Povestea tinerilor ucraineni din Iași care au susținut Evaluarea Națională cot la cot cu colegii lor români

Data:

Astăzi vor fi publicate rezultatele la Evaluarea Naţională, dar doi tineri din Iaşi sunt într-o situaţie mai specială. Iaroslav şi Hleb sunt singurii ucraineni ce învaţă ca elevi la şcolile din judeţ, care au ales să dea examenul la română şi la matematică cot la cot cu colegii lor români.

Nu sunt obligaţi: legislaţia permite ca elevii români de pretutindeni să treacă printr-o altă procedură de admitere la liceu, având locuri rezervate, unele chiar cu bursă. Dar din ambiţia personală şi a părinţilor, cei doi au vrut să susţină şi această formă de examinare – „să se testeze”, spun profesorii, şi să vadă dacă ar putea învăţa şi trăi în ţara care i-a primit în timp ce lăsau în urmă dezastrul cauzat de război.

Hleb, care a terminat clasa a VIII-a, alături de sora lui, Zlata, ce va trece din toamnă în clasa a II-a, învaţă la Şcoala Gimnazială „Alexandru Vlahuţă” din Iaşi. Aceştia au venit împreună cu părinţii lor la Iaşi, la o rudă pe care o au în zonă, iar cei mici au fost trimişi la şcoală din septembrie, să înveţe în limba română. Au intrat întâi ca audienţi, precum toţi colegii lor, dar, treptat, au fost făcute toate formele ca să devină elevi cu acte în regulă la Iaşi.

Continuarea în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: DATE | Câți bani a cheltuit România cu sănătatea refugiaților ucraineni. Reacțiile românilor

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să vopsești ouăle de Paște

Cum să vopsești ouăle de Paște, în roșu sau...

Ucraina a înăsprit legea mobilizării: Proceduri noi, amenzi, dar şi recompense

Ucraina are nevoie urgentă de soldaţi. Rada Supremă de...