Premieră în politica românească. Independentul Nicu Ștefănuță intră singur în Parlamentul European

Data:

spot_img

Premieră în politica din România. Este pentru prima dată când un candidat independent reușește să câștige un loc în Parlamentul European, pe cont propriu, fără sprijinul unui partid mare.

Nicu Ștefănuță a declarat, în exclusivitate pentru PRESShub, că secretul succesului său este faptul că a venit cu un nou tip de campanie și cu un mesaj pentru tineri.

Cele mai recente rezultate arată că Nicu Ștefănuță a strâns 258,401 de voturi, depășind procentul de 3.03% necesar pentru a obține un nou mandat. Europarlamentarul și-a concentrat campania electorală pe mobilizarea tinerilor.

Citește și: Cătălin Drulă va convoca alegeri pentru funcția de președinte al USR: “Avem oameni şi lideri puternici / Mă gândesc, spre exemplu, la Dominic Fritz”

Tinerii încă mai cred în România

Nicu Ștefănuță este primul candidat independent care intră în Parlamentul European, fără sprijinul unui partid politic în spate.

În trecut, au mai devenit europarlamentari independenți Elena Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, care a avut sprijinul neoficial al Partidului Democrat, condus de tatăl ei, și actorul Mircea Diaconu, sprijinit din culise de PSD.

Nicu Ștefănuță a declarat în exclusivitate pentru PRESShub că se bucură că a făcut această alegere, pentru că vede în noua generație o speranță pentru România.

„Lumea și-a pierdut speranța că se mai poate în România în mare parte și singurii care nu au această atitudine blazată sunt tineri care încă vor altceva. Așa că mă bucură enorm că am mers pe electoratul ăsta și nu pe altul”, a menționat europarlamentarul.

Nicu Ștefănuță ne-a mai spus că a reușit această performanță în ciuda faptului că unele dintre voturile pentru el au fost anulate.

„Sunt foarte bine. Eu sunt convins că noi am avut și mai multe voturi, ca să zic onest, ne sunt extrem de multe voturi anulate, însă oamenii noștri au votat foarte mult”.

Citește și: Dominic Fritz a câștigat un nou mandat la Primăria Timișoara | VIDEO

Sute de mesaje de susținere

Acesta ne-a povestit că ieri a primit sute de mesaje de la susținătorii lui care îi scriau că și-au mobilizat atât rude, cât și prieteni să meargă la vot.

„Nu exagerez, am primit ieri zeci de mii de mesaje pe Instagram, pe Facebook, pe toate rețelele de socializare.

Am avut cinci oameni care mi-au răspuns la social media la mesaje precum „suntem la vot” sau „am vorbit și cu mama, și cu tata, și cu bunica”, a menționat Nicu Ștefănuță.

Europarlamentarul mai arată și că segmentul de tineri cu vârsta între 18 și 24 de ani care au ieșit ieri la vot au reușit să egaleze numărul de alegători între 60 și 64 de ani.

„N-au votat doar tinerii. Totuși, au votat mulți, aproximativ 760.000 de persoane între 18-24 de ani, first time voters. Tot cam atâtea persoane câte au votat și din segmentul 60-64 de ani, de exemplu. Și cumva, tinerii au reușit să-i mobilizeze și pe părinți, pe prieteni”.

Citește și: Cătălin Drulă va convoca alegeri pentru funcția de președinte al USR: „Avem oameni şi lideri puternici”

Premieră în politica românească. Probleme la secțiile de vot

Nicu Ștefănuță a menționat că ieri a întâmpinat mai multe probleme cu secțiile de votare, în special cu cele din București, care nu aveau liste suplimentare pentru studenți și care s-au închis la ora 22.00, deși au declarat că o să permită tuturor persoanelor care stăteau la rând, să-și exprime votul.

„Am avut un stres cu secții de votare care n-aveau liste suplimentare pentru studenți care au stat la coadă ore întregi și cărora li s-a spus să meargă acasă.

Au zis că nu au voie să voteze în Regie unde au organizat trei secții amărâte pentru zeci de mii de studenți. Le-au închis ușa în față la ora 22:00 deși promiseseră că nu, că îi lase pe toți să voteze”.

Premieră în politica românească. Mi-au zis că sunt nebun

Nicu Ștefănuță a povestit, pentru PRESShub, și despre campania sa pe care a început-o în urmă cu un an de zile și pe care, la început, a finanțat-o singur.

„Le-am tot zis la toți de la început că avem nevoie de altceva, trebuie să fie ceva brand new, ceva pe alt public. Mulți mi-au zis că sunt nebun, că «tu care vorbești de drepturile LGBT și de avort, crezi că ai șanse în România?» Nu suntem toți la fel în România!

Nu știu cum ne-a ieșit, dar ne-a ieșit. Au ajutat și influencerii de tineret care au ieșit din zona lor digitală și au zis hai să facem toți treabă.

A fost o combinație de factori. Și vremea a ajutat. Când ne chinuiam cu semnăturile, s-a schimbat vremea, a ieșit lumea pe stradă.

Prima parte de campanie, cu semnăturile, care a fost grea, a fost 100% finanțată de mine și a fost o cheltuială cel puțin la fel cât în a 2-a parte, unde am primit donații. A fost greu, greu, dar dacă nu riști nu câștigi”, a precizat Nicu Ștefănuță, în exclusivitate pentru PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
6 COMENTARII
  1. Sigur este prima dată când un candidat independent a câștigat un loc în Parlamentul European? A mai fost cel puțin unul, Mircea Diaconu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lituania pregătește planuri de evacuare în cazul unui conflict armat

Autoritățile din Lituania își pregătesc planurile pentru evacuări în...

Cum urmărea spionul Caraman criticii comunismului și de ce a fost declarat colaborator al Securității

Mihail Caraman, cu numele de serviciu „Mihai Neagu” și...