O afacere începută într-un beci de 3 români produce mașini pentru industria alimentară

Data:

AutoMates, o afacere începută într-un beci de trei ingineri români a ajuns să proiecteze și să producă mașini și echipamente pentru clienți mari din industria alimentară, scrie Lanțul Alimentar.

Compania, cu sediul în Cluj-Napoca, înființată în 2015, îi are ca asociați pe inginerii Călin Morar, Răzvan Andruș și Arnold Fodor.

„Am încropit biroul din mobiler vechi și am folosit la început niște scule pe care le aveam în garaj. Primul nostru punct de lucru a fost un beci. Doi ani nu ne-am luat salariu, tot ce am câștigat am reinvestit”, își amintește Călin Morar.

Citește și „Se fac eforturi mari ca Marian Vanghelie să scape de puşcărie”, spune un fost jurnalist

Ca să producă matrițele necesare procesatorilor pe linia de ambalare a alimentelor, cei trei antreprenori clujeni au fost nevoiți să cumpere o mașină fabricată în Taiwan, pe care o utilizează și acum alături de alte două mașini cumpărate ulterior.

Matrițele fabricate în atelierul din Zalău sunt vândute unor mari jucători din industria alimentară: Smithfield Foods, Napolact, Five Continents, Lactofood, etc.

Cu ajutorul acestor matrițe, carnea sau brânza din caserole este vidată, primește o infuzie de gaz ( oxigen, dioxid de carbon, azot, etc.), apoi, tot cu ajutorul matriței, este aplicată folia care acoperă produsul alimentar, operațiuni cerute de normele sanitare veterinare actuale.

Citește și: De ce nu vor România și Polonia energia verde produsă acasă

În cele din urmă, folia este decupată pe margini, iar caserola este transportată mai departe, pentru etichetare.

„Suntem puțini producători români de mașini și ambalaje pentru industria alimentară. Procesatorii români devin tot mai încrezători în produsele noastre, avem o industrie autohtonă care crește încet, dar sigur”, a menționat Călin Morar.

Citește integral pe Lanțul Alimentar.


Sursa foto: Facebook / Călin Morar

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Gara de Nord are de acum un sistem digital de informare extins

Sistemul digital de informare pentru călători a fost extins...

Liderul chinez Xi Jinping a a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Élysée

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită...

Ce rute recomandă poliția șoferilor pentru a evita aglomerația

Poliţiştii rutieri le recomandă conducătorilor auto să ia în...