Prof. dr. Dumnezeu

Data:

„Bună ziua, domnule doctor…”

„Sunt profesor. Să mă suni după ce înveți ce titlu am” și mi-a trântit telefonul în nas.

Astfel a decurs una dintre primele mele interacțiuni cu un prorector de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Iași.

Nu-i mai țin minte numele, era prin anul 2000, dar mi-a rămas în cap până azi reacția acestui personaj, enervarea lui că un „iobag”, un „neica nimeni” ca mine, a îndrăznit să-i sfideze coroana și să ridice privirea din pământ către tronul pe care s-a plasat singur.

Eram un tânăr jurnalist atunci, dar între timp am descoperit că sindromul de „prof. dr. Dumnezeu” este extrem de răspândit în lumea medicală.

Asistenta șefă, șeful/șefa de secție, directorul medical, managerul, conferențiarul, profesorul universitar, decanul, prorectorul și rectorul de la UMF reprezintă o scară a puterii pe care disprețul față de viața celui de la bază, a bolnavului, crește cu fiecare treaptă pe care o urci.

Citește și: Noul manager al spitalului din Botoșani în care a murit o gravidă își plătește curentul și datoriile doar cu hotărâre judecătorească

În tot acest peisaj al forței și abuzului, bolnavul este asemeni țăranilor săraci din trecut, care se prezentau în fața boierului locului desculți și molfăind în mâini cușma deșirată și cereau, cu mare teamă de a nu fi biciuți, să le lase și lor o baniță de grâu, că le moare copilul cel mic de pelagră.

Și nu doar bolnavul este detestat.

Medicul începător și medicul care vrea să își facă treaba ca în 2023, nu ca în 1980, sunt la fel de asupriți.

Primul trebuie să înțeleagă încă de la debut că ascensiunea lui poate fi posibilă doar dacă se supune stăpânului de spital. Al doilea este determinat, ușor, ușor, să plece din țară, că nu prea este nevoie pe aici de astfel de „revoluționari”.

Sistemul medical din România a reușit cumva să se strecoare pe lângă modernizarea care a cuprins, totuși, România și să rămână într-un feudalism cu energie electrică și roboți chirurgicali.

„Domnul profesor” are drept de viață și de concediere asupra medicilor care nu i se supun cuminți. Are drept de viață și de moarte când vine vorba de bolnavi.

Citește și: VIDEO A patra zi de proteste pentru Alexandra, tânăra care a murit în maternitatea din Botoșani

Dincolo de această ierarhie a forței, sistemul medical se mai confruntă cu o problemă ce tinde să devină din ce în ce mai gravă, ca o boală terminală căruia profesorii-Dumnezeu nu au nici un chef să-i găsească leac, mult prea preocupați să-și cumpere un bolid nou sau să-și mărească un pic piscina.

Pe ușa universităților de Medicină din țară sunt primiți absolvenți de liceu tot mai slabi și, la final, sunt scoși absolvenți de facultate și mai slabi.

Nu mai există nici un nivel minim pentru a fi admis la Medicină, nu mai există nici un interes pentru a-i opri din drum pe cei care nu corespund, care arată încă din anul doi sau trei că vor omorî mai mulți oameni decât vor salva.

Ca la dezvoltatorii imobiliari care urăsc parcurile ce oferă aer curat, dar nu dau milioane de euro, singura miză a șefilor de la UMF este de a face bani cu orice preț. Iar cadrele universitare care nu sunt neapărat interesate de bani, sunt fie conspiraționiste, fie împotriva medicinei.

Să luăm două exemple clare: până în 2021, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București oferea candidaților posibilitatea de a fi admiși în anul I la Facultatea de Medicină chiar dacă luau nota 5 la examen. Exista o singură condiție: să plătească o suprataxă de 6.000 de euro.

Nu erau puțini bani la mijloc. În 2020, de exemplu, 150 de locuri au fost alocate celor care dispuneau de această sumă.

Vă dați seama? 150 de „doctori” care nu au fost în stare să învețe medicină, dar care au avut bani să plătească pentru asta, vor intra în sistemul medical. Doar din promoția 2020. Dar cei din promoțiile anterioare sunt deja în spitale, lucrează cu pacienți.

