Procuroarea care a trimis în judecată 2.000 de inculpați a ieșit la pensie

Data:

Procuroarea care a trimis în judecată 2.000 de inculpați a ieșit la pensie. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare a procuroarei Florentina Mirică, om de bază al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în mandatul Laurei Kovesi, unde a lucrat mai bine de 8 ani.

Mirică a semnat rechziitoriile prin care au fost trimiși în judecată și condamnați afaceriștii Sorin Strutinski și Dinel Staicu, judecătorii Antoneta Costache, Stan Mustață, Viorica Dinu, Veronica Cârstoiu, vameșii de la Moravița, fostul deputat PNL Alin Trășculescu etc.

Procuroarea care a trimis în judecată 2000 de inculpați a ieșit la pensie

Cu 25 de ani vechime ca procuror operativ, Mirică a semnat mai multe rechizitorii confirmate în instanță.

Potrivit CV-ului acesteia, în 25 de ani ca procuror a trimis peste 2.000 de inculpați în judecată, rata de condamanare a acestora fiind de 97%.

Anchetată de Inspecția Judiciară (IJ) „reorganizată” după venirea lui Tudorel Toader ca ministru al Justiției, Mirică a câștigat la instanța supremă procesele în care a fost acuzată de inspectorii lui Lucian Netejoru, fostul șef al IJ.

A candidat pentru șefia DNA, dar a fost respinsă în 2018 de coaliția antireformistă PSD-PNL.

Citește și: Procurorul Horodniceanu nu va fi cercetat de Inspecția Judiciară în cazul dialogului cu polițiștii locali care l-au oprit în trafic

Dosare cunoscute instrumentate de Florentina Mirică

  • Cazul mafiei îngrijirilor la domiciliu în care au fost trimiși în judecată 96 de inculpați, inclusiv Marian Burcea, fostul director al Casei Naţional de Asigurări de Sănătate (CNAS). În acest dosar, șase persoane au fost condamnate definitiv, ceilalți fiind în faza de judecată.
  • Dosarul deturnării de fonduri de la Oficiul Național pentru Protecția Martorilor (ONPM) în care inculpații, inclusiv fostul șef Adrian Bărăscu, au fost condamnați la fond pentru deturnare de fonduri și în apel s-a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a prescripției, fiind aplicate deciziile Curții Constituționale în acest sens.
  • Dosarul DIPI 1, în care a fost trimis în judecată inclusiv fostul ministru de Interne Gabriel Oprea. În acest caz, pe lângă Oprea, au fost trimiși în judecată trei chestori de poliție și 12 comisari șefi de poliție. Ei au fost achitați pentru deturnare de fonduri pentru că instanțele de judecată au considerat că nu se pot pronunța asupra caracterului abuziv al cheltuielilor operative, în lipsa unei constatări a CSAT care să stabilească că banii nu au fost cheltuiți în interesul securității naționale. Acuzațiile de abuz în serviciu au fost înlăturate prin efectul de dezincriminare parțială al deciziilor Curții Constituționale.
  • Dosarul judecătoarei Veronica Cârstoiu, condamnată definitiv la 7 ani închisoare după ce a luat mită 630.000 de euro. În același caz, afaceristul Dinel Staicu a fost condamnat la 5 ani închisoare.
  • Dosarul judecătorului Stan Mustață, condamnat la 8 ani închisoare.
  • Dosarul jduecătoarelor Viorica Dinu și Antonela Costache, condamnate la 7, respectiv 6 ani închisoare pentru luare de mită.       
  • Dosarele Moravița I și II în care au fost trimiși în judecată și condamnați de 105 funcționari vamali și polițiști de frontieră.
  • Dosarul mitei de 1.000.000 euro de la MAI în care fostul afacerist Cătălin Chelu a primit 6 ani închisoare.
  • Dosarul Rudel Obreja condamnat definitiv pentru trafic de influență de 1.000.000 euro.
  • Dosarul Marcel Străuț, privind cea mai mare fraudă pe piața de publicitate media, cu spălarea banilor prin firme offshore din Cipru. Străuț a fost condamnat definitiv la 6 ani închisoare.
  • Dosarul deputatului PNL Alin Silviu Trășculescu, prins în flagrant și arestat preventiv pentru ca a pretins de la un om de afaceri sumele de 150.000 euro și 1.000.000 lei. Trășculescu a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare.
  • Dosarul afaceristului Sorin Strutinsky, condamnat definitiv la o pedeapsă de 10 ani și 8 luni închisoare, pentru infracțiunile de trafic de influență, spălare a banilor și fals în înscrisuri private. În prezent, Strutinsky execută pedeapsa într-o închisoare din Italia după ce a fugit din țară înainte de condamnare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
5 COMENTARII
  1. nimeni nu ‘stie” nimic despre varsta ei, banuiesc ca nu este nici de 50, schema pare a fi cea din vestul salbatec, cand/unde marii vanatori de ucigasi(Manco Capac, ex-coloneul Douglas Mortimer, etc.), cu cat aveau mai multi „la activ”-vii sau morti-( si incasau recompensa), isi permiteau sa se „pensioneze” adica sa-si cumpere un ranch si sa traiasca linistiti, desigur daca vre’un alt aventurier cu mancarime la deget, nu-i cauta -insistent- pentru a vedea cine este „cel mai bun”, adica „cel mai rapid pistolero”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...