Lansare de carte la Muzeul Țăranului Român: Folclorul românesc, de Ovidiu Bîrlea

Data:

Lansare de carte la Muzeul Țăranului Român, miercuri, 20 decembrie. Editura Vremea lansează cel mai nou titlu al colecției Mica Romă XXI. Este vorba despre primul volum al cărții Folclorul românesc, de Ovidiu Bîrlea, o carte-monument aflată la ediția a doua, prima reeditare după Decembrie 1989.

Prin lucrarea Folclorul românesc, Ovidiu Bîrlea oferă celor pasionați de folclor, și nu numai, un popas odihnitor și înnoitor pentru cititorul presat de timp și de ritmul alert al vieții. Etnologia, etnografia, lingvistica, istoria, tradițiile străvechi de sorginte precreștină, cutumele și superstițiile sunt magistral puse în lumină de acest neobosit cercetător, dublat de un scriitor talentat.

Cartea a fost scrisă de Ovidiu Bîrlea pe parcursul anilor 1970, încercând să sintetizeze un domeniu de cercetare relativ tânăr, de nici 200 de ani: folcloristica.

În Cuprinsul cărții sunt tratate temele cele mai interesante ale folclorului românesc, de la proza epică (basmul, legenda, snoava, povestirea), până la obiceiuri calendaristice și obiceiuri ale ciclului familial.

Pentru perioada în care ne aflăm, interesează în mod deosebit capitolul dedicat Colindatului, acoperind perioada sărbătorilor de iarnă: colindatul cu măști, colindatul copiilor, Plugușorul și semănatul, respectiv Vasilca și Cântecele de stea.

Citește și: Statui în memoria Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca, amplasate în Cotroceni

Despre Ovidiu Bîrlea

Etnolog, folclorist, cercetător și prozator român, Ovidiu Bîrlea (1917-1990) a contribuit major la cercetarea folclorului național, lăsând posterității o bogată operă sub formă de volume, studii și articole sau culegeri.

Lansarea cărții Folclorul românesc de Ovidiu Bîrlea va avea loc într-un spațiu pe măsură: Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Media, în ziua de 20 decembrie (miercuri), ora 19:00. Vor lua cuvântul îngrijitorul ediției Vremea a cărții Folclorul românesc domnul Ion Tița-Nicolescu, cercetător la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, doamna Silvia Colfescu, directorul editorial Vremea, și domnul Virgil Ștefan Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român.

Cu acest prilej, cartea va putea fi achiziționată cu reducere de preț de 20%.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Mihaela Balaban
Mihaela Balaban
Mihaela Balaban a mai lucrat la România liberă și revistele Casa mea, Bebelu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un sucevean aflat în arest la domiciliu pentru trafic de droguri a evadat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din...

Stradă surpată în Slănic Prahova. Geologi și specialişti caută explicații| FOTO

Stradă surpată în Slănic Prahova. Specialişti din cadrul Institutului...

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...