internet. Sau analizează creșterea calității energiei electrice livrate populației. Sau experimentează cu roboți industriali și imprimante 3D. Și așa mai departe… Toate acestea sunt posibile la Centrul INCESA din Craiova, creat cu fonduri europene, obținute prin POS CCE. Centrul, structurat pe mai multe module de cercetare, conține 12 laboratoare și are funcționalitatea unui hub de cercetare. În cei trei ani de funcționare, au fost atrase proiecte de cercetare aplicată, finanțate din surse europene și naționale, în valoare totală de 10 milioane de euro.

  • Universitatea din Craiova a construit un centru de cercetare pe un proiect cu finanțare europeană, denumit „Infrastructură de Cercetare în Științe Aplicate – INCESA”.
  • Valoarea totală a investiției a fost de 55,8 mil lei, din care 30% alocați pentru construcție și 70% pentru echipamente.
  • Cu ajutorul fondurilor europene accesate, Centrul de cercetare și transfer tehnologic din Craiova este unul dintre cele mai dotate din țară, cu echipamente și softuri de ultimă generație.
  • INCESA a devenit un hub de cercetare care activează pe șase domenii de activitate: tehnologii avansate în managementul proceselor industriale, tehnologii mecanice de înaltă precizie și sisteme mecatronice, tehnologii nucleare, energii regenerabile și tehnologii și produse inovative în transporturi și producția de automobile.
  • Studiu de caz: un proiect de cercetare desfășurat prin intermediul INCESA în domeniul creșterii calității energiei electrice livrate populației. Rezultatul cercetării este aplicat la ora actuală de o firmă din Craiova.
  • Studenți craioveni care s-au dezvoltat la INCESA au aplicat pe alte proiecte cu finanțare din partea unei alte entități locale care sprijină creativitatea studenților, inovarea și antreprenoriatul.
  • În cei trei ani de funcționare a centrului de cercetare, au fost implementate prin intermediul INCESA 42 de proiecte cu finanțare europeană și națională și patru proiecte de transfer tehnologic. Valoarea totală a proiectelor implementate cu fonduri europene, naționale și de la firme este de 10 milioane de euro.

Craiova are un modern hub de cercetare care deservește facultățile ce fac parte din Universitatea din Craiova, precum și firmele private care au nevoie de inovație în procesul de producție sau în activitatea de prestare de servicii. 

Echipamente INCESA | Foto: Lucian Anghel

Universitatea din Craiova a aplicat pe Programul Operațional Sectorial „Creșterea competitivității economice” (POS CCE) – cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regional „Investiții pentru viitorul dumneavoastră”, Axa Prioritară 1 – „Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivătății economice și dezvoltării afacerilor”, în scopul dezvoltării infrastructurii de cercetare-dezvoltare existente și crearea de noi infrastructuri de acest gen, concretizată în laboratoare sau în centre de cercetare. Astfel, proiectul cu finanțare europeană intitulat „Infrastructură de Cercetare în Științe Aplicate – INCESA” a avut o valoare totală a investiției de 55,8 milioane de lei (circa 12 milioane de euro), din care 30% au fost alocați pentru construcție și 70% pentru echipamentele cu care au fost dotate laboratoarele și sălile de conferințe.

Prin acest proiect, beneficiarul a urmărit „crearea unei infrastructuri de cercetare modernă, care să pună la dispoziția cercetătorilor laboratoare dotate cu echipamente performante, avansate la nivel mondial, metode de mare actualitate în spațiul european al cercetării, elemente care vor coagula masa critică de resurse, făcând astfel posibilă dezvoltarea și afirmarea cercetării românești în spațiul concurențial european”. Implementarea proiectului a vizat de asemenea atingerea obiectivelor strategice integrate în „Strategia de Cercetare a Universității din Craiova pentru 2007-2013”.

Clădirea INCESA a fost inaugurată în luna octombrie 2016, după investiții de aproximativ 4 milioane de euro. Cu o suprafață de 4.850 mp și împărțită pe patru niveluri, cuprinde 12 laboratoare de cercetare dispuse în 46 de încăperi, plus birourile administrative și săli de conferințe.

