Cu mult înainte ca George Simion să facă „marketing” politic pe alegători, promițându-le case ieftine la 35.000 euro, a fost Olguța Vasilescu. În 2012, ea le promitea craiovenilor peste 4.000 de locuințe noi, dacă va fi aleasă primar.
Mii de persoane s-au înscris pe lista de așteptare, amăgiți de mirajul unor garsoniere la 15.000 de euro și apartamente cu 30.000 de euro. Numai că locuințele chilipir s-au lăsat mult așteptate.
Chinezii care au dispărut fără urmă
Înainte de campania electorală din 2016, primăria a demarat un proiect de 1.800 de unități locative, pe care urma să le construiască o firmă din China. De aici și denumirea de „cartier chinezesc” dată de presă.
Numai că proiectul a fost abandonat de chinezi la scurt timp după ce Olguța a câștigat un nou mandat de primar.
În 2025, cartierul arată ca în imaginile de mai jos (FOTO).

Între timp, prețurile locuințelor noi au urcat amețitor în Craiova. Pe site-urile de imobiliare, se cer 60.000 – 70.000 de euro pentru o garsonieră și sume cuprinse între 100.000 și 140.000 de euro pentru apartamente cu două camere.
Multe dintre ele sunt construite de firme apropiate primăriei, în timp ce proiectul public bate pasul pe loc. PRESShub a detaliat cazul AICI.
Politică, afaceri și dosare
Primăria încearcă de câțiva ani să concesioneze continuarea lucrărilor, dar nimeni nu pare să se înghesuie pentru finalizarea „cartierului chinezesc”.
Așa după cum am arătat, eșecul autorităților ridică multe semne de întrebare. De ce nu vin investitorii, în ciuda avantajelor evidente? Cererea pe piață este uriașă, utilitățile sunt asigurate de primărie, terenul are o poziționare excelentă, iar primăria cere pentru concesionarea lui o redevență simbolică.
Citește și: Popularitatea globală a SUA se prăbușește după revenirea lui Trump la Casa Albă
În 2025, cartierul a fost dezmembrat, iar la concesionare a fost scoasă doar o bucată de 1,7 hectare, împărțită în șase loturi.
Trei firme au fost agreate de primărie, conform presei din Bănie: District Sud, Recon SA și Soenerg SRL.
Prima este o firmă de amenajări interioare care are printre clienți principalii constructori din Bănie.
Recon este abonată de mulți ani la contractele primăriei. Patronul Marian Petcu a fost „martor denunțător” în dosarul DNA în care Olguța Vasilescu a fost acuzată de luare de mită și spălare de bani.
Deschis în 2016, dosarul a fost clasat în 2020.
Firma lui Petcu a fost singurul ofertant pentru reabilitarea clădirii centrale a primăriei.
Soenerg Ișalnița are o poveste și mai interesantă. Firma a fost fondată în 2012 și avea ca principal domeniu de activitate producerea de energie electrică. În 2018, obiectul de activitate a fost modificat în lucrări de construcții.
Citește și: Rețetele secrete ale lui Dinescu de la Cetate
Unul dintre fondatori este Sorin Ștefănescu, cunoscut om de afaceri din Craiova. Acesta a fondat și Remex – firmă care, începând cu 2012, a câștigat contracte de milioane de euro cu administrațiile publice din Dolj. În 2017, el s-a căsătorit cu Eliza Peța, fata liderului de sindicat de la Avioane Craiova și al BNS Dolj. Victor Peța este un apropiat al Olguței Vasilescu. Eliza este din 2016 deputat PSD de Dolj.
Dar Sorin Ștefănescu a mai fondat o firmă în 2011 alături de alți doi asociați, Scai Agro Holding Ișalnița – cu activitate în domeniul cultivării cerealelor. Fondatorii au cedat rând pe rând participații în firmă, care a ajuns să fie controlată în 2019 de Imoband Oltenia, societatea lui Claudiu Manda, pentru 550 de lei.
Prin Imoband, Manda controlează și alte firme din agricultura doljeană, cu afaceri de milioane de euro. Cea mai mare firmă în care este implicat este East Way Spedition, firmă care a aparținut lui Gigi Nețoiu.
Claudiu Manda este șef al PSD Dolj și europarlamentar din 2019. Din 2019, este și soțul Olguței Vasilescu – primarul Craiovei.
Citește și: Ce s-a întâmplat în dosarele interlopilor apărați de actualul ministru al Justiției
Urmăriți PressHUB și pe Google News!