Judecătoarele Panioglu și Guluțanu se întorc în magistratură. Înfrângere usturătoare pentru Inspecția Judiciară și majoritatea din CSM

Data:

Judecătoarele Panioglu și Guluțanu se întorc în magistratură. Instanța supremă a decis, definitiv, ca cele două magistrate pot reveni în sistem după ce au câștigat și al patrulea proces în care au contestat excluderea din magistratură.

Un complet de 5 judecători de la instanța supremă a decis, în urmă cu puțin timp, în majoritate: „admite recursul declarat de recurentele Daniela Panioglu şi Alina-Nadia Guluţanu împotriva Hotărârii nr. 26J din 15 decembrie 2022, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 6/J/2022.

Casează hotărârea atacată şi, rejudecând, respinge acţiunile disciplinare conexate exercitate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtelor Daniela Panioglu şi Alina-Nadia Guluţanu. Definitivă”, se arată în decizia ÎCCJ.

Doi dintre membri completului au făcut opinie separată. Este vorba de Cristinel Grosu şi Mădălina-Elena Vladu-Crevon. Primul și-a dorit excluderea lui Panioglu din magistratură și retrogradarea Nadiei Guluțanu.

Citește și: Un fost președinte al CSM iese la pensie la 52 de ani

Vizitat acasă de cel care a cerut excluderea

Grosu a fost vizitat acasă de fostul inspector șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru. Presa a relatat că vizita, care a durat aproximativ 40 de minute, a avut loc cu câteva zile înainte de pronunțarea deciziei în acest dosar, în condițiile în care Netejoru a avizat mai multe acte care erau depuse la dosarul disciplinar al celor două judecătoare.

Panioglu și Guluțanu au fost excluse de către Secţia pentru judecători a CSM, ca urmare a unor dosare disciplinare întocmite de Inspecţia Judiciară condusă de Netejoru, recent pensionat și de actualul inspector șef al IJ, Ioana Roxana Petcu.

Citește și: Procurorii din CSM au respins raportul în cazul procurorului Ardelean, acuzat că „nu s-a opus ideii de a se încerca o șantajare a președintelui CSM”

Judecătoarele Panioglu și Guluțanu, acuzații inventate

În acest ultim dosar, Inspecţia Judiciară şi CSM le-a acuzat pe cele două judecătoare că au admis o cerere de recuzare DNA față de alți doi magistrați, Nicoleta Nolden și Aurel Găitan, care judecau procesul fostului primar PSD din Pitești, Tudor Pendiuc, și al milionarului Valentin Vișoiu.

„Cu ocazia soluționării unei cereri de recuzare, au invalidat acte administrative cu privire la care nu aveau nicio competență de a se pronunța, creând reguli de drept proprii și au împiedicat repartizarea aleatorie a cauzei, cu consecința tergiversării soluționării acesteia și a accentuării riscului prescripției răspunderii penale”, arată CSM într-un comunicat din 15 decembrie 2022 despre motivele excluderii din magistratură a judecătoarelor Panioglu și Guluțanu.

Această nouă înfrângere pentru Inspecția Judiciară demonstrează ineficiența instituției. Mai mult, arată că majoritatea dosarelor disciplinare întocmite de IJ pe numele unor judecători incomozi pentru majoritatea Secției pentru Judecători din CSM nu au avut în spate probe concrete, ci au fost veritabile acțiuni de hărțuire a judecătorilor nealiniați.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related