Modificări fiscale care au intrat în vigoare în 2024

Data:

Modificări fiscale care au intrat în vigoare în 2024: cele mai multe înseamnă taxe mai mari pentru firme și persoane fizice autorizate, dar și condiții modificate de funcționare.

Ce modificări fiscale pentru firme au intrat în vigoare din 2024

  • De la 1 ianuarie 2024, cotele de impozitare pentru microîntreprinderi vor fi de 1% dacă realizează venituri de până la 60.000 euro inclusiv și nu au activități pentru anumite coduri CAEN (în principal tehnologia informației, Horeca, activități medicale) și de 3% pentru celelalte.

Citește și: Microîntreprinderile vor dispărea, după modificările fiscale adoptate de Guvern

  • Se modifică una dintre condițiile pentru încadrarea unei persoane juridice române ca microîntreprindere: persoana juridică română respectivă trebuie să aibă asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi să fie singura microîntreprindere stabilită de către asociaţi/acţionari. Totodată, se introduce o nouă condiție pentru încadrarea ca microîntreprindere: firma respectivă să fi depus la termen situaţiile financiare anuale.
  • În cazul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale, modificările aduc la același numitor comun toate facilitățile existente pentru angajați, cu excepția celor din cercetare-dezvoltare.
  • O altă modificare cu efecte importante este cea privind fiscalizarea unor beneficii acordate angajaților. Valoarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță se vor include în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate.
  • Se renunță la facilitatea (de cel mult 400 lei lunar) pentru telemuncă, urmând să nu mai fie exceptate sumele de la impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Citește și: Toate modificările fiscale făcute de Guvern care vor închide multe companii

  • Se aduc modificări privind termenul de transmitere a facturilor electronice pentru care există obligația transmiterii prin sistemul național RO e-Factura și sancțiunile aplicabile pentru persoanele impozabile stabilite în România. Până pe 30 iunie 2024, în situația în care atât furnizorul, cât și beneficiarul sunt înrolați în sistemul național RO e-Factura, facturile emise trebuie transmise în termen de cinci zile calendaristice de la data emiterii/termenul-limită de emitere a acestora conform Codului fiscal. Începând cu 1 iulie 2024, pentru nerespectarea termenului de transmitere de cinci zile calendaristice, se aplică amenda contravențională la nivelul stabilit anterior prin Legea nr. 296/2023, în funcție de tipul contribuabilului.
  • În domeniul TVA dispar multe cote reduse sau se majorează de la cota de 5% la cota de 9% (tot o cotă redusă față de cea standard de 19%). 

(Date preluate de la termene.ro)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...

Candidatul AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursa electorală: „AUR este cea mai mare otravă”

Candidatul AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursă....