Poți fi profesor și să distribui conspirații? Trei exemple care ne sperie

Data:

Poți fi profesor și să distribui conspirații? Teoriile conspirației, negarea științei, informațiile mincinoase prezentate ca adevărate au cucerit internetul și, pe rețelele sociale, tind să domine spațiul.

Când știința este negată de o persoană fără capacitatea de a-i influența pe alții, efectele sunt minime. Dar ce facem când teoriile conspirației și informațiile manipulatorii sunt distribuite chiar de către cei care ar trebui să ne educe copiii, adică de profesori?

PRESShub pornește astăzi această dezbatere cu trei exemple ale unor profesori de liceul și de universitate care, deși predau câtorva sute de tineri, nu se jenează să promoveze idei, informații și concepte care contravin flagrant cu misiunea lor de educatori, de oameni care ar trebui să susțină știința și să promoveze adevărul.


Bianca Iosef, Răzvan Chiruță


Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, este cel mai vizibil dintre cadrele universitare care distribuie manipulări pe rețelele de socializare.

Vizibilitatea sa este dată de un trecut în care era un avocat credibil, prezent constant în studiourile de televiziune. Astăzi, este oferită de candidatura pentru un loc de europarlamentar pe listele AUR.

Pagina sa de Facebook are aproximativ 160 de mii de urmăritori, iar postările sale adună mii de like-uri și comentarii.

Citește și: Reguli mai stricte care să limiteze poluarea, propuse de Parlamentul European. Cum au votat eurodeputații români

Este mai cald sau mai frig la umbră, pe caniculă?

Teoria conspirației care a stârnit cele mai multe râsete, până acolo încât Gheorge Piperea a șters ulterior postarea, este cea în care susținea că temperatura și clima sunt niște „constructe sociale”, care sunt manipulate de Agenția Națională de Meteorologie.

„Cum se calculează temperatura exterioară? De ce există valori atât de diferite ale acesteia? De ce, de exemplu, calculatorul și telefonul zmart arată 35 de grade, iar bordul mașinii televiziunile arată 42 sau chiar 47,5 grade?

„Ideea plandemiei nu a dispărut. Dimpotrivă, sunt semne tot mai clare că ciorba va fi reîncălzită curând. Așteptați să dea un pic frigul și apară guturaiul. Imediat vor apărea și măștile. Starea de alertă poate apărea imediat, în orice moment. (…)

În lunile de vară, mie, de exemplu, nu mi s-a părut niciodată că este mai răcoare la umbră, ci doar că sunt mai puțin expus insolației și «bronzării»”, a scris profesorul universitar.

Postarea a fost urmată de un val de ironii la adresa cadrului universitar de la Facultatea de Drept a Universității din București.

Piperea bagă spaima în viitorii săi votanți

Avocatul și profesorul și-a construit noua carieră politică speriindu-i pe urmăritorii săi că, după atâția ani grei, cu pandemie și război, o entitate mondială rău-voitoare va continua să se joace cu viețile și „libertatea lor”.

„Suntem ușor de dus de nas cu minciunile «nobile» ale minunaților oameni de afaceri, știință și birou care se pun filantropic în slujba științei și a interesului public.

Și mai știți de ce? Pentru că nimeni nu a cerut pușcăria și obligarea la daune a celor vinovați de nenorocirile din plandemie și pentru cele post-vakseenare.

Toți au zis că-s prea săraci pentru asta.

Nimeni nu s-a întrebat dacă nu cumva a sărăcit din cauza minciunii pe care a ingerat-o ca medicament”, este una dintre postările recente ale lui Gheorghe Piperea.

Tema pandemiei care va reveni este foarte prezentă la Gheorghe Piperea. O repetă în mod constant, deși ideiile sunt mereu aceleași.

Citește și: Familia Pascu, adusă la audieri la DIICOT. Care sunt acuzațiile

Profesorul neagă știința

Avertismentul recent despre „revenirea pandemiei” a adunat nu mai puțin de 2.500 de aprecieri, peste 500 de distribuiri și zeci de mesaje care în care comentatoii susțin afirmațiile și temerile induse de profesor.

Remarcabilă este postarea în care cadrul universitar de la Facultatea de Drept, o persoană care le predă studenților o știință, neagă alte științe vechi de sute de ani, recunoscute la nivel mondial de toată comunitatea științifică.

Poți fi profesor și să distribui conspirații? Profesorul Piperea neagă științe recunoscute la nivel mondial
Poți fi profesor și să distribui conspirații? Profesorul Piperea neagă științe recunoscute la nivel mondial

„Încerc să vă fac furioși”

Postările conspiraționiste ale lui Gheorghe Piperea nu se îndreaptă doar împotriva clasei politice din România, ci propagă și mesaje anti-europene.

„Ceea ce ni se întâmplă acum este pentru că vulpile nebune de la guvernare au îndatorat statul cu peste 65 de miliarde de euro, pentru a se «lupta» cu plandemia.

Nu știm la cât se ridică enormele cheltuieli de război și înarmare, impuse de birocrația euro-atlantică pentru a-și acoperi vina pentru nenorocirile și infracțiunile din plandemie, dar nici nu contează: doctrina oricât este necesar» nu va fi curând abandonată. Se câștigă prea mult de prea puțini pe seama ei…”, este o bucată dintr-o altă postare care a adunat aproape 3.000 de aprecieri.

Totuși, postările sale conspiraționiște și cu întrebări demne de o persoană fără prea multă școală, nu de un profesor universitar, nu au rămas fără efecte directe.

În aprilie, Gheorghe Piperea se plângea că doar doi studenți din 220 s-au prezentat la un curs de-al său de la Facultatea de Drept.

Piperea pentru PRESShub: Nu este un conflict de interese

PRESShub l-a întrebat pe Gheorghe Piperea cum perceppe această contradicție între mesajele pe care le postează pe pagina sa de Facebook și calitatea de profesor universitar.

„O fi vreun conflict de interese între un fost rector care acum este colaborator la Securitate cu acte în regulă și calitatea lui de rector?

O fi un conflict de interese între un rector la SNSPA care se apucă și scrie pe pagina facultății opinii politice?

Deci nu! Răspunsul meu este nu, nu este un conflict de interese între ceea ce fac eu ca profesor și ceea ce fac eu ca așa zis om politic. Decomandată n-am intrat în politică în totalitate”, a răspuns Gheorghe Piperea, candidat AUR pentru europarlamentarele din 2024.

Profesoara de liceu care afirmă că transplantul de organe înseamnă „hăcuire”

Alis Popa este profesoară de limba română la Colegiul Național „George Coșbuc” din București. Dar este și unul dintre cei mai activi distribuitori de teorii ale conspirației, minciuni și manipulări pe rețelele de socializare.

Activitatea sa în mediul virtual a început încă din 2020, o dată cu debutul pandemiei de COVID-10.

De altfel, majoritatea postărilor sale reprezintă punerea morții unor persoane mai mult sau mai puțin cunoscute pe seama vaccinului anti-COVID-19.

Cum apare o știre că cineva a murit, nu contează dacă de infarct sau înecat, Alis Popa caută în cronologia de Facebook a acelui om, ca să vadă dacă s-a vaccinat.

Apoi, face o captură și dă ca sigură cauza morții vaccinul anti-COVID-19.

„Înțeleg, omenește vorbind, că mulți dintre cei care au crezut în «știință» ar prefera să fie liniște și pace, că le e mult mai comod, dacă tot au comis-o, să nu discute despre posibilele efecte ale poțiunii pe termen lung, să trăiască fără nicio presiune, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Înțeleg perfect, chiar mi-e milă, dar ăia micii care vin din urmă n-au nicio vină.

Dacă adevărul e ocultat și se pune batista pe țambal, intră la perforare fără număr, fără număr, pentru că «oficial» ne merge bine, iar pe hârtie totul rămâne în continuare sigur și eficient.

Plus că, tăcând cu toții, e posibil să ne alerge iarăși nenea georgiță, ori altul mai sprinten, cu superbul în mână, și să ne aștepte cu lumânări la spital”, a mai scris Alis Popa.

