Proiecte pentru energie verde la Iaşi cât un reactor nuclear

Data:

Proiecte pentru energie verde la Iaşi cât un reactor nuclear sau cât trei hidrocentrale de tipul celei de la Bicaz. Mai mulți investitori așteaptă să primească undă verde de la mediu pentru construirea de parcuri eoliene și fotovoltaice în mai multe comune din județ.

Proiectele sunt în diferite faze de pregătire și așteaptă aprobările necesare de la instituții pentru a demara construcția. „Ziarul de Iași” a consultat aceste proiecte care, odată implementate, ar putea aduce în câțiva ani o capacitate energetică impresionantă în regiune, de peste 700 MW, adică s-ar produce energie în județul Iași aproape cât trei hidrocentrale de la Bicaz, care are o putere instalată de 210 MW, sau cât un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, cu o putere instalată de producție de 700 MW.

Proiectele eoliene propuse variază în mărime, începând cu parcuri mai mici, dotate cu câteva turbine, și ajungând până la instalații ample, care cuprind zeci de unități.

Citește și Campionatul mondial de ESports de la Iași: datorii de 2,6 milioane de euro și suspiciuni uriașe legate de cheltuirea banilor

Proiecte pentru energie verde la Iaşi cât un reactor nuclear

În spatele firmelor locale care propun aceste proiecte de investiții în regiunea noastră se află companii străine importante din domeniul energiei regenerabile, cum ar fi DTEK, grup de energie și utilități controlat de cel mai bogat ucrainean, Rinat Akhmetov, grupul VSB din Germania, unul dintre principalii dezvoltatori de proiecte de energie eoliană din Europa, sau grupul israelian Shikun Binui.

De altfel, Shikun Binui se remarcă de departe cu planurile lor ambițioase în ceea ce privește energia regenerabilă în județul Iași. Aceste planuri includ construirea unui parc eolian în comuna Scobinți, iar altul în comuna Deleni, dar, tot aici, intenționează să facă și un parc fotovoltaic.

Citește și Organizația Femeilor Antreprenor: PNRR-ul lasă IMM-urile în urmă. Riscăm prăbușirea economică a României

În județ ar urma să ajungă zeci de turbine Vestas

Multe dintre turbinele care urmează să ajungă în județ sunt produse de Vestas, unul dintre cei mai puternici constructori din această industrie.

Potrivit datelor de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, la momentul actual sunt în faza de pregătire 7 proiecte de parcuri eoliene în mai multe zone din județul Iași, respectiv în Popești, Deleni, Vânători, Erbiceni, Scobinți, Butea și Costuleni, care încă erau în procedură la APM Iași la sfârșitul anului trecut. Dar, în 2023, instituția ieșeană „a dat verde” pentru 5 proiecte de parcuri eoliene care vizează raza comunelor Românești, Dumești, Gâștești, Ruginoasa și Hârlău. Puterea instalată a acestor parcuri variază de la 1 la 132 MW energie electrică.

Mai multe aflați din Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Uber și Bolt versus taxi. Ce alimentează conflictul  | Ziarul de Iași

Concurența dintre firmele de taxi tradiționale și serviciile de...

Cum va fi amenajată Piața Consiliul Europei din Alba Iulia | Alba24

Cum va fi amenajată Piața Consiliul Europei din Alba...