La Craiova, elevii minori trebuie să dea declarații pe proprie răspundere pentru cardurile de transport, deși nu pot răspunde penal

Data:

La Craiova, Regia Autonomă de Transport (RAT) le cere școlarilor să semneze pe propria răspundere, „cunoscând dispozițiile art. 326 Cod Penal cu privire la falsul în declarații”, că sunt elevi într-o unitate de învățământ acreditată/autorizată de pe raza Municipiului Craiova și, totodată, să prezinte copii după buletinele părinților, pentru a le fi eliberate cardurile gratuite de transport.

Părinții s-au revoltat când unitățile de învățământ le-au transmis hârtia de la RAT. Se arată indignați că Regia de transport s-a transformat în operator de date cu caracter personal și vrea să le știe datele de identificare.

Ba îi pune și pe copiii lor, minori, mulți sub 14 ani, să dea declarații pe propria răspundere.

Citește și Clujul vrea să facă bani și energie verde din gunoaie

Conform HG pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi adoptată pe 8 septembrie 2023, „titlurile de călătorie gratuite pentru elevi se eliberează nominal de către operatorul local de transport, în baza confirmării/validării calității de elev”.

Eliberarea/Reîncărcarea titlului de călătorie gratuit pentru elevi se realizează în baza carnetului de elev, vizat pentru anul școlar în curs, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, sau a adeverinței emise de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs, în original, sau a cardului național de elev, precum și a cărții de identitate, în original, pentru elevii de peste 14 ani, sau a certificatului de naștere în copie, pe suport hârtie sau electronic, pentru elevii sub 14 ani. 

În cazul în care verificarea calității de elev se va putea realiza prin intermediul Sistemului informatic integrat al învățământului din România, elevii care au împlinit vârsta de 14 ani trebuie să prezinte cartea de identitate, iar elevii cu vârsta până în 14 ani trebuie să prezinte copia certificatului de naștere”, se arată în lege.

Mai multe aflați din Știri Craiova.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Știri Craiova
Știri Craiova
StiriCraiova este un ziar online care oferă informații incisive din mediile de interes ale orașului și județului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...

Cultura anihilării: comunismul și „anularea“ elitelor | Aktual24

Cultura anihilării: comunismul și „anularea“ elitelor. „Cancel culture“, aceasta...