Mai nou, profesoara de limba română a distribuit o postare a jurnalistului conspiraționist și rusofil Iulian Capsali, care afirmă că nu există moarte cerebrală și că „este o mare minciună că se face de la un mort. Organele unui mort nu sunt viabile”.

Mai mult, Alis Popa susține că medicina este cauza, nu tratamentul, pentru mai multe boli ale prezentului.

Într-un alt mesaj, profesoara afirmă că presa a promovat diverse articole prin care a încercat să manipuleze publicul prin intermediul unor articole care-i îndeamnă pe oameni să se testeze de Covid.

Cine n-a învățat încă să-și controleze emoțiile, mai ales frica, se duce după orice fentă.

Presa speculează feroce temerile oamenilor, rulând cazuri lacrimogene pentru a trimite pe toată lumea în mijlocul «eroilor», să se «testeze» pentru orice muc și roșu-n gât, ca nu care cumva să pățească o chestie mai nasoală, cancere, leucemii, boli autoimune, care cică tot așa se manifestă, trase la indigo!

E foame dă bani, băeți, ăștia o vând și pe mamă-sa din groapă, ca să aibă «cazuri» și să pornească sarabanda din nou!”

Profesoara, împotriva făinii de insecte

Pandemia de Covid și efectele vaccinului nu sunt singurele subiecte pe care Alis Popa le abordează pe pagina ei de Facebook. Cadrul didactic de la Colegiul Național „George Coșbuc” spune că proiectul de lege prin care se reglementează utilizarea anumitor insecte în alimente „reprezintă o altă strategie globulistă pentru a conduce populația pe noi culmi de «civilizație» și «progres»”.

În plus, profesoara susține că dacă legea intră în vigoare, nu o să fie respectată și că nu o să verifice nimeni dacă ingredientele de pe etichetă vor corespunde cu ce este în compoziția produsului de la raft.

„Aparent e o lege necesară, gândită să reglementeze și bla bla bla. În realitate, cine o încalcă se alege doar cu amendă, adică nimic pe pâine, mai ales dacă o comite la ordin, pe bază de «sponsorizări».

Important e să consume fraierii, că amenzile oricum se eludează – și, chiar și-așa, cine mai stă să verifice dacă ingredientele reale se asortează sau nu cu eticheta de pe produs!”.

Poți fi profesor și să distribui conspirații? Postare periculoasă împotriva vaccinului anti HPV
Poți fi profesor și să distribui conspirații? Postare periculoasă împotriva vaccinului anti HPV

Alis Popa nu pune la îndoială doar eficiența vaccinului anti COVID-19, ci și a celui împotriva HPV. Despre care afirmă, ca și cazul primului, că ar fi cauză pentru probleme de sănătate.

În realitate, vaccinul anti HPV este sigur, fiind verificat în ani mulți de utilizare, și este cea mai eficientă cale de a preveni cancerul de col uterin.

Postarea profesoarei este cu atât mai gravă cu cât România este pe primul loc în UE la numărul de decese cauzate de acest cancer, deși poate fi prevenit prin vaccinare.

Anual, în România, infecţiile cu HPV sunt responsabile de apariţia a peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin şi peste 1.500 de femei îşi pierd viaţa din cauza acestui tip de cancer, deşi cele circa 4 – 5 decese survenite în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare şi screening.

Profesoara se împotrivește inclusiv montării de defibrilatoare pe stradă, pentru salvarea de vieți.

PRESShub i-a transmis un mesaj lui Alis Popa, în care a rugat-o să-și exprime poziția față de faptul că un profesor distribuie atât de multe conspirații. Deocamdată nu am primit un răspuns.

Profesoara universitară care promovează idei rusești

În fine, al treilea exemplu este cel al Dianei Scarlat, profesor asociat la Universitatea Transilvania din Brașov. Aceasta a pus la îndoială moartea lui Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner.

„Să analizăm moartea lui Prigojin.

Varianta 1: Prigojin e mort.

Varianta 2: Prigojin nu e mort.

