Ministerul Mediului somat internațional pentru obstrucționarea jurnalistei Crina Boroș

Data:

Ministerul Mediului somat internațional pentru obstrucționarea jurnalistei Crina Boroș, după ce pe 18 mai 2023, aceasta a fost intimidată, insultată și obstrucționată de către personalul SUMAL, departament din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România, arată organizația Media Freedom Rapid Response (MFRR), într-o reacție publică în care critică acțiunea instituției de la București.

Media Freedom Rapid Response urmărește, monitorizează și reacționează la încălcările libertății presei și a mass-media în statele membre ale UE și în țările candidate. MFRR este susținută de către Comisia Europeană și organizată ca o alianță condusă de European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), care mai include și ARTICLE 19 EuropeEuropean Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI) și CCI/Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBC Transeuropa).

Răspunsuri întârziate, la solicitările de informații publice

Jurnalista Crina Boroș lucra pentru o investigație, publicată ulterior de către PRESShub (Investigațiile UE privind tăierile ilegale de păduri avansează, printre zvonuri că România nu va fi dată în judecată), în cadrul unui proiect care vizează exploatările forestiere ilegale, dar și distrugerea habitatelor protejate în România.

„Jurnalistă din Marea Britanie de origine română, are în portofoliu mai multe investigații internaționale de primă pagină. România face obiectul unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar de către Comisia Europeană, din cauza eșecului sistematic și continuu de a proteja ultimele păduri naturale și virgine din Europa de tăierile ilegale.

Ca parte a anchetei sale jurnalistice, Boroș ceruse anterior, în baza legii 544 privind accesul la informații de interes public, de la Ministerul Mediului, date cu privire la permisele de exploatare forestieră și operatorii forestieri. Insistențele jurnalistei de a primi date complete au dus la întârzieri prelungite din partea ministerului, care i-au taraganat documentarea”, menționează MFRR în documentul publicat săptămâna trecută.

Reactie Media Freedom Rapid Response
Reactie Media Freedom Rapid Response

Chemată de Ministerul Mediului de la Londra, pentru a fi atacată verbal

În august 2022, jurnalista a depus la SUMAL o cerere de informare publică pentru date privind permisele de exploatare forestieră. Multe dintre datele solicitate fuseseră deja făcute publice pe site-ul inspectorulpadurii.ro, dar acolo dispar după 72 de ore.

Crina Boroș nu a reușit să vorbească direct cu reprezentanți ai SUMAL, în ciuda mai multor solicitări.

„Ulterior, SUMAL a invitat-o pe jurnalistă, care locuiește la Londra, la o întâlnire în București. Boroș a călătorit în România și a participat la întâlnire, împreună cu Cristina Guseth, directorul Freedom House România.

Citește și: Ministerul Mediului a publicat înregistrarea discuției cu delegația Parlamentului european privind tăierile ilegale de păduri

SUMAL i-a spus Crinei că este pentru prima dată când un jurnalist era primit de minister pentru o discuție despre datele pe care le solicitare, precum și că ea este prima care a depus o cerere FOI pentru informațiile respective.

Boroș a participat cu înțelegerea că va fi vorba de o discuție tehnică despre datele pe care le solicitase și de un interviu cu un expert în silvicultură, la sugestia Ministerului (Mediului – n.r.).

Cu toate acestea, atunci când a sosit la sediul instituției, în dimineața zilei de 18 mai, jurnalista s-a confruntat timp de aproape două ore cu un comportament agresiv și umilitor din partea personalului SUMAL și al departamentului de comunicare al ministerului.

Când a început întâlnirea, a intrat un bărbat care a refuzat să-și dea numele și a spus că este de la Corpul de Control al ministrului Mediului. Acesta i-a cerut imediat jurnalistei să oprească înregistrarea discuției.

Individul a început apoi să devină agresiv verbal și a încercat să exercite presiuni asupra Crinei Boroș, acuzând-o că reprezintă interese politice obscure și întrebând de ce dorea să aibă acces la baza de date semipublică.

Credibilitatea și intențiile ei au fost puse la îndoială în mod repetat. Bărbatul a devenit apoi din ce în ce mai agresiv s-a răstit la jurnalistă într-un mod misogin și intimidant. La un moment dat, acesta i-a spus Crinei Boros că are prieteni în industria forestieră și că solicitările ei de informații despre exploatarea forestieră ar putea dăuna intereselor proprietarilor de păduri private”, menționează Media Freedom Rapid Response, în scrisoarea prin care critică acțiunea Ministerului Mediului.

Ministerul Mediului somat internațional . I s-a spus că poate consemna de mână datele publicate pe site-ul Inspectorul Păduriii

Angajați ai SUMAL au fost prezenți la reuniune, inclusiv trei femei care se presupune că făceau parte din departamentul de comunicare, arată MFRP.

