Percheziţii la firmele controlate de afaceristul orădean Călin Raita, bănuite de o fraudă fiscală de peste 5 milioane lei

Data:

Percheziţii la firmele controlate de afaceristul orădean Călin Raita, bănuite de o fraudă fiscală de peste 5 milioane lei. Acțiunile poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor, coordonate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, s-au derulat în Bihor şi în Prahova şi au fost dispuse într-o anchetă pornită pentru suspiciuni de evaziune fiscală.

Concret, Raita este bănuit că, în perioada 2019 – 2022, ar fi creat un circuit artificial comercial și financiar-contabil în domeniul edificării și vânzării de bunuri imobile către persoane fizice, prin intermediul a 8 societăţi comerciale, care sunt controlate și coordonate în drept sau în fapt de afacerist. Astfel, una dintre societăţile comerciale cu sediul în Oradea era înregistrată din punct de vedere fiscal ca şi microintreprindere care declară organelor fiscale venituri anuale de sub 1 milion euro, plătind astfel un impozit de 1% din veniturile realizate.

Citește și O treime din companiile din România vor creşte salariile în acest an

„Aceasta a înregistrat în evidenţele contabile ale societății facturi de achiziție fictive, fără justificare economică sau comercială, care nu ar fi reflectat operaţiuni reale, emise de  societăți comerciale afiliate, după care a vândut mai multe imobile aceloraşi societăţi comerciale la valori diminuate (sub preţul pieţei), în scopul a se sustrage de la  plata impozitului pe profit”, se arată într-o informare transmisă, miercuri, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. „Scopul era diminuarea bazei impozabile şi sustragerii  de la plata TVA”, a comunicat şi Biroul de presă al Poliţiei Bihor, pe marginea cazului. Firma fiind microintreprindere, avea nevoie ca veniturile să nu depăşească pragul valoric de 1 milion euro, ceea ce ar fi determinat un impozit pe profit de 16%.


(sursa foto: Poliția Bihor)

Prejudiciul stabilit până în acest, cauzat bugetului general consolidat al statului de către cele 8 societăți comerciale, este de circa 5 milioane lei, reprezentând TVA și impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Percheziţiile s-au desfăşurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul SICE Prahova, la sediile unor societății comerciale și la domiciliile reprezentanților acestora, inclusiv acasă la afaceristul Călin Raita. Mai multe citiți în publicația Bihoreanul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...