Dacă se confirmă varianta 1, rezultă mai multe scenarii posibile:

1. L-a omorât Putin

2. L-au omorât generalii din armata rusă

3. L-au omorât ucrainenii

4. A fost un accident”, este una dintre postările acesteia.

Într-un alt mesaj, Diana Scarlat susține că nu crede că Prigojin este mort și că se așteaptă să dezmintă chiar el informația, chiar dacă moartea acestuia fusese confrmată în mai multe rânduri.

Poți fi profesor și să distribui conspirații? Alis Popa o distribuie pe Diana Scarlat
Poți fi profesor și să distribui conspirații? Alis Popa o distribuie pe Diana Scarlat

„Oare de ce am impresia că moartea lui Prigojin e doar un test? Mă aștept să apară și să dezmintă chiar el, în carne și oase.

Poate chiar mâine, de ziua Ucrainei. Dacă e așa, e un joc cu nervii adversarului care va ieși din asta demoralizat.

Aștept confirmarea sau infirmarea, dar mă uit de câteva ore la știrile și comentariile despre Prigojin și iar nu cred nimic”.

Diana Scarlat este distribuită chiar de către Alis Popa, cu o postare în care afirmă că inteligența artificială a fost creată ca să mintă și sugerează o apocalipsă a roboților, căci AI se va „conecta la arme nucleare”.

Diana Scarlat a scris mai multe postări care fac referire la încălzirea planetei și la experimentele meteorologice care sunt făcute inclusiv în România.

PRESShub a încercat să o contacteze pe profesoara Diana Scarlat, dar până la momentul publicării acestui articol nu am reușit.

UPDATE | Diana Scarlat: Pariul despre Progojin era un semnal de alarmă pentru cei care au preluat imediat știrea

Diana Scarlat a contactat PRESShub și a lămurit sensul postărilor sale despre Prigojin:

„Pariul despre Progojin era un semnal de alarmă pentru cei care au preluat imediat știrea ca fiind confirmată, deși nu exista niciun fel de confirmare.

Textele de câteva rânduri, scrise pe Facebook, sunt părți dintr-un context mai larg, pentru că toți cei care mă urmăresc știu că fac cercetare pe tema dezonformării și comentez mereu capcanele posibile care pot apărea, mai ales în situația actuală, în care se pot folosi asemenea artificii în propaganda de război”, a precizat profesoara asociată la Universitarea „Transilvania”.

Diana Scarlat este și jurnalist, aspect care ne-a scăpat în documentarea noastră. Ne cerem scuze pentru neatenție, a venit și din faptul că ne-am concentrat pe calitatea sa de profesor, singura relevantă pentru subiectul de față.

De asemenea, aceasta ne-a comunicat și faptul că este autoarea unui volum despre propagandă, „De la cultura populară la fake news. Demoni și troli în lumea contemporană”, scris împreună cu Claudiu Coman.


PRESShub va continua dezbaterea despre profesorii conspiraționiști cu opiniile unor specialiști în educație, care vor explica potențialele efecte ale acestora asupra elevilor și studenților lor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
28 COMENTARII
  1. Să „dezmițească”, „ideiile”, marș la școală imbecili agramați, învățați să scrieți și să vă exprimați corect în limba română, vă numiți ziariști?
    Cu cine ați studiat limba română, idioților?

  2. Bună ziua

    Vă mulțumim că ne-ați atras atenția asupra acelei greșeli. Am corectat-o.

    În egală măsură, este o dovadă că ați citit articolul în întregime, ceea ce iarăși vă mulțumim!

    • D-le Răzvan, nu mă astept să publicați comentariu, dar de exemplu ultima „demascare” cu scenariul „rusesc” e o mârșăvie jurnalistică demnă de anii 90 cu s-a găsit putinism la penețeu.

      doamna Scarlat nu face decât să enumere scenariile logice in cazul asasinării dubioase a lui Prigojin. Ce naiba e rusesc acolo? Știm bine că e război , că e cu servicii și că așa se face treaba, murdar. Poate fi orice scenariu – e penibil cum jurnaliștii de investigație au dogme oficiale și au ajuns activați de buton să zică versiunea oficială când știm că e despre servicii secrete. Poate l-au „extras” rușii și Prigojin e bine mersi – de când credeți dvs. versiunea rusă? LA fel de bine puteau să-l fi ucis ucrainienii că aveau destule motive.

      dar modul abject cum atacați că e putinistă doamna profesroară care inventariază scenariile logice nu vă face cinste și nici credibilitate, ci e incă o mostră de presă aservită celor cu bani și puternici care nu ezită să lovească oameni nevinovați in mod mârșav.