„Una dintre reprezentantele departamentului de comunicare, care a gestionat cererea de FOI a lui Boroș, i-a spus acesteia că orice solicitare de informații făcută prin intermediul unei conversații telefonice nu trebuia să fie considerată ca făcând parte din datele supuse legii privind accesul la informații de interes public.

Acest lucru este în contradicție cu articolul 6 din Legea privind accesul la informațiile publice din România. Nimeni nu a intervenit pentru a opri comportamentul reprezentantului Corpului de Control, încercând în schimb să scuze comportamentul acestuia ca fiind normal.

Crina Boroș a declarat că a început să tremure și a fost nevoie să părăsească încăperea timp de două minute pentru a se liniști. După ce a reintrat, l-a confruntat pe bărbat și i-a criticat comportamentul agresiv.

Ulterior, bărbatul a părăsit ședința, iar Adrian Inescu, purtător de cuvânt al SUMAL, a preluat conducerea discuțiilor. Cu toate acestea, comportamentul denigrator a continuat.

Jurnalistei i s-a spus că poate lua notițe de mână din zecile de mii de înregistrări publicate temporar în baza de date, care i-a fost prezentată pe un ecran de calculator, cu presupusa aprobare a ministrului Mediului, care – li s-a spus lui Boros și Guseth – a fost înștiințat de prezența lor în clădire și de cererea de informații.

Boros a acuzat echipa SUMAL că a făcut presiuni asupra jurnaliștilor printr-o astfel de afirmație, pentru ca apoi să i se spună «Bineînțeles că informăm ministrul dacă intră un jurnalist».

În alte momente, tonul s-a schimbat și i s-a spus că i se va acorda acces la unele dintre datele solicitate.

Întâlnirea s-a încheiat cu un angajament vag al SUMAL de a oferi mai mult acces la anumite elemente specifice ale bazei de date SUMAL 2.0, în timp ce unul dintre reprezentanții SUMAL i-a spus, de asemenea, «Aș vrea să văd cine anume vă va acorda acces la Sumal 1!», prima versiune a bazei de date”, se arată în scrisoarea prin care Media Freedom Rapid Response critică internațional atitudinea Ministerului Mediului.

Citește și: Cenzurǎ, manipulǎri și minciuni – „Domnul Secretar de Stat se discrediteazǎ singur!” VIDEO

Un privat din industria forestieră s-ar fi dat reprezentant al Ministerului Mediului

Accesul la datele privind exploatarea forestieră și silvicultura în România este extrem de opac. Jurnaliștii care investighează această problemă se confruntă în mod regulat cu obstrucționări.

Solicitările de informații publice pentru date publice au adesea un succes doar parțial. Accesul dificil la datele de mediu din România este un punct din infringementului UE privind exploatarea forestieră împotriva României.

Cristina Guseth, de la Freedom House, a criticat ulterior ceea ce a numit comportamentul „intimidant” al reprezentantului Corpului de control, care ulterior s-a dovedit că a mințit în legătură cu funcția sa.

„O persoană prezentă la întâlnire le-a informat ulterior pe Boroș și Cristina Guseth că bărbatul era «din sectorul privat» și că se afla acolo pentru a o împiedica pe jurnalistă să obțină datele care i-ar fi permis să vadă «cine fură cel mai mult».

Grupurile internaționale pentru libertatea presei au condamnat comportamentul SUMAL și au cerut răspunsuri cu privire la motivul pentru care individului de la Corpul de Control, sau din sectorul privat care beneficiază de exploatarea forestieră din România, i s-a permis să participe la întâlnire și să intimideze un jurnalist pentru că a căutat informații publice.

Acestea au cerut să se ia măsuri disciplinare împotriva individului – dacă într-adevăr acesta a lucrat pentru sau cu ministerul sau cu organismele conexe, iar Ministerul Mediului și SUMAL să furnizeze imediat datele publice solicitate de jurnalist în conformitate cu obligațiile sale privind accesul la informații.

Articolul 15 din Legea privind libertatea de informare din România prevede că accesul mass-media la informațiile de interes public este «garantat»”, arată organizația Media Freedom Rapid Response (MFRR), în reacția publică, în care critică acțiunea Ministerului Mediului.

Ministerul Mediului somat internațional , dar conducerea ministerului, schimbată la rotativă

Ministerul Mediului somat internațional. De la momentul când a avut loc intimidarea jurnalistei Crina Boroș, conducerea instituției s-a schimbat, ca urmare a schimbării premierului, în cadrul rotativei politice agreate de PSD și PNL.

Tánczos Barna nu mai face parte din guvern. În schimb, ceilalți funcționari implicați în incidentele menționate sunt încă în cadrul Ministerului Mediului. Instituția a trecut de la UDMR, formațiune scoasă de la guvernare, la PNL.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed...

Clotilde Armand spune că aleșii locali PSD-PNL au încălcat legea atunci când au votat bugetul Sectorului 1

Prefectul Capitalei, Mugur- Mihai Toader, a constatat că aleșii...