OMS: În Europa se întrevede sfârșitul pandemiei de COVID-19

Data:

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat joi că, datorită imunizării puternice actuale şi a severităţii mai scăzute a variantei Omicron, continentul se află într-o situaţie de „încetare a focului”, care ar putea conduce la sfârşitul pandemiei de COVID-19, relatează AFP și Agerpres.

Odată cu sfârşitul iernii, „această perioadă de protecţie mai ridicată trebuie privită ca o ‘încetare a focului’ care ne-ar putea aduce o pace durabilă”, a declarat Hans Kluge în cadrul unei conferinţe de presă online.

Această situaţie poate continua doar dacă imunitatea este menţinută prin continuarea campaniilor de vaccinare şi monitorizarea noilor variante, a spus el, îndemnând autorităţile sanitare să protejeze populaţiile cele mai vulnerabile.

În cele 53 de state membre ale regiunii OMS Europa, dintre care unele sunt situate în Asia Centrală, numărul contaminărilor a crescut odată cu apariţia variantei Omicron care a devenit dominantă.

Aproape 12 milioane de noi cazuri au fost înregistrate săptămâna trecută, conform datelor OMS, cel mai mare număr de la debutul pandemiei, în urmă cu doi ani.

Declarațiile lui Hans Kluge vin în contextul în care tot mai multe țări europene au anunțat eliminarea restricțiilor sau renunțarea la marea majoritate a lor.

OMS Europa, mai optimistă decât Tedros Adhanom

Afirmațiile lui Kluge par mai optimiste decât tonul general al OMS vizavi de pandemie.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertiza în urmă cu doar două zile că este prematur ca ţările să revendice victoria în faţa COVID-19 sau să renunţe la încercările lor de a opri transmiterea virusului.

„Este prematur ca orice ţară să se predea sau să declare victorie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă, preocupat de creşterea numărului de decese în majoritatea regiunilor lumii.

„Mai multă transmitere înseamnă mai multe decese”, a afirmat dr. Tedros. Peste 90 de milioane de noi infecții cu coronavirusul au fost depistate de la descoperirea variantei Omicron în urmă cu doar 10 săptămâni.

„Suntem îngrijoraţi de faptul că în unele ţări s-a instalat o ipoteză conform căreia, din cauza vaccinurilor şi a transmisibilităţii ridicate a Omicron şi a severităţii sale mai scăzute, prevenirea transmiterii nu ar mai fi posibilă. Nimic din toate acestea nu ar putea fi mai departe de adevăr”, a explicat directorul OMS.

Tedros a subliniat din nou că „acest virus este periculos”, un mesaj pe care nu a încetat să-l repete de la apariţia variantei Omicron, titrează HOTNEWS.RO.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Liderul clanului mafiot „Brigada”, condamnat definitiv la Iași | Ziarul de Iași

Liderul clanului mafiot „Brigada”, condamnat definitiv la Iași. Viorel...

Reporter american condamnat la închisoare de un tribunal din Rusia

Un tribunal din Rusia a decis astăzi condamnarea lui...

Moara cu noroc din Bihor | Crișana

Moara cu noroc din Bihor. Pe aleile răcoroase din...