Aktual24: Războiul din Ucraina, prin ochii fostului comandant al armatei române, generalul Ștefan Dănilă

Data:

Războiul din Ucraina, prin ochii fostului comandant al armatei române, generalul Ștefan Dănilă, șeful Statului Major General al armatei române în perioada 2011-2015: conflictul pierde din spectaculozitate pentru a face loc calculelor reci, strategice.

Asistăm la un război cum nu s-a mai văzut până acum, în primul rând pentru că se poartă între două armate și state care până de curând erau aliate, considerau NATO inamic și organizau împreună exerciții de luptă comune împotriva Occidentului, spune generalul Ștefan Dănilă.

Comportamentul poporului ucrainean, gradul de susținere arătat conducerii au surprins, chiar dacă invazia fusese anticipată.

Rușii au comis mari erori, prima dintre acestea fiind atacul pe mai multe direcții în 24 februarie 2022, ceea ce a dus la ratarea tuturor obiectivelor fixate – schimbarea conducerii de la Kiev, cucerirea integrală a Donbass-ului, cucerirea întregii fâșii de litoral a Ucrainei până la gurile Dunării.

Însă lupta e departe de a se fi încheiat, pentru că rușii sunt acum în avantaj, acționând după un scenariu pentru care s-au pregătit foarte mult timp, dar și pentru că au superioritate aeriană, mai spune generalul Dănilă, care nu dă impresia, pe parcursul dialogului, că ar favoriza ideea unei victorii a contraofensivei ucrainene.

Citește și: Crevedia, după explozii. Localnicii spun că simțeau că „stăteau cu bomba în poartă. Veneau și plecau cisterne din curte”

Războiul din Ucraina: „Generalul care a schimbat soarta războiului”

Generalul Ștefan Dănilă caracterizează trei personaje-cheie aflate la conducerea războiului – generalul Valerii Zalujnii, comandantul forțelor ucrainene, generalul Valerii Gherasimov, comandantul forțelor rusești, și generalul Serghei Surovikin.

„Valerii Zalujnii (comandantul forțelor ucrainene) este unul dintre puținii identificați de către conducerea politică a Ucrainei ca fiind un adevărat patriot și nefiind racordat la niciun grup cu legături cu Federația Rusă. Pierderile Rusiei au fost generate de competență lui Zalujnii.

El este generalul care a schimbat soarta războiului!”, spune generalul român.

În momentul de față asistăm la un război ciudat, un război care nu seamănă cu nimic din ce am văzut înainte, consideră generalului Ștefan Dănilă:

„Partea bună pentru armata ucraineană este că a reușit să facă față și să stopeze ofensiva Federației Ruse (…). Dar aliniamentul pe care rușii s-au așezat și pe care l-au impus pare să fie un aliniament de la care doresc să pornească negocierile. Nu vor ceda”.

Continuarea, în Aktual24!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie. Franța a trimis acolo unități de elită | Aktual24

Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie. Parisul a...

Președintele Iranului, implicat într-un accident de elicopter. Căutările sunt dificile

Președintele Iranului, implicat într-un accident de elicopter, în nord-vestul...

Întâlnirea Vladimir Putin – Xi Jinping. Reacția partenerilor economici

Întâlnirea Vladimir Putin - Xi Jinping. Reacția partenerilor economici...

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit | Aktual24

Atacul asupra aerodromului Belbek din Crimeea. Imagini din satelit...