Credeți că vor ști acești oameni să ne trateze? Sau vor fi mai degrabă disperați să-și recupereze „investiția”?

O altă situație, tot de la UMF București: tot în 2021, scriam că șeful de catedră de la Universitatea de Medicină și Farmacie București le interzicea studenților să poarte mască de protecție anti COVID-19 și distribuia pe Facebook teoriile conspiraționiste ale altui doctor, care se întreba „unde e pandemia”.

Citește și: Cine este Doina Fedorovici, pesedista care a pus un lăcătuș mecanic director la spitalul unde a murit Alexandra

Profesorul doctor Leon Zăgrean, șeful Catedrei de Fiziologie și Neuroștiințe, milita împotriva medicinei și promova căile „naturiste”. Vă dați seama ce paradox? A fost dat afară după ce am publicat articolul și în condițiile în care studenții erau terorizați de atitudinea acestui „prof.dr. Dumnezeu”.

Mai am un exemplu, dacă mai aveți răbdare.

Fostul rector al UMF Iași, condamnat pentru că ar fi trucat o licitație, a fost în pandemie unul dintre liderii conspiraționiștilor.

Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoaie, până la un moment dat un medic respectat, șef de feudă și el, a început să militeze în pandemie împotriva medicinei.

Mai adaug doar că, în prezent, în România, elita medicinei românești este formată mai ales din doctori plagiatori, condamnați, trimiși în judecată sau urmăriți penal.

„Nu mai am aer”, strigătul de disperare al tinerei din Botoșani care a fost lăsată să moară în spital de o doctoriță cu aceeași mentalitate feudală, este strigătul nostru, al tuturor.

Nu mai avem aer, pentru că acești Dumnezei decăzuți ai medicinei ni-l iau, sugrumându-ne.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
18 COMENTARII
  1. „…vor omora mai multi oameni decat…”___–-___am mai spus, sistemul de „sanatate” din Romania este -practic- un abator uman, „innobilat” cu firme luminoase si vesele si este -mai nou- bine infratit cu popimea si pompele funebre, probabil ca au cota parte din incasari…INSA, „nimic nou sub soare”, asa a fost si pe vremea „noastra”( batranii), si -precum sistemul politic si sistemul general- si acest sistem de „sanatate” s-a perpetuat iar rezolvarea problemei nu poate facuta fi doar prin acest sistem/minister , ci prin inlocuirea totala a sistemului republican(extraordinar de corupt), cu cel Monarhic , cu reducerea masiva a statului si -specific- cu importul si de medici, din tari unde profesionalismul nu este doar o vorba…

    „…Abia coborat din nava la poarta raiului vede cum stau -sa intre inlauntru -in rand , la coada,
    Multzimi pestritze dar spalate, venite din purgatoriu cu bocelute si sacii de dormit, gramada !
    Iar printre ei catziva venitzi direct de pe pamant, cu sigurantza un fel de persoane cam sfinte,
    Si imbracatzi destul de simplu, in lungi cameshi de inuri albe si botoshei roz, ca si incaltazaminte !

    Iar pentru ca din fire el arata a fi din grupa de balet a lui Kerkovian,sau doctoru’ moarte,zis,
    Se travesti rapid in cersetor si ca pe vremuri Lazar, intra- chiar daca nu prea triumfal-in paradis.
    (Ar fi dorit el sa fie imbracat in matasuri si pe cap cu palarie de fetru, intr-o culoare de melon,
    Si ar fi fost mai grandios chiar decat contele de Monte Cristo, cand s-a coborat din balon!).

    Pe langa poarta cea de aur, 2 ghishee unde stateau in rand vreo zece, arzand pe loc benzina,
    Uni’mbracatzi in negru, cioclii, iar altzii in alb , medicii, adica furnizorii, venitzi sa-si ia chenzina!…”(Poeziile.com–„Noaptea Petuniilor”-Junnel-colectie Mystica-III-)

  2. Dupa autorul articolului, părtinitor până la Dumnezeu si inapoi, daca esti doctor covidot mai ai o dansa de îndreptare. Daca te-ai întrebat ce e cu propaganda asta coviota, disparuta ca prin farmec, esti pierdut. Sa aiba parte si autorul articolului de,,urmarile colaterale” ale multor vaccinati cu forța practic.

