Ocuparea de către Rusia sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord. O perioadă tragică și puțin cunoscută din istoria României | Aktual24

Data:

spot_img

Ocuparea de către Rusia sovietică a Basarabiei și Bucovinei de Nord. Perioada dintre momentul 23 august 1939, când Germania nazistă și Uniunea Sovietică au semnat tratatul Ribbentrop-Molotov, și 26 iunie 1940, când rușii au trimis Bucureștiului primul ultimatum pentru cedarea Basarabiei și Bucovinei de Nord, rămâne una dintre cele mai tragice, dar și printre cele mai puțin cunoscute perioade din istoria României.

Succesiunea de evenimente catastrofale la nivel european s-a combinat fatal cu inadecvarea, lipsa de realism politic și calculele greșite făcute de liderii români, acestea eliminând efectiv orice șansă de a evita pierderile teritoriale și destrămarea României Mari. Finalmente, abandonarea fară luptă a Basarabiei și Bucovinei, după ce regele și oamenii săi furaseră banii pentru înzestrarea Armatei timp de un deceniu, a generat în lanț revendicările teritoriale agresive din partea altor vecini ai României.

Ar trebui menționat încă de la început că această criză colosală care a zguduit Europa și lumea a surprins România într-un moment de mare slăbiciune, fără o elită politică și un sistem parlamentar funcționale. Asta, deoarece timp de 10 ani regele Carol al II-lea, venit la putere prin lovitura de stat dată în iunie 1930 împotriva propriului său fiu, lucrase sistematic la distrugerea partidelor politice românești. În momentul dezastrului, România era deja în plină dictatură regală.

Citește și: Legionarii Moța și Marin comemorați în Spania, la 87 de ani de la moartea lor. Monumentul dedicat nu a putut fi demolat

Când, la 23 august 1939, Ribbentrop și Molotov, miniștrii de Externe ai Germaniei naziste și Rusiei sovietice, semnau tratatul de neagresiune între cele două mari puteri, întreaga lume a fost surprinsă și îngrozită. Nimeni nu știa încă de existența protocolului adițional secret, în 4 puncte, prin care Hitler și Stalin își împărțeau efectiv Europa de Est, dar se intuia că acolo a fost ceva mai mult decât arată textul dat publicității.

Conținutul anexei secrete, a cărei existență Moscova a negat-o cu obstinație timp de 50 de ani, până în 1990, prevedea că Finlanda, Estonia și Letonia cădeau în sfera de influență a Rusiei sovietice. Acest imperiu și Germania nazistă își împărțeau Polonia pe linia râurilor Narev, Vistula și San. În ce privește România, germanii le dădeau undă verde rușilor să ocupe Basarabia. Ulterior, Stalin a profitat de ocazie și și-a înșelat partenerii, anexând în plus Bucovina de Nord.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Ar trebui România să trimită Patriot în Ucraina? Ce spun candidații la europarlamentare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa imagine: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Elevii botoșăneni, campioni la competiția națională de dezbateri ,,Griffon Debates” | Monitorul de Botoșani

Elevii botoșăneni, campioni la competiția națională de dezbateri ,,Griffon...

Agenția ONU pentru Refugiați și Universitatea de Vest din Timișoara, acord de parteneriat | Banatul Azi

Agenția ONU pentru Refugiați și Universitatea de Vest din...

Candidaţi la titularizare, eliminaţi în Arad. Au vrut să copieze de pe ceasuri smart

Candidaţi la titularizare, eliminaţi. Doi candidaţi din Arad, care...

Școala de Vară la Domeniul Cantacuzino Floresti 

Școala de Vară la Domeniul Cantacuzino Floresti. Pasionații de...