Prescripția îl scapă pe primarul Iașiului de dosarul Skoda

Data:

Judecătoria Bârlad a decis să înceteze procesul penal în cazul primarului din Iași, deoarece termenul de prescripție a răspunderii penale pentru acuzația de abuz în serviciu a expirat. Aceasta era o decizie așteptată, deoarece faptele pentru care Mihai Chirica a fost acuzat s-au întâmplat până la începutul anului 2014, iar termenul de prescripție pentru abuz în serviciu este de 8 ani.

În dosarul „Skoda”, primarul Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, fostul director tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, fosta șefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu (actual consilier personal al primarului) și Costică Chișcă (fost șef al serviciului administrativ al municipalității) au fost judecați sub acuzația de abuz în serviciu.

Citește și: EXCLUSIV Un avertizor face dezvăluiri în scandalul primelor de la Transelectrica. Tudor Cătăniciu, premiat cu 4.000 de euro, a împrumutat 135.000 de euro de la șeful Cancelariei lui Ciucă

Cei cinci inculpați au fost acuzați că au dispus în 2013 achiziționarea de către Primărie a patru autoturisme Skoda, în ciuda restricțiilor bugetare care interziceau astfel de contracte, cauzând un prejudiciu de aproximativ un sfert de milion de lei. Municipalitatea nu a recunoscut prejudiciul calculat de procurori și nu s-a constituit parte civilă în proces.

Dosarul a fost trimis în instanță la începutul anului 2021, dar a fost întârziat de avocații apărării. În aprilie anul trecut, la solicitarea avocatului Daniel Atasiei, reprezentantul lui Chirica, dosarul a fost mutat la Bârlad.

Aici, seria amânărilor a continuat până în septembrie, când Atasiei a cerut constatarea prescrierii faptelor. La solicitarea procurorilor, luarea unei decizii a fost amânată până la pronunțarea unei decizii de către Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la cadrul legal al prescripției răspunderii penale.

Decizia Judecătoriei Bârlad nu este definitivă, ea putând fi contestată în următoarele 10 zile, titrează Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași | Ziarul de Iași

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași...

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...