    • Fiica mea, o elevă și o studentă strălucită, a terminat UMF Carol Davila in anul 2020, iar după prima lună de rezidențial era atât de dezamăgită de spitalul la care își satisfăcea primul stagiu, încât la sfârșitul aceluiași an a plecat în U.K., deși avea planuri mari, voia sa „revoluționeze” sistemul medical romanesc!
      Într-una din zile a fost „certata” de șefa de secție ca „a avut îndrăzneala” să-și parcheze mașină în locul „nu-stiu-cui” și i s-a spus ” fetiță ( deși avea 26 de ani ) aici suntem pe grade” și i-a arătat umerii ( ca pe vremea securității ). ” NU parchezi mașina unde vrei tu, mai ai câțiva zeci de ani pana să parchezi mașina acolo!”.
      Pentru că, în majoritatea timpului nu făceau absolut nimic ( mi-a spus ca într-un an de rezidențiat nu a învățat nimic, nu a dat niciun examen, nu îi baga nimeni în seamă, nu le-a arătat nimeni nimic ) își lua câte o cărticică cu ea și mai citea. Într-o zi a vazut-o o ” doamnă dr. Dumnezeu” care i-a zis :” ce vrei să demonstrezi, ca ești mai deșteaptă decât noi???”
      În timpul facultății, în anul I sau II a venit un coleg să-i spună că strâng bani ca să treacă nu știu ce examen. Ea le-a spus că nu dă niciun ban, că nu i se pare normal ce fac, că ea a învățat și nu contează dacă îl ia sau nu. Dacă nu îl ia, învață și îl mai dă o dată. De atunci, colegii au ” pus-o la colț ” și o ocoleau. Nu mai vorbeau cu ea, iar atunci când o făceau o ironizau sau jigneau. Am uitat să spun ca acel coleg avea aproape 40 de ani, nu muncise nicio zi în viata lui, dar avea vila cu piscina în centrul Bucureștiului. Făcuse dreptul ( stângul l-a pierdut pe drum… :😀 ) trecuse și pe la A.S.E. și era fiul unui alt dr. Dumnezeu medic neurochirurg… Se lauda ca are loc asigurat la terminarea facultății la nu știu ce spital din capitală. Și ar mai fi multe de povestit…
      De doi ani fiica mea este în U.K., lucrează într-un spital în care este respectată și apreciată, câștigă bine, dar regretul ei și, mai ales al nostru, al părinților, este, printre altele, că este departe, că i s-au tăiat aripile și că nu a putut sa facă ceea ce face acolo și în România! Sentimentul meu este ca, pur și simplu, a fost alungată !!!

    • Și ce nu e în regula? Autorul nu este medic, este jurnalist și are/a avut o părere despre COVID. Pe când V. Astarastoaie este medic, fost șef al Colegiului Medicilor. Dacă tot era împotriva vaccinării și nega pandemia, trebuia sa se înglobeze, cu toți cei care gândeau ca el, în fata guvernului, și sa încerce sa rezolve ceva. Asa, bârfă pe la colturi…

  3. Ati uitat sa mentionati o categorie, categoria strainilor (arabi, greci…), care abia stiu sa raspunda la buna ziua in romana si care sunt acceptati fara examen la Universitatile de medicina si dupa asta acceptati, la fel, fara examen pe orice (absolut orice) specialitate la rezidentiat contra unei sume de 5000 de euro/ an, astfel toata chirurgia plastica, dermatologia, cardiologia (cele mai ravnite specialitati) si multe altele sunt pline de straini care nu au sustinut niciun examen in carierele lor de medici in timp ce romanii stau si tremura pentru fiecare punct obtinut la examenele de rezidentiat, punct care poate face diferența intre posibilitatea de a obtine sau nu locul pentru specilaitatea dorita. Poate ar merita si acest subiect o investigatie din partea dumneavoastra. Multumesc.
    NB!! Vorbim de zeci de milioane de euro distribuite prin diferite conturi.

