Phoenix și Securitatea. Detaliul din arhiva CNSAS care încă a rămas nedescifrat

Data:

Documentarul „Phoenix. Har/Jar”, realizat de TVR și prezentat în premieră la televiziunea națională la finele lui 2022, an în care celebra trupă românească a împlinit 60 de ani, va fi lansat în cinematografe în ianuarie. Este un documentar de interviuri despre cei peste 60 de artiști care, de-a lungul celor șase decenii, au făcut parte din trupă.

Un episod important al documentarului este fuga din țară a membrilor Phoenix, în 1977, după un așa-zis „Plan Marshall” gândit de Nicu Covaci, precum și relația pe care artiștii au avut cu fostul regim comunist.

Supravegheați de o armată de informatori și de ofițeri ai Securității, luați la ochi de Miliție, membrii Phoenix, care nu se potriveau deloc, ca profil, cu ceea ce regimul impunea societății, au reușit, totuși, să fugă din țară după un plan demn de scenariu de film. Și au făcut asta în anii de glorie ai trupei, când numai dintr-un singur concert adunau o sumă uriașă pentru acele timpuri: peste jumătate de milion de lei.

Citește și: Oamenii din Craiova ai lui Mitulețu Buică. Nepotismele de la Autoritatea Electorală Permanentă

În arhivele Consiliului Național pentru Studierea Securității nu există niciun dosar deschis pe numele lui Nicu Covaci sau a lui Mircea Baniciu. Nu există niciun dosar „Phoenix”. Un lucru cel puțin curios chiar și pentru cercetărorii CNSAS care au studiat cazul. Există, însă, mai multe documente în dosarele celor din cercul lor, în care se găsesc și informații despre ei.

SunMedia a stat de vorbă cu Andrei Galiță, cercetător în cadrul Direcției de Investigații a CNSAS, care s-a alăturat echipei TVR pe parcursul realizării documentarului. Rolul lui a ținut de a documenta, împreună cu jurnaliștii, preocuparea Securității față de Phoenix.

Cum au fugit din țară? De ce Mircea Baniciu a rămas? Cum i-au păcălit pe vameși? Ce a făcut, apoi, Securitatea? Cum a sprijinit Nicu Covaci dezvoltarea Cenaclului Flacăra? De ce s-a rupt relația lui cu Adrian Păunescu? Au dat sau nu membrii trupei Phoenix note informative, unii despre alții, în fața securiștilor? Cine i-a turnat pe ei? Există un dosar „Phoenix” la CNSAS?

Povestea întreagă în SunMedia


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere | Ziarul de Iași

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere....

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu rotile, voluntar în Ucraina | Info sud-est

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu...

„Paşte în parcare”, o inițiativă RoOmenia-Voluntari în Europa

„Paşte în parcare", o inițiativă RoOmenia-Voluntari în Europa, a...