Liceu obligat să achite 3.000 de euro daune morale unui elev și să-i refacă nota la purtare

Data:

Liceu obligat să achite 3.000 de euro daune morale unui elev. Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat definitiv în procesul dintre Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu” din Buzău şi Andrei Alexandru Voicu, menţinând decizia instanţei de recurs prin care instituţia de învăţământ este obligată să-i achite fostului elev daune morale şi să îi revizuiască media 2 la purtare.

În anul 2018, în timp ce era elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”, Andrei Alexandru Voicu şi-ar fi ironizat profesoara de desen pentru vestimentaţia sumară dintr-un videoclip.

Ulterior, o comisie de disciplină din cadrul instituţiei de învăţământ a decis sancţionarea adolescentului cu media 2 la purtare. La acel moment familia sa a luat legătura cu un avocat şi a cerut în instanţă revocarea măsurilor disciplinare şi plata unor daune morale. În anul 2023, Tribunalul Buzău a obligat Colegiul Naţional să radieze media la purtare a elevului şi să îi plătească daune morale în valoare de 3.000 de euro.

Citește și: Milionarul Dragoș Dobrescu nu scapă de proces. Instanța Supremă a decis că faptele nu se prescriu

Liceu obligat să achite 3.000 de euro daune morale unui elev

„Admite în parte acţiunea formulată… Obligă pârâtul la radierea menţiunilor din evidenţele şcolare în ceea ce îl priveşte pe reclamant cu privire la aplicarea notei 2 la purtare pe semestrul I al anului şcolar 2018 – 2019, cu efectuarea cuvenitelor modificări, inclusiv în foaia matricolă şi revizuirea mediei pe semestrul I la purtare, cât şi a mediei anuale pentru anul şcolar 2018 – 2019 şi a mediei generale pentru cei 4 ani de învăţământ în cadrul pârâtului (2016 – 2020).

Admite în parte excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, invocată de pârât. Respinge ca prescrise pretenţiile reclamantului reprezentând daune morale aferente perioadei anterioare datei de 10.09.2020. Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune cu privire la pretenţiile reclamantului reprezentând daune morale aferente perioadei ulterioare comunicării adresei nr. 3307/08.09.2020.

Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 3000 euro, echivalent în lei la data plăţii efective, cu titlu de daune morale. Compensează în parte cheltuielile de judecată reprezentând onorariu avocat. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 2807,25 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentate de taxă judiciară de timbru şi onorariu avocat. Cu drept de recurs…”, a hotărât Tribunalul Buzău prin hotărârea încheiată în data de 7 aprilie 2023.

Citește și: Iașul are doar 15% reciclare a deșeurilor. Un sistem care merge: sacii menajeri din Elveția

Ce a reclamat elevul

Andrei Voicu a absolvit examenul de Bacalaureat cu media 9,03. După aflarea deciziei primei instanţe de judecată, trei ani mai târziu, elevul a transmis că a reuşit să devină şi integralist la Facultatea de Psihologie.

„Colegiul National Bogdan Petriceicu Hasdeu a pierdut procesul intentat de mine, în concluzie trebuie să achite daune morale în valoare de 3000 de euro + plata cheltuielilor de judecată… Eu doar am ales să îndur, să merg în instanţă…

Prin multă muncă, prin multă psihoterapie şi cu ajutorul a mulţi oameni… Mama este o femeie simplă, care a muncit mai mult decât toţi cei care o jignesc în comentarii sau cei care spun ‘că are mama grijă să fiu eu bine’… Cât despre educaţia mea, eu nu am avut acces la meditaţii/înţelegere din partea profesorilor spre deosebire de majoritatea copiiilor. Însă am reuşit, sunt student integralist în ultimul an la Facultate de Psihologie, bazat în întregime pe munca mea. Nu am făcut rău la rândul meu când mi s-a făcut rău”, a transmis la acel moment pe pagina sa de Facebook Andrei Voicu.

Ulterior, Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu” a atacat cu recurs decizia Tribunalului Buzău iar Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat în data de 30 ianuarie definitiv, menţinând decizia instanţei de fond.

„Soluţia pe scurt: Respinge recursurile, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 30.01.2024″, prevede hotărârea Curţii de Apel Ploieşti din data de 30 ianuarie.

„O decizie corectă, era de aşteptat, încă o dată s-a dovedit că elevul are dreptate şi că i s-au încălcat toate drepturile ca elev. Colegiul trebuie să pună în executare sentinţa Tribunalului Buzău, respectiv radierea notei 2 şi plata daunelor morale. A fost o luptă de mai bine de 3 ani, ne-am confruntat numai cu jigniri, că elevul nu are dreptate…”, a declarat pentru Agerpres mama elevului, Elena Voicu.

Reprezentanţii Colegiului Naţional „B.P. Hasdeu” au transmis pentru Agerpres că nu au aflat în mod oficial despre decizia instanţei de judecată, motiv pentru care nu pot face declaraţii.

Citește și: De ce nu mai este cum a fost? Vicleșugurile memoriei

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...

„Centre de testare pentru orientarea educațională a elevilor” cu fonduri UE | Săptămâna Online

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate...