Politicianul ungar care a vorbit despre „spânzurarea” unei jurnaliste de la Radio Târgu Mureș a demisionat din conducerea partidului

Data:

Barna Bartha (foto), reprezentantul partidului extremist din Ungaria Patria Noastră (Mi Hazánk), a demisionat joi din funcția de conducere din partid. Decizia vine după ce presa a relatat că politicianul a vorbit despre „spânzurarea” unei jurnaliste maghiare de la Radio Târgu Mureș, informează Transtelex, potrivit G4Media.ro.

Bartha Bartha a demisionat din conducerea partidului Mi Hazánk, dar continuă să se bucure de protecția partidului, scrie publicația citată. Mai mult, președintele partidului susține că nu ziarista amenințată e victima, ci politicianul Bartha Bartha.

O înregistrare audio arată, potrivit Telex.hu, că numele jurnalistei Boróka Parászka (foto) este menționat de două ori în acest context de către unul dintre reprezentanții partidului extremist Patria Noastră, Barna Bartha.

„Sau poți să te uiți la o Parászka Boróka, poți să o asculți la Radio Târgu Mureș, ei bine, (dacă) maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns”, ar fi declarat Bartha, potrivit Telex.hu.

Citește și: Poate România să o apere pe Boroka, jurnalista atacată de un deputat ungar?

Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş s-a autosesizat în cazul afirmaţiilor atribuite unui reprezentant al formaţiunii ungare Patria Noastră, referitoare la „spânzurarea” unei jurnaliste de la Radio Târgu Mureş.

Asociațiile ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere și-au exprimat solidaritatea cu jurnalista Parászka Boróka, angajată a radioului public de limbă maghiară Radio România Târgu Mureș.

„Condamnăm ferm discursul public extremist de incitare la violență împotriva acestei jurnaliste și de incitare la ură și discriminare împotriva atât a jurnaliștilor, cât și a minorităților etnice romă și evreiască, de care se face responsabil politicianul Bartha Barna.

Citește și: Un politician de extremă dreapta din Ungaria, amenințări la adresa unei jurnaliste de la Radio Târgu Mureș

Reamintim că discursul extremist de acest tip reprezintă o infracțiune și solicităm Parchetului General să se sesizeze din oficiu pentru cercetarea faptelor de natură penală de instigare publică la comiterea de infracțiuni și incitarea publicului la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane, prevăzute de Codul penal (art. 368 și 369).

Salutăm comunicatul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș prin care anunță sesizarea din oficiu în cauză cu speranța demarării unei anchete rapide și efective de natură a sancționa derapaje de o asemenea gravitate inclusiv prin mijloace de drept penal”, a transmis ActiveWatch.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Erdely.ma)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Halvingul Bitcoin. Calm pe piața cripto. Bitcoin a coborât la 63.000 de dolari

Halvingul Bitcoin nu a tulburat prea mult piața Bitcoin,...

Compensarea salariaților români pentru munca depusă, pe penultimul loc în UE | Curs de guvernare

Compensarea salariaților români pentru munca depusă a urcat în...

Operațiunea Conversus: 107 arestări și 1.388 de arme confiscate VIDEO

Operațiunea Conversus: Poliția Română a condus o operațiune, la...