Parcul tematic Arcaland, făcut cu un milion de euro din spuma mării. Firmele lui Costel Alexe au zero venituri, zero cheltuieli

Data:

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, nu are nicio explicație legală la investiția în parcul de distracții Arcaland de la Sculeni: toate firmele lui și ale întregii familii nu au venituri declarate și nici cheltuieli

Ferma a fost cumpărată pe SC Corporex. Stupoare: firma are un singur bilanț depus la Finanțe deși are 11 ani de existență. Un singur an cu zero venituri, zero cheltuieli

După declanșarea anchetei DNA în 2020, Costel Alexe a mutat în viteză Arcaland, cu acte antedatate, pe Asociația HPN (Help People and Nature). Nici aceasta nu are niciun venit declarat la Fisc

Nu există credite declarate, nu există aporturi de capital

Firmele tuturor fraților abia însumează venituri de câteva zeci de mii de euro în toată activitatea lor

Cumnatul Dura și soția acestuia, sora lui Costel Alexe, au avut o firmă de imobiliare cu câteva milioane de lei profit, dar președintele CJ nu-și asumă apartenența la aceste afaceri

Șef de partid, funcție de baron: Costel Alexe n-a plătit în viața lui impozite și beneficiază de imunitate la Fisc, nefiind niciodată controlat

Sursele de finanțare a parcului tematic Arcaland, deținut de familia Alexe la Sculeni, trebuie să devină publice. Alegătorii au dreptul să știe cu ce bani a ridicat familia acest imperiu imobiliar, evaluat la peste 1 milion de euro, în condițiile în care Costel Alexe, persoană publică, va candida în iunie 2024 pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean.

Firmele în care asociați sau administratori sunt neamurile lui Alexe fie sunt pe pierdere, fie au profituri modeste, fie, pur și simplu, nu au declarat niciun fel de indicatori din bilanț la Ministerul de Finanțe.

Investițiile din ultimii 4 ani în Arcaland sunt de cel puțin 1 milion de euro. Nu există credite, iar firmele declarate de Costel Alexe și familia sa nu au venituri care să acopere costurile investiției. Au fost și sponsorizări: tabla, de exemplu

Spre exempu, Corporex, SRL-ul care deține clădirile și terenul de la Sculeni, înființat în 2013, n-a depus bilanț decât pe 2021, an în care apare 0 (zero) la toate rubricile. Zero cifră de afaceri, zero profit, zero angajați.

Asociația „Help People and Nature” (președinte Raluca Alexe) prin care, așa cum susțin procurorii, s-a luat șpaga în tablă și țeavă, a fost înființată în 2011. Are bilanțuri doar pentru 2018 și 2021 în care figurează fără venituri, fără cheltuieli, fără excedent, fără activitate.

Președintele Costel Alexe, fosta soție Raluca și cumnatul Alexandru Dura (cel mai înstărit, cel puțin formal, și el implicat politic în PNL) refuză să explice proveniența banilor din afacerea Arcaland.

Expert: „Dacă entitățile familiei nu au bilanțuri la Finanțe, atunci trebuie control și amendă”.

Doar hrana și întreținerea zecilor de animale costă lunar o avere

Cinci descoperiri făcute de DNA

Cu ce bani și de unde?, sunt două întrebări cu atât mai legitime cu cât procurorii DNA au stabilit limpede cinci lucruri:
1) Parte din tabla și țevile folosite la construcție, în valoare de peste 20.000 euro, reprezintă mita luată de Costel Alexe, ca ministru al Mediului, de la combinatul siderurgic Liberty Galați. Dosarul DNA a intrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, alaltăieri, 12 martie, fiind primul termen de judecată.
2) La domeniul Alexe din Sculeni au mai fost folosite alte sponsorizări. De exemplu: Somaco (materiale de construcții – BCA), Heidelberg România (ciment) și Ambra Sign (signalistică). Însă procurorii nu și-au mai bătut capul să vadă dacă aceste sponsorizări au respectat sau nu legislația.

Citește și: Iohannis intră în competiția pentru secretar general al NATO. Susține că nu renunță la funcție

În 2021, când Corporex deținea Domeniul Arcaland, bilanțul fiscal anual era zero lei. În toată existența sa, Corporex n-a plătit un leu impozit, având declarații depuse doar în doi ani

3) Procurorii DNA au stabilit legătura directă între Costel Alexe și domeniul de la Sculeni. Actualul președinte de CJ se interesa de lucrări, tocmea oameni, discuta despre facuri și plăți în convorbirile interceptate.
4) Tot la Arcaland, alți procurori DNA, cei de la structura teritorială Iași, au demonstrat că pentru deznisiparea a cinci puțuri de pe domeniul lui Alexe au fost folosiți oameni și utilaje de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut Bârlad. Și acest dosar este pe rolul instanței.
5) În urma filajului din dosarul „Tabla”, anchetatorii au demonstrat și că divorțul lui Costel Alexe de soția sa, Raluca, a fost unul fictiv, cei doi dormind împreună și făcând cumpărături la mall, întocmai ca un cuplu veritabil.

Citește și: Cine este candidatul independent care luptă cu Clotilde Armand: a fost dat afară din funcția de prodecan

Articolul integral, în ReporterIS

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related