    • Păreați inteligent o dată.

      Ceea ce numiți dvs „conspirație”, altă dată era pur și simplu o discuție. Dar nah, dacă ideologia o cere, acum trebuie să etichetăm orice discuție. Avem voie doar varianta oficială.

      Pe de altă parte, ca iubitor al libertății ce sunteți, îmi puteți da exemplu de regim care a fost bun, dar care a limitat libertatea de expresie?

      Și a doua: îmi puteți da adresa „științei”, că vreau să stau de vorbă cu entitatea pe care o invocați.

    • Și fraza asta e greșită gramatical: „În egală măsură, este o dovadă că ați citit articolul în întregime, ceea ce iarăși vă mulțumim!” Mai bine ați învăța să scrieți în română înainte de a face liste de dușmani ai științei!

    • Prietene, articolul ăsta este o mizerie scrisă la comandă. Doar lături!
      Cine stabilește că ceea ce au scris Gheorghe Piperea și Alis Popa sunt minciuni? Aceștia au dreptul să scrie, să afirme orice doresc. Cine vă cheamă pe voi să stabiliți dacă este adevăr sau minciună? Voi cine mai sunteți? „PressHUBB Cea mai răspândită rețea de presă din România!”? Cred că este o glumă, înainte de a fi o dezinformare.
      Voi scrieți că Diana Scarlat răspândește „idei rusești”, dar aveți habar câte astfel de idei au fost dezbătute de persoane cunoscute în presa străină, despre care în nici un caz nu putem afirma că sunt filoruși? Nu aveți habar, evident, pentru că nu v-ați documentat. Scrieți după dictare. Nu sunteți jurnaliști, ci niște postaci triști, care nu au talent și care, altfel, nu se descurcă cu banii. Adică, niște jalnici de serviciu!
      Vorbiți de „idei rusești”?! Păi, chiar voi promovați așa ceva! Tehnica asta, la care apelați voi, atunci când terfeliți pe cineva, luând persoana și ideile sale, și încercarea de a le plasa in derizoriu, cui credeți că aparține? Este doar o încercare, pentru că nu reușiți. Cei doi au cititori cu școală, care nu înghit găluștele voastre nefierte.
      Totuși, vreau să fiu corect, dacă trebuie să vă recunosc vreun merit și să vă mulțumesc pentru umorul involuntar dat de necunoașterea limbii române, de care ați dat dovadă cu ultima voastră frază. M-am rupt de râs! De ce nu vă căutați o meserie cinstită?

    • Lui Răzvan Chiruță, care mi-a șters postarea: rușine, pentru că mi-ai șters postarea!
      Lasă să citească și alții ce cred despre trepăduși, slugi ale altora! De ce să nu vadă și alții…?!
      Mesajul pe care l-am trimis și care a rămas postat un timp scurt, fiind șters de papagalii de serviciu absolvenți ai cursului scurt de obediență, era și este:

