Proiect de lege: magistrații care scapă de acuzații de corupție prin prescriere să nu mai poată reveni în funcție

Data:

Deputatul Claudiu Năsui consideră că este nevoie de o lege prin care un magistrat care comite o infracțiune cu intenție și scapă prin prescripție să nu se mai poată întoarce în funcție.

„Cazul judecătoarei prinsă că lua șpagă, condamnată la 7 ani de închisoare și care s-a întors bine mersi în magistratură pe un post de conducere după prescripția faptei, cu milioane date în compensație și care va avea și pensie specială, m-a făcut să încerc să găsim o soluție”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.

Astfel, acesta spune că s-a consultat cu mai mulți specialiști în drept și pregătește un proiect de lege prin care un magistrat care scapă prin prescripția faptei să nu mai poată reveni în funcție și nici să nu mai primească compensații sau pensii speciale.

Citește și: CJUE despre „marea prescripție” din România: „Pot fi lăsate neaplicate deciziile CCR și ale instanței supreme privind prescripția”

Diferența dintre o faptă achitată și una prescrisă

Claudiu Năsui a explicat și care este diferența între o persoană achitată într-un dosar penal și una care scapă prin prescripție.

„Prima se dovedește a fi nevinovată în cadrul unui proces. A doua „are noroc” că s-a mișcat mai greu dosarul ei și nu mai poate fi pedepsită. În primul caz e normal ca persoana să fie reintegrată în magistratură cu toate drepturile cuvenite”, a mai scris acesta.

Deputatul spune că o persoană care știe că este nevinovată, dar a cărui faptă este pe cale să se prescrie are dreptul să renunțe la acest lucru și să lase procesul să se deruleze până la final.

Citește și: Securiştii acuzaţi de uciderea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, achitaţi de Curtea Supremă

9 ani de salarii în locul a 7 de închisoare

PRESShub a scris despre acest caz la momentul în care s-a întâmplat și arăta că, la 3 zile după ce instanța supremă a încetat procesul față de fostul primar de Năvodari și față de o judecătoare pe motiv de prescriere a faptelor, judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au dispus reîncadrarea Corinei Jianu.

Astfel că acesteia nu doar că i se vor plăti salariile pentru cei 9 ani cât a fost suspendată din magistratură, dar a fost pusă și președinte de Secție în cadrul Tribunalului Constanța, pentru restul de mandat pe care-l mai are de executat.

Citește și: O judecătoare va primi salarii restante de peste 3 milioane de lei, după ce faptele pentru care era judecată s-au prescris

„Constatarea încetării suspendării din funcţia de judecător a doamnei judecător Jianu Corina Eugenia, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii referitoare la aceasta, respectiv 21.07.2023;

2. Constatarea încetării suspendării din funcţia de preşedinte al Secţiei a II-a civilă a Tribunalului Constanţa, începând cu data 25.07.2023.

3. Repunerea în situaţia anterioară în privinţa vechimii în funcţia de judecător pentru perioada cuprinsă între data suspendării din funcţie a acesteia (29.11.2014) şi până la data repunerii efective în funcţia de judecător, respectiv 21.07.2023.

4. Repunerea în funcţia de conducere de preşedinte al Secţiei a II-a civilă a Tribunalului Constanţa începând cu data de 25.07.2023 pentru restul de mandat neexercitat de 1 an, 4 luni şi 26 de zile.

5. Înaintarea măsurilor dispuse către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea stabilirii şi acordării drepturilor băneşti cuvenite”, se arată în decizia secției pentru judecători a CSM.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Armata obligatorie? Un fost ofițer se împotrivește categoric. De ce? | Aktual24

Armata obligatorie. Hari Bucur Marcu, ofițer în rezervă și...

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...

PNL Piatra-Neamț acuză PSD că a împărţit produse alimentare

PNL Piatra-Neamț acuză PSD că a împărţit în mai...

Acuzații de mită electorală în campania pentru Primăria Ploiești

Acuzații de mită electorală. Mihai Polițeanu, candidat independent la...