Clădirea folosește energie electrică produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice amplasate pe acoperișul clădirii, panouri prevăzute tot în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

INCESA, una dintre cele mai mari organizații de cercetare aplicată din țară 

INCESA a fost proiectată ca o comunitate capabilă să furnizeze o serie de instrumente productive și să colaboreze cu diverse entități din domeniul tehnologiei la nivel mondial. „În prezent, este una dintre cele mai mari organizații de cercetare aplicată din țară, menită să sprijine evoluția regională în domeniul cercetării și infrastructurii de dezvoltare, în conformitate cu strategia instituțională a Universității din Craiova, pentru a reliefa: integrarea la rețelele europene de cercetare; compatibilitatea cu infrastructura de cercetare a UE; capacitatea de cercetare multidisciplinară”, informează Universitatea din Craiova, în calitate de beneficiar al proiectului cu bani europeni.

Activitatea INCESA se axează pe extinderea unei culturi bazate pe dezvoltarea de proiecte, care să angreneze exploatarea resurselor proprii, precum și atragerea de proiecte noi de la partenerii entității, care sunt universități și companii private. Practic, INCESA și-a propus, încă de la început, să devină un hub de cercetare atât pentru facultățile din cadrul Universității din Craiova, cât și pentru alte entități, inclusiv pentru firme care activează în mediul privat.

„INCESA urmărește un plan de dezvoltare de la stadiul de Infrastructură fizică la cel de Hub de cercetare în științe aplicate. Hub-ul va reuni, alături de centrele tradiționale, unități de consultanță economică, management și antreprenoriat; planificare și dezvoltare teritorială; mediu și ecotehnologii; construcții sau geografia turismului. Flexibil, participativ și prospectiv, hubul de cercetare INCESA este menit să contureze mentalități, să cultive idei inovatoare și să aducă plus valoare rezultatelor obținute în toate domeniile vizate, sub deviza «Inovăm util»!”, anunțau în urmă cu ceva vreme reprezentanții Universității din Craiova, în calitate de beneficiar al proiectului cu fonduri europene în cadrul căruia s-a construit centrul INCESA.

Robot industrial | Foto: Lucian Anghel

Hub-ul de cercetare activează pe șase domenii de activitate. Toate cele șase domenii strategice ale INCESA sunt definite de conceptul „procese și procese inovative” și se referă la: tehnologii avansate în managementul proceselor industriale, tehnologii mecanice de înaltă precizie și sisteme mecatronice, tehnologii nucleare, energii regenerabile și tehnologii și prodese inovative în transporturi și producția de automobile. Aceste direcții s-au concretizat în patru centre de cercetare, care includ 12 laboratoare de tehnici și procese inovatoare.

Roboți industriali, sferă pentru simularea realității virtuale și alte tehnologii inovative

Centrul de transfer tehnologic din Craiova este unul dintre cele mai dotate din țară, echipamentele fiind de ultimă generație, achiziționate cu fonduri europene. În unele cazuri, nici facultățile nu dispun de anumite echipamente și tehnologii care să îi ajute pe studenți să studieze la un nivel cât mai apropiat de realitatea pe care o vor întâlni în firmele în care vor lucra după terminarea studiilor. De exemplu, știai că, în Craiova, mai mulți studenți pot studia, cu ajutorul unei sfere pentru realitate virtuală, simularea mișcărilor corpului uman, mișcări care pot fi asfel folosite în jocurile care apar pe internet? Acest lucru este posibil într-unul dintre laboratoarele de cercetare de la INCESA, numit „Laborator de tehnici și procese inovative în domeniul mecatronicii și roboticii”. Subiectul intră în sferă, unde i se montează niște senzori, care transmit informația către un computer. În același laborator există roboței NAO (unii dintre cei mai cunoscuți roboți din lume), cu care studenții care ajung la INCESA pot experimenta. Într-un alt laborator se află imprimante 3D și roboți industriali, cu ajutorul cărora studenții craioveni interesați pot de asemenea experimenta.

Sfera pentru realitatea virtuală și roboțeii NAO | Foto: Lucian Anghel

O sală de conferințe de la INCESA este dotată cu un video-wall, aducă un smart TV gigantic, realizat din nouă componente, pe care imaginea de înaltă fidelitate redă și cel mai mic detaliu. Un alt laborator este dotat cu aparatură specială pe care se pot testa tehnici de kinetoterapie.

