VIDEO Bogdan Pîrlog: Numirea procurorilor-șefi nu e pe meritocrație. Va exista mereu o suspiciune, decizia fiind la Predoiu

Data:

Actualul procuror general al României, Gabriela Scutea, nu ar trebui să mai ocupe un mandat de procuror șef, iar ministrul Justiției trebuie să plece din funcție după scandalul antepronunțării în procesul Hosu, a susținut Bogdan Pârlog, procuror militar și președinte al Asociației Inițiativa pentru Justiție, într-un interviu pentru PRESShub.

YouTube video

„Acești trei ani nu au făcut decât să confirme temerile pe care le-am manifestat la prima numire. Din punctul nostru de vedere nu ar trebui să primească un al doilea mandat. Câteva exemple: de la solicitarea DNA și DIICOT de preluare a unor dosare de la parchetele de pe lângă Judecătorii pentru degrevarea lor, situația dispozițiilor privind codul vestimentar al procurorilor, confruntarea cu porumbei (…) Nu este treaba procurorului general să-și piardă timpul cu asemenea chestiuni”, susține Bogdan Pîrlog.

Magistratul mai reproșează procurorului general că nu a avut o reacție la modificările nocive aduse legilor justiției și că a anulat urmărirea penală în dosarul privind filajul la jurnaliști, după care s-a abținut deoarece avea calitatea de martor în cauză.

Pîrlog susține că, prin noua lege, procurorul general a devenit un supra-procuror, având posibilitatea de a infirma orice soluție emisă de orice alt procuror din subordine. În același timp, magistratul militar arată că  Gabriela Scutea nu este ce poate fi mai rău. „Categoric, se pot identifica persoane mult mai nocive care pot fi numite în acele funcții”.

Citește și: Profesor în SUA, membru în comisia care a decis că Bode a plagiat: „Dacă n-ai nimic original de adăugat, nu te fă de rușine!”

De ce trebuie să plece Predoiu

Despre Crin Bologa, șeful DNA, procurorul militar este de părere că a reușit să pună pe roate instituția și că merită încă un mandat, în timp ce conducerea DIICOT nu este o miză pentru anumite „centre de reflexie”.

În legătură cu scandalul Predoiu – Hosu, când ministrul justiției a susținut într-un interviu că soțul fostei șefe a DIICOT, Georgiana Hosu, a fost achitat definitiv în condițiile în care dosarul nu era finalizat, Pîrlog arată că Predoiu „și-a pierdut controlul” și că în acel interviu „a avut o frustrare pe care nu a putut-o controla”.

Magistratul este de părere că prin aceste afirmații imaginea justiției „a fost făcută praf” și că independența sistemului a avut de suferit, singura soluție fiind schimbarea din funcție a ministrului Justiției.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related