Instanța supremă a anulat a doua excludere din magistratură a lui Cristi Danileț

Data:

spot_img

Instanța supremă a decis, definitiv, că judecătorul Cristi Danileț nu a făcut politică, așa cum îl acuza Inspecția Judiciară și cum a stabilit Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la data de 25 mai 2022.

„Cu majoritate, Admite recursul formulat de recurentul Dănileţ Vasilică-Cristi împotriva Hotărârii nr. 7J din 25 mai 2022, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 3/J/2022.

Casează în parte hotărârea atacată şi rejudecând cauza: Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului judecător Dănileţ Vasilică-Cristi pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. b) şi d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 februarie 2023.

Cu opinie separată: Respinge recursul formulat de recurentul Dănileţ Vasilică-Cristi împotriva Hotărârii nr. 7J din 25 mai 2022 pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 3/J/2022, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 13 februarie 2023”, se arată în decizia ICCJ.

Atunci, judecătorii din gruparea coordonată de Lia Savonea l-au exclus pe Danileț pentru abateri disciplinare, constând în apartenenţa la o formaţiune politică şi desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Anul trecut, Inspecția Judiciară era condusă de Lucian Netejoru, judecător pensionat între timp.

Ce a stabilit CSM anul trecut

„Cu majoritate, admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, constând în încălcarea interdicţiei de a face parte din formaţiuni politice şi pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.

În baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj sancţiunea disciplinară constând în ‘excluderea din magistratură’ pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. b) şi d) din acelaşi act normativ”, se arată în decizia CSM.

Citește și: VIDEO Bogdan Pîrlog: Numirea procurorilor-șefi nu e pe meritocrație. Va exista mereu o suspiciune, decizia fiind la Predoiu

La scurt timp de la decizia CSM, Danileţ a explicat într-un mesaj pe Facebook că face parte din două ONG-uri care au criticat partidele de la guvernare.

„Azi, CSM a decis să mă sancţioneze cu excluderea din magistratură (a doua, după cea din decembrie pentru filmuleţele pe TikTok) pentru că:

* fac parte dintr-o formaţiune politică, lucru interzis magistraţilor, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deşi m-am abţinut de la vot în cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat şi cu toate că am arătat că nu CSM e competent să stabilească ce este o formaţiune politică, ci legea, care pune în această categorie doar ‘partidele politice’, ‘alianţele electorale’, ‘alianţele politice’ şi ‘ONG-urile care reprezintă minorităţi şi candidează la alegeri’, ceea ce nu este cazul în speţă;
* am participat la acţiuni politice, lucru interzis magistraţilor, prin faptul că am scris un articol ştiinţific despre educaţie publicat de unul dintre cele două ONG-uri şi pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat ‘formaţiune politică’ de către CSM”, spune Danileţ.

„Pentru cine nu ştie: cele două ONG-uri sunt înfiinţate legal, de către un judecător, ca asociaţii neguvernamentale, apolitice şi nonprofit. Unul se ocupă de educaţia juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desfiinţarea lor vreodată pentru că şi-ar fi încălcat statutul propriu”, mai spunea atunci judecătorul.

Aceasta este a doua excludere din magistratură stabilită de Inspecția Judiciară și CSM, dar anulată în instanța de Cristi Danileț.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related