Primul proces pe climă din România a început, la Cluj – excepțiile ministerelor care ar fi blocat procesul, respinse

Data:

Curtea de Apel Cluj a decis, luni, 10 aprilie, să respingă excepțiile ministerelor care ar fi blocat procesul și a dispus, astfel, începerea judecății pe fond. Primul proces pe climă din România are loc la Cluj

Instanța a respins excepția lipsei calității de interes a Declic și excepția prematurității solicitării amendării instituțiilor.  Excepțiile fuseseră ridicate de instituțiile chemate în instanță, respectiv Ministerul Mediului și Ministerul Energiei, potrivit unui comunicat de presă transmis luni redacției monitorulcj.ro.

Citește și Nou proiect ASF: Prețurile RCA, plafonate pentru 6 luni la nivelul din februarie

Susținere de la fundația care a câștigat primul proces pe climă din Europa

Mai mult, Fundația Urgenda, care a câștigat primul proces din Europa privind schimbările climatice, intervine în procesul din România deschis de Asociația Declic. The Climate Litigation Network (CLN), parte a Fundației Urgenda, a transmis o scrisoare Curții de Apel Cluj, prin care susține procesul Declic și aduce în atenția magistraților jurisprudența tribunalelor din mai multe țări europene. Fundația Urgenda a câștigat primul caz istoric din Europa privind schimbările climatice, împotriva Statului Olandez. 

De altfel, primul proces pe climă deschis în România de Asociația Declic este susținut de mai multe organizații de mediu, care au intervenit ca părți în proces. Este vorba despre Bankwatch România și 2Celsius. Următorul termen al procesului deschis de Asociația Declic va fi pe 22 mai, titrează Monitorul de Cluj.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related