      Prietene, articolul ăsta este o mizerie scrisă la comandă. Doar lături!
      Cine stabilește că ceea ce au scris Gheorghe Piperea și Alis Popa sunt minciuni? Aceștia au dreptul să scrie, să afirme orice doresc. Cine vă cheamă pe voi să stabiliți dacă este adevăr sau minciună? Voi cine mai sunteți? „PressHUBB Cea mai răspândită rețea de presă din România!”? Cred că este o glumă, înainte de a fi o dezinformare.
      Voi scrieți că Diana Scarlat răspândește „idei rusești”, dar aveți habar câte astfel de idei au fost dezbătute de persoane cunoscute în presa străină, despre care în nici un caz nu putem afirma că sunt filoruși? Nu aveți habar, evident, pentru că nu v-ați documentat. Scrieți după dictare. Nu sunteți jurnaliști, ci niște postaci triști, care nu au talent și care, altfel, nu se descurcă cu banii. Adică, niște jalnici de serviciu!
      Vorbiți de „idei rusești”?! Păi, chiar voi promovați așa ceva! Tehnica asta, la care apelați voi, atunci când terfeliți pe cineva, luând persoana și ideile sale, și încercarea de a le plasa in derizoriu, cui credeți că aparține? Este doar o încercare, pentru că nu reușiți. Cei doi au cititori cu școală, care nu înghit găluștele voastre nefierte.
      Totuși, vreau să fiu corect, dacă trebuie să vă recunosc vreun merit și să vă mulțumesc pentru umorul involuntar dat de necunoașterea limbii române, de care ați dat dovadă cu ultima voastră frază. M-am rupt de râs! De ce nu vă căutați o meserie cinstită?

  3. @Ferzatiu ai uitat să îți iei medicamentația?
    Pentru ținerea sub control a tulburărilor de genul… este ”imperios necesar” un nou consult al medicului specialist care să marească doza.

  4. Sunteți penibili cu aceste articole de „demascare proletară”.

    această platformă e scrisă de oameni plătiți de alt guvern, un guvern cu interese proprii care nu coincid mereu cu ale noastre.

    confundați informația „falsă” cu opinia, cu argumentul sau cu informație incă nestabilită.

    aveți dreptul să vă angajați in dezbateri cu argumente pro și contra, dar ce faceți dvs. e minciună și linșaj politic cu scopul de a afecta alegerile

    sunteți noii uteciști, zeloși să anulați „opoziția” cu demascări in stilul anilor 50.

    nu e nici un fel de „teorie conspiraționistă”, sunt dezbateri si argumente făcute de oameni independenți care nu sunt plătiți de un guvern străin și de ONG-uri dubioase precum acești jurnaliști lipsiți de deontologie.

  5. „Poti fi profesor si sa distribui conspiratii? Trei exemple care ne sperie.”
    Sub acest titlu, doi speriati de la PressHub anunta lansarea unei anchete cu care o sa ne bage si pe noi in spaima. Titlul promitea sa fie jumatate meditatie etica, de filosofia stiintei, si jumatate thriller. Dar investigatia e un mare fas, care consta in capturi de pe facebook cu ce au postat trei cetateni si nu le-a placut investigatorilor.
    Seria se inscrie in curentul linsajului de presa ca forma a „culturii anularii”. Gasesti opinii care nu-ti plac, dupa care cauti pe unde lucreaza opinentul ca sa vezi daca poti sa-l dai afara, sau macar sa-l faci de ras, sa ii stergi paginile pe Facebook sau Youtube. Pe scurt: jurnalism quality.
    Singurul cunoscut din cei trei inspaimantatori e Gheorghe Piperea, care preda la drept si „era un avocat credibil, cu aparitii la televizor”. (Era, dar s-a stricat.) Celelalte doua sunt o profesoara de la Liceul Cosbuc si de la o facultate din Brasov. Ia sa vedem de ce se fac vinovati.
    Primul exemplu de la Piperea e mai mult argumentul omului de paie. Adica e tot perla aia cu temperatura, care ar fi mai mica decat da la Meteo. OK, a comis-o. Nu e subiectul pentru care e cunoscut si cel mai predilect al lui. Dar e mai greu de contrazis in restul ocaziilor cand n-a dat-o in bara, asa ca o folosesc pe asta.
    Exemplul 2: Piperea baga spaima in lume ca se intoarce pandemia. Pai tocmai ce-a zis Rafila ca s-a intors covidul si sa purtam masca daca avem simptome. Concluzia „verificatorilor”? „Profesorul neaga stiinta”. Bata-l Stiinta sa-l bata!
    Exemplificarea e din alta postare, unde zice ca unele discipline n-ar fi chiar stiinte: virusologia, statistica, evolutionismul, climatologia. Ar fi fost de discutat la fiecare in parte masura in care asertiunea se sustine. Dar n-a mai fost timp. Le-a negat, e negationist, trecem la urmatorul inculpat.
    Profesoara de liceu din Bucuresti a zis ca transplantul se face de la oameni vii, ca organele nu se pot preleva de la cadavre. Autorii nu explica daca e fals si se poate face transplant de la cadavre. Dar cum sa mai predai limba română liceenilor, dupa ce ai zis una ca asta, tovarasi!?
    Tot inculpata se face vinovata ca gaseste coincidente intre decesele subite si vaccinare. Nici aici curiozitatea jurnalistica n-a razbatut mai departe de captura de ecran dupa postare. Nu tu studii, nu tu statistici in cat la suta din cazuri apare corelatia respectiva fata de cele fara ea. Noi aici nu facem stiinta, doar aparam Stiinta. Rechizitoriul suna ca si cum nu scapa fara executare: „Alis Popa nu pune la indoiala doar eficienta vaccinului Covid 19, dar si pe a celui impotriva HPV.” (Recidivista, dupa cum inteleg.)
    A treia inculpata, profesoara din Brasov se face vinovata de ceva la fel de grav: s-a intrebat cine l-a omorat pe Prigojin! Aici sunt chiar derutat, ca postarea era de genul: ipotezele sunt (si urma o lista). Lista era de genul a murit sau n-a murit, ar fi putut fi accident sau mana lui X,Y,Z. Nu pricep ce i se reproseaza, ca lipseau doar ipoteze gen „a fost rapit de extraterestri”. O fi trecuta la „conspiratii” si varianta „Putin l-a omorat pe Prigojin”?
    Site-ul PressHub e creat de Fundatia Freedom House, condusa de Cristina Guseth si finantata de Departamentul de Stat al SUA. Deci, tehnic, chiar e rezultatul unei conspiratii americane de a propaga anumite pozitii favorabile in alte tari de pe glob. Intre editorialisti se numara activisti salvati de pe la alte publicatii ca Sabina Fati, Sidonia Bogdan, Ovidiu Nahoi.