  4. Succes fetei mai departe
    A mea e în anul 3 la UMF Iași și merge la psiholog
    A făcut depresie după 2 ani de studiu la ac facultate
    Au ieșit în strada 500 de studenți în iunie după sesiune pt ca nu mai suporta umilință și bătaia de joc
    Nu I a luat nimeni în seama
    Nici un post TV n a catadicsit sa prezinte situația reala
    O mare mizerie

  5. Totusi, medicina clasica -a dovedit deja- este facuta de medici batrani, CU experienta, insa-la fel de dovedit este -nu exista medic bun sa nu fi lasat in urma sa cateva cimitire! Si inca un „totusi”, lucrurile au evoluat si pe pamant (vs. zburatul printre stele), iar medicina este -de multe ori- varf de lance in inovatii, inventii, etc., pe scurt, tehnologia permite chiar unui invatacel sa poata pune -rapid- un diagnostic corect si sa aleaga si cel mai bun tratament, adica electronica, robotizarea si imagistica intracorporala, permit aceste lucruri, insa -in Romania- si aici ne lovim de ceva, acestea au patruns tarziu, sunt de import (si scumpe*) si numai in marile spitale, iar multe asemenea echipamente stau inca in ambalajul original, pentru ca chiar si specialistii pleaca din sistemul de „sanatate” romanesc si -cred- ca nu numai pentru mai multi bani, dar si din cauza stressului general, inclusiv de frica , ca -candva, cumva- vor fi prinsi luand ubiquitara spaga si pot ajunge la puscarie, si de multe ori o primesc fara sa o fi cerut, pentru ca -da!- poporul roman are si aceasta „calitate”, de a incerca sa corupa permanent, in speranta ca va primi un serviciu mai bun, cea ce nu este adevarat decat partial…(* motiv pentru care -de multe ori- am spus si medicilor si dascalilor protestatari, sa NU mai ceara bani pentru ei si institutii-desi-merita- fara sa spuna si de unde sa vina acesti bani, anume trebuie reformat statul, adica mai mic, trebuie redusa armata cu cel putin 90*, popimea scoasa de la orice plati bugetare, comasari de ministere, etc., reduceri serioase in numar de ambasade si consulate, etc., etc., si atunci vor deveni MILIARDE/lunar, disponibile si pentru o salarizare cuvenita(de exceptie) si pentru echipamente medicale de ultima generatie cat si pentru angajarea de mai mult personal front line, adica cei care duc greul muncii fizice in spitale, pentru ca -extrem de adevarat- vindecarea se obtine -chiar mai degraba- cu un CONFORT DE EXCEPTIE- asigurat bolnavului si in spital si in urmatoarele saptamani de la externare, cea ce inseamna cheltuieli mari si (prin) ingrijire 24/h…

  6. Aveți dreptate, dnule jurnalist, aveți dreptate! Eu am mers la un spital privat, cel mai-mare din capitala, și, pe banii mei, și nu putini, primul lucru pe care mi l a spus asistenta a fost sa ma adresez doctorului cu apelativul DOMNULE PROFESOR! Mi s a parut exagerat. Când eu spun DOMNULE DOCTOR, atunci îmi arat tot respectul pt acesta si corpul profesional deosebit din care face parte. Doar îmi pun viata și sănătatea în mâinile sale! Și eu sunt profesor, cei drept de liceu, cât și doctor în matematica, dar nu le cer elevilor și parintilor cu care interacționez sa mi se adreseze cu DNA PROFESOR DOCTOR. Mi s ar părea penibil. Titlurile academice se folosesc în alte împrejurări.