Sala de ședințe dotată cu video-wall | Foto: Lucian Anghel

INCESA, rezervor de forță de muncă ultracalificată pentru agenții economici din IT

Pe lângă proiectele cu fonduri europene și naționale dezvoltate în hub-ul de cercetare de la Craiova, în cadrul INCESA se pot pregăti specialiști într-un domeniu în care cererea de forță de muncă ultracalificată a crescut simțitor în Craiova: domeniul IT. Directorul INCESA, Geo Mănescu, a precizat că agenții economici interesați pot să dezvolte proiecte de cercetare-dezvoltare prin intermediul hub-ului de cercetare.

„Există proiecte care fac unic centrul INCESA în țară. Suntem singurii care oferim specialiști în industria IT. Îi aducem pe studenți în afara orelor de curs, unde studiază, apoi îi angajăm la INCESA în cadrul unui proiect, apoi ei urmează să se angajeze la diverse firme IT. Avantajul pentru firmele IT este acela că nu îi mai angajează direct de pe băncile școlii. Noi suntem ca un buffer, ca un rezervor de forță de muncă pentru firmele din domeniul IT.”

Geo Mănescu

Până acum, circa 26 de studenți craioveni din domeniul IT care au intrat în diverse proiecte la INCESA s-au angajat ulterior la două mari firme de profil din municipiu.

Geo Mănescu mai precizează că centrul INCESA, realizat cu fonduri europene, la care au acces studenții de la mai multe facultăți din cadrul Universității din Craiova, a dezvoltat ulterior multe alte proiecte, finanțate fie din fonduri europene, fie din fonduri naționale.

Studiu de caz: Proiect implementat la Craiova cu sprijinul INCESA

În Laboratorul de Rețele Electrice Inteligente din cadrul INCESA am întâlnit un cadru didactic de la Facultatea de Inginerie Electrică, Departamentul de Energie Electrică, Energetică și Aerospațială. Denisa Rușinaru a coordonat unul dintre proiectele pe care le vom detalia în cele ce urmează, dezvoltat în laborator. În laborator erau și doi studenți de la Ingineria Sistemelor Eectroenergetice, care lucrau în laboratorul respectiv din clădirea INCESA. Prin intermediul INCESA s-a implementat un proiect BRIDGE, care a avut drept scop final creșterea calității energiei electrice livrată craiovenilor. Prin intermediul proiectului, o firmă care este distribuitor de energie electrică în Oltenia a avut nevoie de soluții software pentru creșterea calității energiei livrate consumatorilor, iar aceste soluții au fost furnizate de echipa de cercetători de la INCESA care a lucrat pe proiect.

„În toată povestea aceasta, fie că este vorba de proiecte BRIDGE (punte – n.red.), fie de proiecte cu finanțare națională, sunt echipe formale. Se declară echipe de cercetători care lucrează efectiv la proiect. Proiectul acesta a avut două obiective esențiale: să dezvoltăm o componentă software, pe care l-am transferat la beneficiar și să dezvoltăm cunoaștere în domeniul respectiv. Pe componenta de soft am implicat și studenți. În plus, am avut internshipuri organizate la furnizorul de distribuție a energiei electrice, stagii pentru studenții noștri masteranzi. Toți cei patru studenți masteranzi care au făcut internship-ul la Distribuție Oltenia au fost angajați acolo.”

prof. Denisa Rușinaru
Profesorul coordonator al unui proiect implementat de INCESA, Denisa Rușinaru | Foto: Lucian Anghel

Proiectul dezvoltat la INCESA a fost lansat în 2016, cu finanțare din programul național PNCD3, finanțat de UEFISCDI pe 24 de luni și a avut ca obiectiv principal transferul de cunoaștere și de tehnologie către agentul economic beneficiar. Echipa de cercetare a creat un instrument software care este replică 1:1 cu sistemul utilizat de operatorul economic, în formatul pe care îl cere Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Softul asigură o interfață, un traducător de format de date, astfel încât se poate integra un număr foarte mare de echipamente care măsoară calitatea energiei electrice și permite să fie descărcate aceste date de la echipamente diferite în platforma software, de unde se poate face o analiză completă pe întreaga rețea de energie electrică.

Softul creat de echipa de cercetători de la INCESA este folosit și la ora actuală de către furnizorul de energie electrică din Oltenia, arată Denisa Rușinaru, proiectul fiind finalizat anul trecut.

Profesorul coordonator precizează că INCESA deține „cea mai valoroasă bibliotecă din țară de aplicații software specializate în zona de sisteme electroenergetice”.

