52% dintre români nu sunt de acord cu introducerea disciplinei „Istoria evreilor”

Data:

52% dintre români nu sunt de acord cu introducerea disciplinei „Istoria evreilor” în programa școlară de liceu, arată un studiu efectuat de Institutul „Ellie Wiesel”.

40% dintre persoane se situează de partea Israelului, în timp de 32% nu au o părere despre acest subiect. Aproximativ 26% dintre români spun că susțin pe palestinienii în acest conflic și 2% sunt de partea Hamas, arată ultimul studiu al Institutul „Elie Wiesel”.

„Numai 11% recunosc că evreii din România au fost victime ale Holocaustului”

Cercetarea a mai arătat că percepția generală a românilor despre disciplina „Istoria evrelilor, Holcaustul” introdusă în trunchiul comun pentru clasa a XI nu este una favorabilă. Peste 52% dintre respondenții la acest sondaj nu sunt de acord cu această disciplină, în timp de doar 15% au spus că sunt de acord total.

Institutul „Elie Wiesel” spune că poziția este „explicabilă în parte și prin aceea că numai 11% recunosc că evreii din România au fost victime ale Holocaustului”.

Din acești 11%, doar 46% consideră că Ion Antonescu a fost de vină în totalitate pentru Holocaustul din țara noastră. Întrebați dacă armata a fost responsabilă de acțiunile împotriva evreilor și romilor, 80% consideră că da.

Citește și: Comisia Europeană dată în judecată de o asociație a procurorilor, pentru că a ridicat MCV în cazul României

Antonescu văzut care mare patriot și strateg

Ion Antonescu este văzut de 45% dintre respondenți ca un mare patriot și 48% în consideră un mare  strateg.

Întrebați dacă Ion Antonescu a fost criminal de război, doar 13% au fost de acord total cu această afirmație și doar 20% în consideră un dictator.

Totodată, 33% sunt de acord că acesta a condus România la dezastru, în timp de 36% au spus că nu știu sau nu răspund.

Citește și: Borduri și pavaj modern în cetatea mediavală Deva. Nou scandal de tip Bojdeuca lui Creangă

AUR văzut ca un partid antisemit

Din cei 1332 de respondenți, 32% spun că în țara noastră încă sunt partide sau formațiuni politice care au mesaje antisemite. Întrebați care sunt acestea partide, aproape jumătate au spus că AUR și 20% au indicat SOS.

În perioada 20.11-04.12.2023, Grupul de Studii Comportamentale AVANGARDE a realizat pentru Institutul „Elie Wiesel” un sondaj de opinie despre memoria și educația despre Holocaust, criza din Orientul Mijlociu și relația majorității cu evreii. Sondajul s-a realizat pe un eșantion reprezentativ de 1332 persoane de peste 18 ani. Datele au fost culese prin metoda CATI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Accident grav în Tulcea, între un microbuz şi o maşină de teren. Șapte persoane rănite

Accident grav în Tulcea. Şapte persoane au fost rănite...

Premiul Carol cel Mare, acordat rabinului Pinchas Goldschmidt

Premiul Carol cel Mare, acordat de oraşul Aachen, este...

Florin Piersic a fost operat. Starea actorului este stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul de...