  6. Vedeti ca in 1989 Europa Libera distribuia feik niuz ce contrazicea socialismul stiintific oficial. Cum anulam retroactiv Europa Libera? Vreau sa partikip

  7. …ca idee, daca tot va lansati in a combate „teoriile conspiratiei” cu aerul ca salvati omenirea de la pieire prin renuntarea la gandirea de turma, incercati un mic exercitiu in a defini ce-i aia „teorie a conspiratiei”. Ce inseamna? Ce vrea sa comunice? Nu este cumva doar o eticheta menita de genereze in mod artificial opinii si argumente divergente fata de efortul sustinut al mediei „oficiale” de a induce un singur tipar de gandire pentru toata lumea?

    Ce inseamna „adept al teoriei conspiratiei”? Ce inseamna „conspirationist”?… Aaa, si daca totusi va reuseste sa va stoarceti cat de cat creierii, incercati sa „definiti” adevarul in paradigma actuala – daca tot pretindeti ca sunteti de partea lui…

    • ”Ce inseamna „adept al teoriei conspiratiei”? Ce inseamna „conspirationist”?”
      Dl Unu Paul, răspunsul este simplu și trimite la definiția verbului ”a (se) jidăni” din interbelic, care nu ținea nici de religie și nici de rasă. Pur și simplu, orice persoană de care nu-ți plăcea, nu era în acord cu ideile tale, te încurca sau ”n-avea șapcă” era catalogat ca ”jidănit” și de aici decurgeau niște consecințe nu tocmai fericite.
      Primitivismul în gândire și acțiune este ciclic, acționează în valuri în fiecare epocă.
      Domnul Piperea nu este nici pe departe un ”conspiraționist”, ci un cinic și un oportunist ordinar. N-au minte domnii de la Presă pentru așa ceva, dar acesta-i adevărul!
      BI și RC au credibilitate zero în mediul lui Piperea, deci:
      1. Nu-i dăunează individului cu nimic;
      2. Îl credibilizează pe principiul: Uite, îl atacă ”sculele” CIA, deci e valabil! (argument de forță în lumea conspiraționiștilor, pe care RC n-o înțelege deloc, dar o critică pentru a se afla în treabă!);
      3. Îl introduc în bazinul woke, unde nu avea altfel acces.
      Domnu Unu Paul, ar trebui să apreciați inadecvarea celor doi, nu să-i certați! Și dacă tot ați ajuns cu cititul până aici, dl Unu Paul, v-ați putea întreba cum se face că tocmai ”oamenii Americii” fac atâtea favoruri aparent întâmplătoare ”filo-rușilor”. Concluziile le trageți singur!