  7. Articol-regal. Magnific domnule Chiruță. În afara celor intrați la UMF Carol Davila contra sumei de 6.000 $, mai avem „ciupercăria” de așa-zise facultăți de medicină din pseudo-centre universitare de medicină: Constanța, Galați, Craiova etc. Brrr! Mă îngrozesc. Aveți ff mare dreptate. În felul acesta vom avea medici pentru ce? Pentru a costata doar decesele proștilor.
    Noi avem mentalitatea Buricului Pământului. Și medicii o au pe cea de Dumnezei. Dar în halul în care a ajuns actul medical, dar și nivelul salarial din spitale parcă ar trebui să mai coboare Dumnezeii-doctori aroganța mai jos.
    Eu am început să mă tem să mă duc la medic. Și mă rog să nu am nevoie de ajutorul lor. Dar nu ști când vine boala.
    Mi-e frică pentru tot poporul acestei blestemate țări.
    Cât despre vaccin e greu de explicat. Eu am făcut doză 1+doza 2 și anul ăsta m-a bușit covidul de n-am știut de mine. E adevărat însă, ca medic neepidemiolog să treci de partea conspiraționiștilor mi se pare ridicol.
    Cu stimă și considerație,
    L.N.

  8. De ce intoxicati populatia in continuu cu lucruri negative….?????!!!
    Haideti sa vedem si lucrurile bune!!!
    Faceti un apel la oamenii rezolvati cu profesionalism in spitalele din Romania, sa va dea un semn..O sa vedeti ca sunt foarte multi!!!!!

    • @Adrian H: Care o fi motivul pentru care adevărul, nu că doare, da-l scoate din sărite pe român?
      Nu a generalizat nimeni. Au fost, doar, prezentate exemple care, din nefericire, confirmă regula.
      Greșesc?

  9. la zi, in „sanatate”: „De unde plecam in relatia cu Austria(C.Hrituc)„…Viena…”___—__in primul rand sa clarificam cu acest predoiu, un pacalici cu ifose de mare jurist, a dovedit de mii de ori ca este agent al fostei nomenclaturi si securitati, de fapt acesta si este motivul pentru care a foast adus inapoi la justitie…/// „(alte surse) „… cei mai multi arsi de la Crevedia au fost transportati la Viena si Gratz…”___—-___ dupa ultimul mare iad (Colectiv) , sarsaila incarnat in iohanis, spune ca va face si va drege, iata! suntem iar la puctul zero, tocmai pentru ca banditul si clicile, consuma LUNAR, MILIARDE, in loc sa construiasca spitale de cea mai inalta performanta, si orice altceva, „dezvoltarea”, progresul romanesc sunt” sublime , dar lipsesc cu desavarsire”, asa cum insasi acest sarsaila a recunoscut -public- ca forma evidenta de bataie de joc la adresa romanilor si statului roman, spunand raspicat „Romania NU este in stare…” si -recent- „Romania este un STAT ESUAT” …Si acum despre Austria, de ani si ani, aceasta tara este adnotata ca ca „un picior de plai, pe-o gura de rai”, adica este in toate topurile 5 si chiar trei, cand se vorbeste despre standard de trai, de civilizatie, de siguranta, programe sociale, etc., etc.Si chiar daca noi stim ca o parte din aceste lucruri bune se datoreaza si furtului si subjugarii altor popoare, totusi NU asta ne face pe noi sclavi si cersetori la ei, CI insasi clasa noastra plitica, in frunte cu acest sarsaila-iohanis, Romania a avut-si inca are- conditii naturale-si resurse- de exceptie si inca suficiente, ca sa fie o tara de top 3 din lume nu doar din Europa, insa bestiile amintite, sunt total angrenati in distrugerea tarii… Ceace este trist si chair dezumanizant, este ca romanii accepta si chiar aplauda, situatia…Groaznic!

  10. De la un moment dat o luasi pe aratura! Drului Perronne in Franta i s-a dat dreptate in privinta plandemiei, ca si drului Raoult. Nu mai zic de Montagnier, prix Nobel!

    Dar daca a zis Dumnezeu TV sa ne vaccinam, ne vaccinam. Vezi ca mor vaccinatii pe rupte, deschide ochii enfin!

  11. Austria, cea mai fericită țară din UE. Românii se află pe locul al doilea, mai mulțumiți decât nemții, italienii sau spaniolii (…)___–___o alta confirmare9poate subiectiva), mai mult, la art. cu ” de ce a lasat ceusescu o tara asa defecta?”( daca -se zice- a fost asa grozav!!!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...