Justiția, ghid de rele practici

Data:

Documentul de 37 de pagini numit Ghid de bune practici în relaţia sistemului judiciar cu mass-media ilustrează concepția restrictivă a CSM-ului condus de Lia Savonea.

Au apărut în spațiul public stenogramele unor convorbiri purtate în spațiu privat de către șefa Freedom House România și un procuror, despre capcanele unui ghid de bune practici în comunicarea cu mass-media pe care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îl pregătea pentru „transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar”. În magistratură se vorbea că șefa de atunci a CSM, Lia Savonea, avea în plan restrângerea dreptului la informare a publicului, prin secretizarea unor informații din penal ca identitatea inculpaților, dimensiunea prejudiciului, activitatea inspecției judiciare, numele magistraților aflați în vizorul inspecției etc.

Citește și: Aktual24: „Cea mai umilitoare paradă”. Un singur tanc a participat la parada de 9 Mai din Piața Roșie, un T-34

Societatea civilă și mai ales jurnaliștii aveau toate motivele să se îngrijoreze. Stenogramele datând din 2019 au fost utilizate în două feluri: mai întâi, procurorii au cerut interceptări audio/video/ambientale pentru ONG-iști și magistrați, pe motivul fictiv că s-ar pune la cale șantajarea șefei CSM, cerere respinsă de instanță. La stenogramele discuției nu au avut acces cei în cauză, în schimb le-a publicat zilele acestea LUJU, într-o suspectă conivență cu Lia Savonea, care se consideră șantajată azi, la patru ani de la convorbire. Stenogramele au fost folosite de propagandiști ca pretext pentru a fi atacați jurnaliștii din presa independentă și organizații civile.

Continuare în Revista 22!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
Revista 22
Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...