  8. Avem si noi istericii nostri. Luati la scuturat, le scapa o diagnoza de prin buzunare fiecaruia. Mai anonimi asa nu asa de talentati ca cei din SUA dar boieri pe aici prin papuris.

  9. Prostia fără margini a celui care s scris articolul se vădește încă din titlu. Da mai, deșteptule, poți fi profesor și sa scrii despre conspirații. Pentru ca multe TEORII ale conspirației, ajung sa fie REALITATE. Si atunci problema nu este la cei care vorbesc despre conspirații ci cei care le orchestrează. Sau daca eu aflu ca cineva îți otrăvește animalele si vorbesc despre asta sunt conspiraționist sau mărturisitor al adevărului? Sunteți proști grămadă. Si ds, vaccinurile Covid ucid si provoacă MOARTE subită! Este realitate dovedită, idioților!

  10. Articol comunistoid și propagandistic . Voi ați auzit de libertatea de exprimare ?
    În școli se predă religia , care contrazice știința în totalitate (Mă refer la teoria evoluției) și nu aveți nimic de comentat , pentru că…. power in numbers . Mai nou unii contrazic știința spunând că femeia poate fi bărbat și invers , sau că bărbații pot naște, și totuși…. mucles …. nimic . 😀
    Ăștia de-i criticați voi , nu contrazic știința ci îi contrazic pe cei care vă plătesc ! Asta e de fapt problema !😀😀😀
    P.S. acesta este un pamflet . A se trata că atare !

  11. Un proverb extrapolat de englezi de la sport la politică:”if you cant get the ball, go for the player”. Adică, dacă nu poti prelua mingea, faultează-l pe jucător. Dscă nu poti demonta argumentele, bălăcărește-l pe autor. De 3x., dr Bhakdi, care incă dinaintea livrării si administrării vaxului a explicat cu principii stiintifice in detaliu, mecanismul fiziopatologic prin care vaxul va provoca tromboze(ulterior confirmat), a fost acuzat chipurile, de antisemitism.
    Voi, Presshub, ati analizat statisticile medicale si rapoartele medicale oficiale? Stiti că vaccinul nu a fost testat corect, fapt care a declansat anchete in comisiile federale SUA?
    Si despre organe si hăcuire, vedeti cazul recent la Botoșani parcă, de copil in moarte clinică, care si-a revenit impotriva asteptărilor stiintifice a medicilor

  12. Sunteți ,,absolutamente” penibili!
    Voi chiar nu gândiți nici măcar cât o euglenă verde….
    Ok,în lumea asta ,,educată” cu doctorate luate în aprozar,sigur aveți ,,succesuri”,dar nu uitați când vine vremea plății,atunci când totul,absolut totul vor fi în mâna alogenilor și veți ,,linge” la propriu mâna celor ce v-au luat totul ptr. un blid de zeamă!!!
    Doar că atunci va fi mult mult prea târziu…
    Unde mama dracului ati făcut școală!?

  13. Suneti penibili, josnici, adevarati laudatori ai noilor ideologii neomarxiste. Oricat incercati sa aruncati cu mizerii in acesti oameni nu veti reusi. Sunt lucruri care se observa cu ochiul liber, oamenii gandesc cu capul lor si pentru ca voi nu sunteti de acord cu ei v-ati gasit asa destepti sa aruncati cu articole defaimatoare la adresa lor.
    Stiti ca provocati doar greata?
    A…nu am citit articolul decat printre randuri suficient incat sa imi vina sa vomit.

  14. Messje unu și unu. Românii de mai sus = români adevărați, a toate știutori. 🤕
    De același calibru intelectual cu „iluștri” profesores.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related