Județul cu școli și grădinițe închise după renovare: nu mai sunt copii

Data:

Județul cu școli și grădinițe închise după renovare: nu mai sunt copii. În județul Iași funcționează 600 de școli și grădinițe. Dintre acestea, o parte au fost renovate în ultimii 10 ani, cu fonduri locale, naționale sau europene, dar, după aceea, la 11 dintre ele s-a pus lacătul din cauza lipsei elevilor. Și acesta este doar începutul: în alte peste 180 de unități de învățământ din județ populația școlară este din ce în ce mai redusă.

Primarii localităților unde s-au închis aceste spații de educație știau că au din ce în ce mai puțini copii în comunele pe care le conduc, dar asta nu i-a oprit să cheltuiască, în total, aproximativ 1,5 milioane de euro pe lucrări. S-au dat bani pentru renovarea unor clădiri care acum stau părăsite. Cazul școlii Coada Stâncii, sat al comunei Ungheni, este reprezentativ pentru situația celor 11 școli închise după renovări recente. Unitatea școlară este în plin proces de reparație capitală și, cu toate acestea, nu va mai fi utilizată de elevi.

Citește și Proiecte pentru energie verde la Iaşi cât un reactor nuclear

Peste lucrări s-a supapus o decizie a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) care i-a trimis pe cei 10 copii care mai erau în sat la alte două școli din apropiere – Mânzătești și Golăești. „Proiectul pentru renovarea acestei școli a fost realizat în 2016, depus în 2018. Este o finanțare prin PNDL. Noi eram în proces de renovare când a venit această decizie a ISJ. A fost o decizia luată din cauza numărului redus de copii din satul Coada Stâncii”, a precizat primarul comunei Ungheni, Iulian Marcu.

Lucrările au costat 120.000 de euro, la școală este încă șantier la interior. Clădirea are acoperiș nou, tencuială abia făcută, două săli de clasă și o mică sală de sport. La interior este turnată doar podeaua de beton, nu există parchet și niciun fel de dotări.

Primarul mai speră

În cazul în care ISJ nu va decide redeschiderea școlii, aceasta va rămâne nefolosită. Este singura clădire publică din satul Coada Stâncii, dar Primăria Ungheni nu-i vede altă utilitate. „Noi încă avem speranță că va fi folosită în viitor. În comună avem 380 de copii, populația școlară nu este în scădere pe total localitate, este o stagnare a numărului. Cei 380 de copii învață la patru școli care sunt în prezent deschise”, a mai precizat primarul Marcu.

O problemă rurală

Populația școlară în scădere este o problemă care ține exclusiv de mediul rural. Conform ISJ Iași, școlile din orașele județului și, în special, cele din Municipiul Iași, nu suferă de lipsa elevilor.

Citește și Primul lot al Autostrăzii Moldovei a ajuns la 50 % execuție, lotul 2 este la doar 45 %

Conform ISJ Iași, din 600 de școli și grădinițe din județ, peste 180 au mai puțin de 49 de copii. Statistic, cele mai multe dintre acestea au sub 25 de copii. Surse din ISJ au precizat pentru REPORTER DE IAȘI că primăriile organizează învățământul preșcolar și școlar, instituția având rol de a aviza activitatea în unitățile aparținând localităților. În plus, ISJ are informații despre populațiile școlare de la primării, acestea având întotdeauna imaginea reală asupra demografiei.

Cele 11 școli ar fi 10?

ISJ Iași a pus la dispoziția REPORTER DE IAȘI o listă cu 11 școli din județul Iași care au fost renovate în ultimii 10 ani și apoi închise. Pe listă apar unități de învățământ de la Vlădeni, Bosia, Gorban, Scobinți, Muncelu de Sus, Trifești, Bivolari, Cristești, Victoria, Gâștești, Valea Seacă.

Situația furnizată de ISJ Iași

Prețul mediu al renovărilor a fost, pentru fiecare școală, de aproximativ 150.000 de euro, așadar costul total a trecut de 1.5 milioane de euro. Dar, pe lista prezentată de către ISJ apare și școala din Icușeni, sat al comunei Victoria, despre care primarul spune, însă, că nu a fost renovată.

„Este o școală din Icușeni Deal, cu o singură clasă. E o clădire mică și este, într-adevăr, închisă. Chiar ISJ a cerut asta, având posibilitatea să ducem copiii la o școală din Icușeni vale. Acolo am format o clasă de peste 20 de copii. La cealaltă școală erau 4 sau 5, era ineficient să o mai ținem, iar distanța nu e mare”, a explicat primarul Daniel Crețu. Mai multe aflați din publicația Reporter de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O tânără din Oradea folosește muzicoterapia pentru a ajuta copiii și adulții cu dizabilități | Bihoreanul

O tânără din Oradea folosește muzicoterapia pentru a ajuta...

Copil accidentat într-un parc cu lucrări de mântuială | Gazeta de Stâlpeni

Copil accidentat într-un parc, inaugurat cu mai puțin de...

Un singur candidat la primărie într-o comună din Botoșani | Monitorul de Botoșani

Un singur candidat la primărie într-o comună din Botoșani,...