Primăria pune bețe în roate micilor comercianți din Botoșani | Monitorul de Botoșani

Data:

spot_img

Primăria pune bețe în roate micilor comercianți din Botoșani. Procedura prin care chioșcurile și tonetele sunt reautorizate este dificilă, firmele fiind nevoite să treacă printr-un întreg hățiș birocratic.

Totul a plecat după ce în noiembrie 2023, Consiliul local a votat un Regulament pentru emiterea Certificatelor de atestare/adeverințe privind edificarea construcțiilor pentru ca acele construcții mai vechi ridicate înaintate de 2001 să intre în legalitate. De fapt este vorba de o lege adoptată în 2020 care modifică Legea construcțiilor și stabilește procedurile legale de înscriere în cartea funciară și implicit a dobândirii dreptului de proprietate asupra construcțiilor edificate fără autorizație de construire sau fără respectarea acesteia.

Hiba este că la unul dintre articole – art. 8, alineat 4 – se menționează că nu se vor introduce în legalitate nici un fel de construcții provizorii (chioșcuri, tonete, cabine, spații tehnice de expunere, situate pe căile și spațiile publice, corpuri de afișaj sau mobilier urban) și/sau construcțiile care sunt în procedura de intrare în legalitate sau aflate în interiorul termenului de prescripție.

Citește și: România sancționează Rusia, oligarhii își văd de afaceri

Adică cu autorizații de construire expirate – autorizații de construire mai vechi de trei ani. Pentru că, potrivit legii, în cazul chioșcurilor și tonetelor, care sunt considerate construcții provizorii, autorizațiile de construire sunt valabile o perioadă de timp limitată, adică maxim trei ani, nu ca la construcțiile definitive, unde autorizațiile sunt veșnice. Deși, dacă ar fi să analizăm la rece legea, procedura de obținere a autorizației de construire pentru chioșcuri este identică cu cea pentru construcțiile definitive.

Comercianții trebuie să depună la primărie documente cerute deja în trecut

Este drept, astfel de regulamente au fost adoptate în multe alte orașe din țară. Ce nu s-a spus este că  birocrația în astfel de situații este maximă și cei care sunt puși pe drumuri sunt tot cei care au respectat în trecut legea, nu cei care au încălcat-o.

Și nu este vorba de acte sau de altceva, ci de mulți bani dați aiurea pe niște hârtii care nu înseamnă nimic. Printre noile cerințe se numără depunerea unor documente pe care Primăria le-a solicitat deja în trecut, dar și ridicări topografice și procese verbale de la diriginții de șantier, obligații care nu existau în urmă cu 15-20 de ani. „La vremea aia, când s-a montat chioșcul, nu trebuia diriginte de șantier. De unde să scot eu acum unul?”, se întreabă retoric un antreprenor local.

Continuarea, în Monitoruldebotosani.ro

Citește și: O elevă de 16 ani din Iași a obținut trei medalii la Olimpiada Internațională de Științele Pământului în Beijing | Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Monitorul de Botoșani)

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum au votat alegătorii în județul lui Ilie Bolojan | Bihoreanul

Candidații Partidului Național Liberal au fost primii în preferințele...

Rezultate finale alegeri parlamentare în Iași. PSD, pe primul loc. USR, în fața PNL la Senat | Ziarul de Iași

„Ziarul de Iași” prezintă date oficiale privind numărarea voturilor...