Studenții care s-au specializat la INCESA au accesat alte proiecte

Studenții în anul IV la Facultatea de Inginerie Electrică Florin Costache și Geoatino Măruntu se aflau vineri în Laboratorul de Rețele Electrice Inteligente din cadrul INCESA. Ei au povestit pentru PressHub și GdS cum au ajuns la Centrul de cercetare respectiv și cum au dezvoltat ulterior un alt proiect, folosind ceea ce au învățat pe parcursul cercetării experimentate și dobândite la INCESA. „Am ales INCESA pentru că este un loc extraordinar, de unde ai multe de învățat”, a spus Geuatino Măruntu, unul dintre tinerii prezenți la Centrul de Cercetare zilele trecute. „Vin la INCESA pentru că aici am multe de învățat și am acces la echipamente care nu cred că sunt la facultate. Experiența acumulată aici m-a ajutat mai departe. Am participat în Italia la un seminar pentru soft-power, cu un soft care există la INCESA și am interacționat cu ingineri din diferite țări, Franța, SUA, au fost prezentate mai multe proiecte”, spune Florin Costache, care studiază Ingineria Sistemelor Electroenergetice.

Studenții Florin Costache (dreapta) și Geoatino Măruntu, colaboratori la un proiect câștigat de INCESA | Foto: Lucian Anghel

După ce au fost specializați la INCESA, cei doi studenți și o colegă a lor au aplicat în cadrul unei competiții de proiecte de antreprenoriat social, finanțate de Centrul de Resurse și Angajament al Ford (CRAF), care este un centru înființat anul trecut la Craiova și care premiează/sprijină financiar ideile de afaceri lansate de studenți sau de tineri craioveni.

„Am aplicat printre ultimii pe CRAF, pentru că fusese o perioadă de vacanță, dar inginerii trebuie să se adapteze oricăror condiții. Ne-am mobilizat și am câștigat locul I.”

Florin Costache

Proiectul dezvoltat pe CRAF se numește EcOIL-CUV și presupune colectarea uleiului vegetal folosit în gospodăriile craiovenilor, din care se va prepara săpun ecologic. În ciuda dificultăților întâmpinate în punerea în aplicare a proiectului de antreprenoriat câștigat, echipa de tineri a ajuns în stadiul de a experimenta probe de săpunuri produse din ulei de bucătărie uzat. Pe viitor, ei au anunțat că vor apărea în piețele din Craiova cinci puncte de colectare a uleiului din gospodării, iar acum lucrează la o campanie de informare a populației despre necesitatea reciclării acelui ulei folosit în gospodării, care acum se aruncă. Tinerii au un soft care generează dozarea cantităților utilizate. În plus, sunt în negocieri cu două companii din SUA pentru achiziționarea unei centrifuge necesare realizării mixului de componente care concură la producerea săpunului. Echipa de studenți lansați la INCESA a coordonat în proiect un alt student, de la Facultatea de Chimie.

INCESA, în cifre

Universitatea din Craiova a precizat câte proiecte s-au desfășurat până acum prin intermediul INCESA, de la darea în folosință a centrului și până acum. „Pentru a inova util și a răspunde astfel solicitărilor mediului economic, în mai puțin de trei ani de operare, UCV, prin INCESA, a realizat proiecte de circa 10 milioane de euro, după cum urmează: șapte proiecte CDI (Cercetare, Dezvoltare, Inovare – n.red.) internaționale și fonduri europene; zece proiecte CDI naționale; 25 de contracte CDI cu terți; patru proiecte de transfer tehnologic”, informează reprezentanții Universității. Valoarea totală a proiectelor implementate cu fonduri europene, naționale și de la firme totalizează 10 milioane de euro, au precizat reprezentanții Universității din Craiova.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Gazeta de Sud în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Ramona Olaru
Ramona Olaruhttp://www.gds.ro
Ramona Olaru activează în mass-media din 2001 și este jurnalist specializat pe domeniul economic. A fost corespondent la revista Capital, la Evenimentul Zilei și redactor-șef al revistei Oltenia Business. Din 2008, este redactor economic la cotidianul regional Gazeta de Sud, din Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...

EXCLUSIV Un proiect de 113 milioane de lei, pentru comunitățile sărace, boicotat de birocrație

Un proiect „mamut”, care viza combaterea sărăciei și a...